Под знаком питања и 15. новембар као изборни дан

Надлежне институције у БиХ морају што прије да заврше процедуре у вези са усвајањем буџета институција за ову годину, која је и изборна. Сваки дан је битан да бисмо успјели да све посложимо, јер рокови теку, а сви морају да буду свјесни да је, ако дође до било каквог застоја, под знаком питања и 15. новембар као изборни дан.

Република Српска 20.06.2020 | 14:41
Под знаком питања и 15. новембар као изборни дан

Истакла је то за "Глас Српске" предсједница Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ Вања Бјелица Прутина након што је у четвртак Савјет министара БиХ усвојио Нацрт буџета институција на нивоу БиХ за 2020. годину, у којем је укалкулисано и 4,2 милиона марака неопходних за спровођење локалних избора, а тај акт треба да прође још и Предсједништво те Парламент БиХ.

"Поздрављамо усвајање Нацрта буџета у Савјету министара, јер је то један од корака на том путу и користимо сваку прилику да апелујемо на надлежне да у што скоријем року усвоје тај документ и обезбиједе средства за спровођење избора. Очекујемо хитност у даљем поступку", истакла је Бјелица Прутина.

Она каже да се мора пожурити са процедуром, јер постоји могућност да избори не буду одржани ни 15. новембра.

"С обзиром на то да буџет још није усвојен, а да је већ крај шестог мјесеца, с обзиром и на то да није поштован рок из Изборног закона према којем су средстава за спровођење избора морала бити обезбијеђена у року од 15 дана од дана расписивања, а рок је истекао 22. маја, то је довело до тога да избори не могу бити почетком октобра већ 15. новембра. Ако сада хитно не буду обезбијеђена средства за спровођење избора, под знаком питања је и 15. новембар. Ситуације је крајње озбиљна и надам се да ће надлежне институције да то схватити и да ће реаговати. Ми морамо радити свој посао и радимо га, али желимо и да други сарађују са нама", рекла је између осталог бјелица Прутина.

(Независне)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

хммм

20.06.2020 12:55

ко се то боји избора,гдје су истразивања...

ОДГОВОРИТЕ
Name

неутралан

20.06.2020 13:03

Свакодневни "раст" резултата наводних тестирања на ковид 19 ће дефинитивно пробити и овај рок. Тако каже струка уз подршку политике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

20.06.2020 13:10

Вања Бјелица Прутина!!Дали це да спаси овај народ од крадје и терора или це да је купе као и друге досад??Остаје да се види.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

20.06.2020 13:51

Боји се Секта избора

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трн

20.06.2020 15:07

То је све због ових сто нису усвојили буџет. Све је ово на силу ,само знам да сваког ко има наводно корону дрзава добива по 5 хиљада км. То је истина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А Предсједништво

20.06.2020 15:17

Значи треба одлука из савјета министара да иде сад у Предсједништво??А ту Лакташки Рудоња нема већину.Може бити прегласан са два на према један од стране Џафрровића и Комшића.

ОДГОВОРИТЕ