Због виза угрожено 2.000 радних мјеста из БиХ у Њемачкој

Предсједник Привредне Коморе Федерације Босне и Херцеговине Мирсад Јашарспахић затражио је од Предсједништва БиХ, Министарства спољне трговине и економских односа БиХ те Министарства спољне послова БиХ да "пруже подршку у рјешавању горућег проблема са којим се суочава грађевински сектор Босне и Херцеговине у Њемачкој".

Босна и Херцеговина 18.06.2020 | 10:00
Због виза угрожено 2.000 радних мјеста из БиХ у Њемачкој

Како истичу из Привредне коморе ФБиХ, реализација уговорених послова у СР Њемачкој, а на темељу Међудржавног споразума између Босне и Херцеговине и СР Њемачке, је онемогућена из разлога што је Амбасада СР Њемачке у Сарајеву због појаве коронавируса обуставила рад 17. марта 2020.године, до даљњег, те поништила све заказане термине за издавање виза и обуставила издавање виза.

"Привредници се суочавају са проблемима упућивања 'деташираних' урадника из БиХ у Њемачку јер нису у могућности осигурати радне визе. С обзиром на тренутна дешавања везана за пандемију, попуштањем рестриктивних мјера, очекивано је отварање њемачке амбасаде-уреда за визе, што би омогућило издавање радних виза. Фирме које раде на основу деташмана би на тај начин биле у могућности реализирати уговорене послове", истиче се у писму упућеном наведеним институцијама.

Осим што нису у могућности реализирати уговорене послове, како се додаје, фирме одустају од уговарања нових послова, "што би даље довело у питање очување овог за нашу привреду веома значајног међудржавног споразума".

Из Коморе позивају бх. власти, односно надлежне, да обрате Савезном министарству рада у СР Њемачкој и Министарству вањских послова у СР Њемачкој са иницијативом да се што прије омогући издавање виза у Амбасади СР Њемачке у Сарајеву и тиме заштити међудржавни споразум и обезбиједи да у складу с одредбама истог, осигура наставак несметаног рада.

Углед и референце грађевинске оперативе БиХ, како се истиче, стицане од 1972. године, доведене су у питање, а 2.000 радних мјеста која у овом тренутку гарантује споменути међудржавни споразум између Босне и Херцеговине и СР Њемачке, због немогућности визирања, је угрожено, као и више од 100 привредних субјеката у којима су ти радници упослени.

- Вјерујемо да ћете уважавајући наведено, у што је могуће краћем року, контактирати надлежне њемачке институције и подржавајући ову иницијативу осигурати и очување овог за нашу привреду веома значајног међудржавног споразума, а тиме радна мјеста која зависе од његовог провођења - наглашено је.

(Фена)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

...

18.06.2020 12:06

Пута 10, најмање! Само ја их знам бар 200 који су овде већ 3 мјесеца и нема појма о одласку назад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јинг јанг

19.06.2020 01:05

Сикирљив неки цовјек,па да,ко це доносити еуре да имају ста красти.

ОДГОВОРИТЕ