Вирус у Кини мутирао: Свијет с разлогом поново забринут

Но Xинфади пијаца је из превентивних разлога ипак затворена. Око 10.000 трговаца и запослених би требало што је брже могуће тестирати на САРС-ЦоВ-2 вирус.

Свијет 17.06.2020 | 22:13
Вирус у Кини мутирао: Свијет с разлогом поново забринут

Нови вал инфекција у Кини, очигледно узрокован мутираним корона вирусом, није разлог за панику, пише Деутсцхе Wелле.

Развој ефикасног цјепива или лијекова против нове врсте корона вируса је управо због тога компликован, јер се вирус константно мијења. За око пола године од избијања пандемије научници су широм свијета регистровали 100 различитих мутација САРС ЦоВ-2.

Овакве варијанте или промјене су нормалне, јер се генетска структура вируса мијења и појављују се нове подврсте. Такође се могу промијенити и својства вируса. Посљедице могу бити слабљење изворног вируса, али и то да он постане агресивнији.

Различите варијанте такође потврђују зашто један узрочник болести у одређеној регији у свијету изазове валове инфекције различите тежине, и зашто људи различито реагују на инфекцију.

Страх од другог вала у Кини

Кина, земља из које је вирус потекао, заправо је одлучним ограничењима кретања успјела ставити под контролу корона вирус САРС-ЦоВ-2. Посљедњих седмица су тестирани само људи који су се вратили из иностранства.

У новије вријеме су у појединим кинеским провинцијама поново забиљежене нове инфекције, и овога пута је јасно да су настале у Кини.

Притом су први тестови показали да Кином кружи нова варијанта патогена. Вирус САРС-ЦоВ-2 који је пронађен у Пекингу мало се разликује од оног који је претходно погодио Кину, казао је епидемиолог кинеске здравствене службе Зенг Гуанг за лист Глобал Тимес. Резултате би сада требало упоредити с анализама из других земаља како би се могла пратити линија поријекла патогена.

Мјере заштите

Актуелни траг вируса одвео је здравствене службе до даске на којој је филетиран увозни лосос, на велетржници Xинфади у Пекингу. Но не зна се одакле потиче лосос с обзиром на то да Кина ту врсту рибе увози из Норвешке, Чилеа, Аустралије, Канаде и с Фарских отока.

Но да би вирус на човјека прешао с лососа, врло је зачуђујуће. До сада је утврђено да је опасност преноса највећа када се ради о сисавцима попут коња, оваца, зечева или мачака. Када је ријеч о рептилима, рибама или птицама ризик преноса је, према досадашњим студијама, врло мали.

Но Xинфади пијаца је из превентивних разлога ипак затворена. Око 10.000 трговаца и запослених би требало што је брже могуће тестирати на САРС-ЦоВ-2 вирус.

Осим тога, блокирано је више стамбених блокова у јужном дијелу Пекинга и затворене су школе и вртићи. Планирано отварање школа у Пекингу је пролонгирано, спортска такмичења и групна путовања у друге провинције су отказани.

(СБ) 

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Патокрација

17.06.2020 20:54

Ма је.о вас вирус висе, од....е висе са тим сви на свијету! Да хоце народ свијета устати и све вас 1 посто богатих и бахат појест

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

17.06.2020 21:08

Управо тако. Вурус не постоји већ само лажни тестови. Могу рећи шта год хоће. Свако паметан и нормалан им не вјерује. Ни овим нашим. Зашто би им ишта вјеровали од короне када су све друго слагали.

Name

Није добро

18.06.2020 06:24

Одрадјен посао са првим сад треба други.

Name

Јасна Мурковиц

18.06.2020 09:50

Опет серете.Само вјера у Бога и ниста висе!

Name

Душан

17.06.2020 21:10

Читамо историју и видимо да су многе цивилизације нестале..маје инке....дошао ред на нашу ..у чему је проблем.....Многи најављују катаклизму- то је то ..немамо се чега плашити ...сви спадамо у неку историју........

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

18.06.2020 00:06

Још је рано за којекакве катаклизме. Била је шпанска грипа од 1918-20., помрло око 75 милиона људи, па опет претекло. Ово сад је планирана економска пандемија с јасним циљем промјена позиција у глобалној економији.

Name

ре Ре

18.06.2020 17:51

Одлицан коментар! Зели се ослабити утицај Кине, али се то мозе неком о главу разбити.

Name

Леси наса луца

17.06.2020 21:29

Бице јос респиратора у игри.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгомир

18.06.2020 07:02

И шатора

Name

Миксер

18.06.2020 06:55

Ова слика говори све, месо продават на пијацама. То се и код нас десава на пијацама продају пилцие. То је дно дна, кинези су највеци гадови у свијету. Једу све страсно.

ОДГОВОРИТЕ