Други талас короне погубан за економију?!

Ови дана примјетан је пораст броја заражених новим коронавирусом у Босни и Херцеговини, али и у неким другим државама региона и свијета. Стога се већ увелико говори о томе да је почео други талас заразе вирусом Цовид-19.

Босна и Херцеговина 18.06.2020 | 08:02
Други талас короне погубан за економију?!

Бројни званичници у БиХ али и другим државама већ наглашавају да овог пута неће доћи до затварања економије, односно мјера ограничења кретања и рада које су обиљежиле први талас заразе.

Такву тврдњу изрекао је федерални премијер Фадил Новалић, а сличну тезу раније је изнио, примјера ради, амерички министар финансија Стевен Мнуцхин, наравно говорећи о својој земљи.

Наиме, државе су свјесне да економски не би могле издржати поновно гашење кафића, хотела, играоница, фризерских салона и појединих фабрика.

Но, упркос чињеници да неће бити нових затварања, пораст случајева заразе одразиће се негативно на економију која је већ на кољенима због дешавања из претходних мјесеци.

То ће се десити првенствено из психолошких разлога. Позната је изрека: „Психологија је пола економије“.

Као прво, грађани ће трошити мање новца што је епидемиолошка ситуација лошија. Многи грађани ће вјероватно трошити само на основне потрепштине и хтјеће уштедјети нешто новца због неизвијесности везане за ширење вируса и економска кретања.

То ће се негативно одразити на продају, па и на производњу компанија, а самим тиме и на радна мјеста. Осим тога, људи ће мање путовати, па ће туризам и угоститељство трпјети продужене посљедице.

Као друго, компаније ће мање инвестирати, такође због неизвијесности. Фирме ће настојати производњу вратити на ниво прије кризе како би искористиле постојеће капацитете (наравно ако буду имале довољну потражњу на тржишту). Но, многе од њих се вјероватно неће одлучивати на нове инвестиције, напримјер у нове производне погоне и продајне објекте, док ситуација са епидемијом не буде јаснија.

Мање приватних инвестиција директно ће се одразити на смањену економску активност, односно пад или спорији раст ГДП-а.

Као треће, више случајева заразе значи строжију примјену неких постојећих ограничења, попут прописане дистанце у кафићима, ограничења кориштења кабина у радњама итд, што води ка мањем броју гостију и слабијој продаји.

Све ово ће се негативно одразити на економски раст и број запослених у БиХ, чак и ако не буде враћања ранијих мјера попут забране рада објеката, укидања јавног саобраћаја итд.     

То истовремено значи да би власти хитно требале донијети додатни пакет подстицаја привреди јер је сада сасвим извјесно да од брзог економског опоравка неће бити ништа, а да већ измучени привредни сектор чекају нови проблеми.

(Бизнисинфо)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Андриц

18.06.2020 06:10

Е бас због тих ствари,сад привредници требају тразити уводјење ванредног стања,и затварање радњи.Па нек дрзава сноси све троскове.Инаце це привредници пропасти,гарантујем...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.06.2020 06:54

А одакле дрзава да плаца ако нераде фирме.

Name

Јован

18.06.2020 07:11

Претпостављам да си пастир по струци.....

Name

Ре

18.06.2020 10:41

Браво Андрицу, сад притиснути владу. Ево како то раде у Њемацкој и другим земљама, само улица и захтјеви, па нек објасњавају овима сто их плацају ста се то десило у земљи.

Name

Сто се тице...

18.06.2020 06:13

Кафица и играоница због тога сигурно неце нико пропаст мозе само боље да буде и остане народу висе пара за разумније ствари.а туризма, па толико потенцијала и љепоте имамо у својим дрзавама ста фали да у своју дрзаву оставимо новац да циркулисе и на крају сви хаппy. Као да се мора на далеко путоват поред одлицне домаце природе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Андриц

18.06.2020 06:45

Ти мозес изаци на терасу,и то ти је премија...

Name

Јаффа

18.06.2020 07:17

Пропадне већина приватног сектора, а не могу сви на буџет...и?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Депопули

18.06.2020 07:29

Корона има неколико циљева, али у суштини један...смањење броја становништва. Економски, од пропасти ће многи дићи руку на себе, слабије ће се хранити, нервирати јер не могу платити рачуне и одлазити од других болести. Социјални, одродиће најрођеније, препадањем од додира и блискости јер је циљ да будемо андрогини. Здравствени, урушиће и онако јадне и крхке здравствене системе, гдје мораш да идеш породичном доктору за било какву упутницу и ту изгубиш вријеме и живот и онај најважанији, депопулациони. Примањем вакцине, постаћемо стерилни, андрогини, без свијести и духа, обични роботи, који ће се покретати притиском на дугме и поцркаћемо кад некоме буде то интерес. Вјероватно ће бити неки талас мутираног вируса или неког новог итд. Фазон је у томе што људи и даље спавају, а они вриједно раде. Сваки дан нас засипају са информацијама докле су стигли с вакцином, за коју се већ зна да иде од јесени. Истраживања на вакцини трају од 3-5 година, овдје 3 мјесеца. Ако ово није јасно, онда боље и не заслужујемо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИКИ

18.06.2020 07:44

Ре. И ста мозес уцинити- Депопули? Ста?

Name

Ре

18.06.2020 09:04

Како шта? Изађи на улице и показати зубе. Успротивити се. Нећемо ваљда ко овце ставити главе на клање.

Name

XXЛ

18.06.2020 08:08

МА ДАЈТЕ МОЛИМ ВАС...СРАЊЕ КО СРАЊЕ...ИЗМИСЉЕНА СТВАР...САМО ДА НАС УВЕДУ У ФАЗУ ГЛОБАЛИЗМА И САТАНИЗМА....НАРОДЕ УСТАНИ ПРОТИВ СЗО...САМО ТАКО МОЗЕМО ОПСТАТИ И КАО НАРОД И НАЦИЈА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нада

18.06.2020 08:35

Чиме се будала поноси паметан се стиди. Маску на лице, засукати рукаве, лопату и мотику у руке и ништа више. Но нећемо мотике више нам се свиђа докончити без везе испред хотела Босна. И само критиковати и чекати да нам нешто падне с небеса. Боље да видимо како спасити усјеве од невремена које најављују. Али тко ће то. За то прима плату неко други а ја ћу сеирити пред хотелом Босна. То ме припада.

Name

Логика

18.06.2020 08:34

Наметнуто мисљење је да ли је битно да ли се ради о првом или другом таласу епидемије. Потпуно је небитно. Вирус не моли за милост. Свако нормалан зна да се вирус сири у контакту медју људима и да погадја висе оне који вец имају здравствених проблема. Да би се зауставила епидемија потребно је урадити оно сто се мора, а то је саврсено јасно. Спријецити контакт медју људима, а тренутно заразене лијецити у прописаним условима, да се зараза не би даље сирила. Не постоји НИ ЈЕДАН ИЗГОВОР који би могао оправдати супротно понасање. Надлезни и одговорни су они који примају плату из будзета да би водили рацуна о томе, а не градјани, како се то сада покусава злонамјерно приказати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цињеница

18.06.2020 13:14

@Логика Везе ти са логиком немас, а оцигледно ни са медицином, економијом, ...да не спомињем социјални аспект...ти иди у пецину, тамо ти и јест мјесто, ту цес се спасити...

Name

Борац

18.06.2020 09:37

Корона је мала маца за Вишковића и Видовићку.они су наша Пандемија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Други

18.06.2020 09:40

Ево и на радиу слусам други талас какви таласи он је медзу нама само опрез непустај диаспору у босну

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

18.06.2020 18:23

Можда се коначно схвати да од реалног сектора и мини фирми живи ова држава, а не од политичара и буџетских бирократа

ОДГОВОРИТЕ