Скупштина Српске усвојила сет закона о школству

Народна скупштина Републике Српске усвојила је данас по хитном поступку сет измјена закона о предшколском, основном и средњем образовању.

Република Српска 18.06.2020 | 14:41
Скупштина Српске усвојила сет закона о школству

Скупштина је по хитном поступку усвојила Закон о измјенама и допунама Закона о предшколском васпитању и образовању, којим је прописано бесплатно похађање предшколских установа за дјецу са потешкоћама у развоју и без родитељског старања.

Новац за бесплатно похађање предшколских установа за ову дјецу биће обезбијеђен из републичког буџета.

По хитном поступку усвојен је и Закон о измјенама и допунама Закона о основном васпитању и образовању, којим се реформише ова област и ствара правни основ за доношење Правилника о стандардима квалитета уџбеника у Републици, као и Правилника о стандардима рада педагога, психолога, социјалног радника и дефектолога у васпитно-образовним установама Српске.

Примарна сврха стандарда је допринос унапређењу васпитно-образовног процеса унапређењем квалитета рада свих запослених у стручним службама и њиховог доприноса у раду са дјецом, а за ученике који исказују посебна интересовања предвиђено је организовање факултативне наставе.

Посланици су по хитном поступку усвојили Закон о измјенама и допунама Закона о средњем образовању и васпитању, којим је предвиђено да приоритет буде практична настава.

Ова настава биће реализована код послодавца највише у обиму од 25 одсто од укупног обима часова практичне наставе, а за ученике са сметњама у развоју обезбјеђује се прилагођавање радног мјеста њиховим могућностима и врсти инвалидитета у оквиру практичне наставе.

Посланици су по хитном поступку усвојили Закон о измјени Закона о приватизацији државних станова, којим се продужава рок за закључење уговора о откупу ових станова са 30. јуна ове на 30. јун 2025. године.

Скупштина је усвојила и Програм рада Народне скупштине за ову годину, којим је предвиђено разматрање 93 законодавне и 73 тематске цјелине, односно 166 аката.

Након гласања о апсолвираним тачкама дневног реда, предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић закључио је рад првог дијела 10. редовне сједнице и наставак заказао за уторак, 23. јун, у 10.00 часова. 

(БН/Независне)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Директ

18.06.2020 14:13

Што се тиче практичне наставе, могли су да уведу, у оквиру средњошколског образовања, да нпр. конобари, хотелијери, кувари, аутомеханичари, фризери и сви други који су на пракси, да добијају, плаћену праксу, у виду неке накнаде. То треба да је у интересу и тржишта послова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Апсурд

18.06.2020 15:44

Пола посланика не зна шта су усвојили јер се нису ни очешали о школу. Срамота

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.06.2020 18:07

Слазем се, добар коментар!

Name

РадеЛукиц

18.06.2020 18:01

Зар имамо сколство.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

19.06.2020 07:33

Имамо, само што је опширно и једно 90 одсто неупотребљиво у реалном времену, након завршетка школовања. Да и не говорим о неусклађености са тржиштом рада.

Name

Цињеница

18.06.2020 20:05

Јел то код вас јос увијек ратно стање, кад Скупстина усваја Законе о сколству по хитном поступку усред јуна? А јунади, Бозе драги...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

19.06.2020 07:30

Гледам нешто ову власт у РС хвали се како уводе праксу у средњим школама, а у Брчком ово је уведено још прије 20 година. Значи не ни Запад, нити регион, пошто и они су то давно увели, већ Брчко, а они се хвале као да су увели не знам ти шта. То довољно говори колико ова власт у Бања Луци је заостала за свима.

Name

Проф

19.06.2020 13:30

Дали је тачна и прецизна ова информација да је навише 25% практичне наставе у привреди!? Директор РПЗ-а објашњава да је најмање 25%, а да може и 50 и 75 и чак и 100%, што је о нормално. Министрица и новинари нас баш збуњују

ОДГОВОРИТЕ