Србија: У поноћ почела изборна тишина

Изборна тишина почела је у поноћ и трајаће до затварања бирачких места, у недељу, 21. јуна у 20 сати.

Србија 19.06.2020 | 07:38
Србија: У поноћ почела изборна тишина

Изборне листе на републичким, парламентарним и локалним изборима зато не могу да се оглашавају у традиционалним медијима - радио, телевизија, штампа, нити организују предизборне скупове.

Забрана предизборне пропаганде такође се односи и на веб странице кандидата.

Ипак, друштвене мреже не подлежу ограничењима, с обзиром на то да нема делотворних механизама за њихово ограничавање.

На бирачком месту и 50 метара удаљености од њега, забрањено је истицање симбола и пропагандног материјала учесника у изборима.

Током предизборне тишине дозвољено је емитовање информација о одзиву бирача и спотова надлежих републичких органа и невладиних организација којима се грађани упућују када и како могу да гласају.

У недељу, на изборни дан, од 7.00 до 20.00 сати, колико су отворена бирачка места, могу се објављивати извештаји о томе где су кандидати са листа гласали, али не и њихове изјаве.

На парламентарним изборима право гласа има 6.583.665 грађана Србије, који ће своје бирачко право моћи да искористе на 8.385 бирачких места.

Координатори РИК-а у четвртак су преузели сав изборни материјал у седишту "Службеног гласника" који је уз пратњу полиције предат радним телима.

Радна тела материјал даље прослеђују бирачким одборима, а након тога се у петак и суботу врши само уређење бирачког места и припрема за гласање.

Изборе ће пратити 3.341 домаћи и 111 страних посматрача.

На парламентарним изборима учествоваће 21 изборна листа.

(Бета)

Коментари / 0

Оставите коментар