У Бањалуци и Сарајеву велики број бирача

Велики број пријављених бирача јутрос је на бирачком мјесту у Бањалуци гласао на редовним парламентарним, покрајинским и локалним изборима Републике Србије.

Босна и Херцеговина 21.06.2020 | 12:04
У Бањалуци и Сарајеву велики број бирача

До 10 часова у Генералном конзулату Републике Србије у Бањалуци гласало је 20,33 посто пријављених бирача.

"Као што видите, избори протичу у најбољем реду. На бирачком месту има 1.022 уписана бирача, предузели смо све мере заштите", изјавила је Весна Маринковић, конзул Републике Србије у Бањалуци и предсједник Бирачког одбора.

Појаснила је да је извршена дезинфекција простора, обезбијеђена су дезинфекциона средства за бираче као и заштитне маске које могу преузети они који на биралиште дођу без маски.

Иако су испред просторија Генералног конзулата бирачи чекали у реду, гласали су након краћег задржавања.

"Очекујемо да Србија препозна више мало нас преко Дрине, Србе, да нас више помогне као што рецимо Хрватска у свом финансијском годишњем плану издваја одређена средства за Хрвате у Босни и Херцеговини", казао је Маринко Мишић из Бањалуке.

Додао је да у сваком случају очекује бољитак.

"Очекујем да избори, прије свега, прођу фер и коректно, очекујем да гласање буде правично и да побиједи воља народа", каже Дарко Остојић из Челинца.

Према његовим ријечима, ови избори су изузетно важни и за бираче у Босни и Херцеговини са правом гласа, јер сматра да Србија има значајан утицај, посебно на четири општине које се налазе на подручју Федерације Босне и Херцеговине Грахово, Гламоч, Петровац и Дрвар.

"Највјероватније ће Србија и даље да помаже РС", казао је он, наводећи да је много значајних пројеката Србије у РС и БиХ.

У Амбасади Србије у Сарајеву, гдје се може гласати на парламентарним изборима који се данас одржавају у Србији, у недјељу до десет сати је изашло 14 одсто од укупног броја регистрованих бирача.

Из комисије, која надгледа изборни процес у Сарајеву, казали су да је за парламентарне изборе у Србији у бирачки списак уписана 461 особа од којих је до десет сати гласало њих 66. Биралиште у Амбасади Србије у главном граду БиХ отворено је у седам сати, а биће отворено данас до 20.

Приликом доласка на гласање сви морају поштовати хигијенско-епидемиолошке мјере, што подразумијева дезинфекцију руку и ношење заштитних маски.

У Србији се у недјељу одржавају парламентарни, покрајински и локални избори, на којима право гласа има 6.583.665 грађана. Они ће своје бирачко право моћи да искористе на 8.386 бирачких мјеста, која ће бити отворена до 20 сати.

Грађани у Србији гласају за нови сазив Скупштине Србије, Парламента Војводине и одборнике локалних самоуправа, док дијаспора има право гласа на парламентарним изборима.

Бирачи ће на парламентарним изборима моћи да гласају за 21 листу, а на покрајинским изборима у Војводини учествује девет изборних листа. Уочи избора, цензус за улазак у Скупштину Србије спуштен је са пет на три посто.

Предизборна тишина почела је 18. јуна у поноћ и траје до затварања бирачких мјеста 21. јуна у 20 сати.

Прелиминарне резултате избора Републичка изборна комисија (РИК) ће објавити током ноћи у недјељу, а рок за објављивање коначних резултата је 25. јуни у 20 часова, уколико се не понавља гласање на појединим мјестима.

(Анадолија)