Пандемија показала рањивост Европе, потребна сарадња

Немачка канцеларка Ангела Меркел истакла је данас да је пандемија корона вируса показала рањивост Европе и најавила да ће лајтмотив немачког председавања ЕУ, од 1. јула, бити заједничко и солидарно превазилажење изазова.

Свијет 18.06.2020 | 10:51
Пандемија показала рањивост Европе, потребна сарадња

Меркел је, обраћајући се Бундестагу, нагласила да Берлин преузима велику одговорност у време када је ЕУ суочена са највећим изазовом, као и да је председавање ЕУ велики изазов, јер се Немачка мора посветити превазилажењу кризе и учинити Унију отпорнијом.

"Криза са којом се суочавамо је потпуно другачија од свих до сада. Она нас погађа све, неприпремљене, и то не само у Европи, већ и свету. Само у Европи је однела 100.000 живота, а пар недеља застоја привреде угрозило је оно што смо градили деценијама", поручила је она. 

Указала је да су биле неопходне рестрикције у борби против корона вируса, и да ће и даље бити потребно поштовање одстојања од 1,5 метара и ношење маски, јер вирус није нестао, и неће све док не буде било вакцине.

"Пандемија је показала колико је европски пројекат крхак. Први рефлекси су били национални, а не европски. Неопходно је у суочавању са овим изазовом међународно деловање и сретна сам што је Европска комисија брзо деловала и стално нас позивала на јединство", казала је Меркел.

Нагласила је да је пандемија погодила све, али не истом силином, те последице кризе продубљују неједнакости друштава.

"Пандемија је показала да је наше Европе рањива и због тога је солидарност потребнија него икада", поручила је Меркел.

Ниједна земља, према њеним речима, не може сама и изоловано превазићи актуелну кризу, већ само заједнички.

Меркел је казала да је снажној Европи потребна јака Немачка, а да би она тако остала, како додаје, влада је предузела одлучне мере.

"Налазимо се у времену у којем се привреда налази пред великим преокретом, јер климатске промене и дигитализација у основ мењају начин рада. Због тога одговор на пандемију не може бити повратак на стари начин привређивања, већ мора да убрза преокрет привреде и од тога зависе радна места", објаснила је она.

Указала је да и други у свету не мирују, већ одлучно делују, наводећи на важност јачања конкурентности.

Меркел се, у свом говору, заложила за брзо постизање договора о вишегодишњем буџету, додајући да се не сме дозволити да пандемија ствара раздор међу економијама ЕУ.

Истакла је да антидемократске снаге само чекају на економске кризе да би их политички злопутребиле. У свом говору истакла је да ће борба против климатских промена бити један од приоритета.

Такође је подвукла да је неопходно да ЕУ буде глобално активнија и поред тежих околности на светској политичкој сцени. Подвукла је значај сарадње са Африком и Кином.

(Тањуг)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ЕУ БАБУСКА

18.06.2020 09:54

ДОСВИДАНИЈА

ОДГОВОРИТЕ