"Број обољелих од вируса расте, људи су се опустили"

Епидемиолог Бернардо Каић каже да је теоретски могуће да је у Хрватској почео други талас епидемије корона вируса, али да је још прерано о томе донети закључке.

Регион 19.06.2020 | 08:59
"Број обољелих од вируса расте, људи су се опустили"

"Имамо пораст оболелих, а хоће ли се то наставити, то ћемо видети. Ипак треба мало времена, али теоретски је могуће да је ово други талас", изјавио је Каић за Индекс.

Објаснио и од чега зависи даљи развој догађаја са епидемијом.

Епидемиолог сматра и да се у Хрватској последње две недеље премало људи тестира.

"Прво ми пада на памет да се придржавамо постојећих мера", рекао нам је.

"Људи су се опустили. Не кажем да није требало поново пустити саобраћај, ублажити мере, али постојао је начин како се придржавати препорука", додао је.

Каић је приметио и да људи мисле да туристе само треба пустити да раде шта хоће и сматра да то није добро.

"Више бисмо привукли туристе када бисмо се држали мера, јер то очекују и неке земље с којима имамо преговоре, које нису отвориле границе ка нама, а које можда због тога и неће отворити", закључио је Барнард Каић за Индеx.

Директор Хрватског завода за јавно здравство Крунослав Цапак рекао је да нових 11 случајева није драматично, али ако се настави тренд повећања, на столу ће се наћи предлог о пооштравању мера.

"Никада нисмо потпуно затворили границе, увек је било изузетака", додао је.

У Хрватској је у последња 24 сата од корона вируса оболело још 11 особа. То је највећи раст нових случјева у последњих месец дана, тачније од 12. маја, када је такодје пријављено 11 нових случајева.

Из Штаба цивилне заштине навели су да је укупно досад тестирано 70.995 особа, 368 у последња 24 сата.

"Баш вечерас смо добили резултате о неколико заражених у породицама оболелих", рекла је.

(Тањуг)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Бобек

19.06.2020 07:21

Ако економија стане због вируса, нема нам живота. Да би фукционисала људи морају имати близак контакт. 100% заштита још не постоји што значи да ће вирус напредовати а у том случају најслабији и старци умиру. Једном ријечју циљ се остварује. Јесам ли у праву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

19.06.2020 07:31

Другови и другарице, радничка класо, поштена интелигенцијо...наша обострана жеља...направити корак напријед ...у новоме свијетлу...у постепеном порасту заражених (право задовољство) ...у критичним старосним годинама (може донијети промјене)...опет ћемо доказати (неотпорном организму)...ако буде требало...да послушамо нашег ВЕЛИКОГ БРАТА...да још једном уђемо у наше кућице...у самоизолацију...у карантин...да на нашаq уста ставимо брњице...да послушно кевћемо...те понизно очекујемо да нам се под ноге баце комадићи круха ....да не цркнемо од глади...међутим, ми смо због тога сретни јер знамо да то што нас понижавају...и малтретирају...је за наше добро...добробит за нашу свијетлу и бољу будућност...за наша будућа поклољења...НЕМА ОПУШТАЊА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ени

19.06.2020 07:49

Ма браво за коментар...потписујем...у пар реценица све рецено... Паметном доста

Name

Гроф

19.06.2020 08:11

Браво!!!

Name

Трн

19.06.2020 08:25

Ста би требало да буде ,по вама само полицијски сат ,исто је било само сте народ напатилиа ви се изивљавали и добро обогатили.вас треба народ игнорисати.

Name

. . .

19.06.2020 08:32

Људи, здравствена ситуација се поправила! Па људи више не умиру од срца, дијабетеса, рака... ево нико у свијету не умире од тога! Више ће народа у наредном периоду умријети од глади него од овог “вируса”... ПУСТИТЕ НАРОД ДА ЖИВИ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нада

19.06.2020 08:42

Задње вријеме, ако се држите мјера и носите маску у затвореном простору људи су вас већ почели гледати као да сте луди и ненормални. Умјесто имунитета крда ми на овим просторима имамо глупост или памет крда. Да, долар је пропао кроз све спратове и сад цијели свијет треба да ради за тај долар. Јер, како другачије објаснити релаксације мјера кад је толики број заражених у цијелом свијету... Рече јучер Трумп да се мање тестира било би и мање заражених, а прије који мјесец дана 'пустимо то (корона) да опере земљу'...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја

19.06.2020 19:59

сјашите више са те глупости и пустите људе да дишу..ово само треба игнорисати и живјети по свом

ОДГОВОРИТЕ