Границе отворене, плаже у Грчкој сабласно пусте

Након пакла на бугарско-грчкој граници који су прошли наши туристи јуче, коначно је пало прво овогодишње купање у грчком мору!

Свијет 16.06.2020 | 14:10
Границе отворене, плаже у Грчкој сабласно пусте

"Пробој солунског фронта" како су на друштвеним мрежама у шаљивом маниру српски туристи назвали јучерашњу агонију, Солун или Тесалоники, данас је освојен! Па су тако и српски туристи одмах овековечили прве тренутке на хеленском тлу.

На популарним грчким Фејсбук групама увелико се објављују прве фотографије наших туриста коју се докопали мора. Ипак, гужви овог јунског јутра на плажама нема.

У то се уверила и екипа "Блица" која се синоћ упутила ка једном од Србима омиљеном грчком летовалишту Пефкохорију и јутро дочекала на плажама Касандре.

- Где су Срби? - питају се угоститељи дуж пусте километарске градске плаже у овом месту на Касандри, првом прсту полуострва Халкидики.

 

Већ другог дана како је званично почела туристистичка сезона у Грчкој и отворена граница за госте из иностранства, на првом прсту Халкидикија, по свему судећи, нема готово никакве опасности од вируса короне.

  

Нема опасности јер практично нема ни људи. Чак ни на плажама. На годинама најпосеченијем купалишту у Пефкорију тек по који посетилац се може наћи у води, на пешкиру или лежаљци.

 

Сви чекају Србе

Зашто је то тако? Одговор је једноставан - нема још Срба. Чудно ако се имају у виду јучерашње километарске колоне возила са српским таблицама на бугарско-грчкој граници.

Изгледа да су се многи од њих вратили кући након опште конфузије изазване дезинформацијама не сачекавши синоћно отварање граница.

 

- Ви сте из Србије? Како сте дошли? Зар нису затворене границе. Ја јуче читао на сајту да су затворене границе за Србе до 1. јула. Ми исто као ви тражимо Србе. Прошле године у ово време плажа је била пуна, а највише је било Срба - спознао је угоститељ Јоргос новинарску муку у тренутку.

Маском крије кисели осмех на лицу.

Ни његов колега у другој таверни није имао речи охрабрења. 

- Тешка ће ова сезона бити за све. Није проблем страх од короне колико новац. Многи су остали без пара током пандемије ковида 19. Очекујемо за викенд можда мало више посла пошто по правилу дођу људи из Солуна. Иначе, ово мало туриста што је дошло углавном је из Бугарске - објашњава млади конобар.

Грчке је додуше велика, има ту пуно плажа, могуће је и да су наши "расули" по разним летовалиштима.

Први српски туристи, тако, после корона вируса на острву Евиа јутрос су се искрцали, а морало је и да се "шкљоцне" пар фотографија како би се овековечио тај важан тренутак.

Мирно, слано плаветнило простире се докле ти пуца поглед, баш онако како га и памтимо пре цовида-19.

Симпатична породица из Ћуприје поделила је утиске о 1.006 километара дугом путу на једној групи љубитеља Грчке на друштвеној мрежи Фејсбук. Они тврде да су на поменутој граници Кулата-Промахонас ноћас чекали око два сата, а на Лефкаду су стигли јутрос око 7.30 сати. Пала је и прва фотка.

Нова "тура" српских туриста очекује се данас, а чека се само званични папир од грчке владе који ће потврдити да српски држављани могу да уђу у Хеладу. Званична потврда се очекује данас, најавили су министар страних послова Ивица Дачић, коа и директор Јуте Александар Сеничић.

То значи да ће путници, уколико буду желели, вероватно аутобусима кренути вечерас или сутра ујутру. Према Сеничићевим речима, превоз ће бити организован како је и раније планирано – Бугарска је транзитна рута број 1.

(Блиц)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Истразивацко новинарство

16.06.2020 13:17

По подацима за 2018., првих 10 земаља цији туристи највисе посјецују Грцку су: Њемацка Енглеска Бугарска Италија Сјеверна Македонија Француска Румунија САД Холандија Толико о традиционалном православном пријатељству, братским народима и сталним гостима. А тек о објективном новинарству. Грцка не зависи од српских туриста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзоо

16.06.2020 13:50

Ало јесте ви нормални сваки цовек који има памети неце ици у Грцку. Разлог ама људи просле године ја био са супругом у Богацкнет 40 километара од Анталије људи само понеси те купаци . Пескир свако јутро цист за плазе собе сваки дан цисте нова постељина нови пескири у купатилу једес пијес 24 сата од собе фризидер до плазе пи једи колико зелис. Ми смо са авионом неки су са бусем ко како мозе ама људи никад висе ЦГ,Хр,Грцка ало,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ад

16.06.2020 14:21

Дзоо. Казес једес и пијес у купатилу 24 сата. Процитај тако си написао.

Name

Ре ад

16.06.2020 16:21

Добро је џо написао само нема нигдје ни зареза ни тачке. Пешкири свако јутро у купатилу, а једеш и пијеш итд

Name

Те дзо

16.06.2020 16:59

Ма какав Џо.. ти си некакав неписмени Србин...што се не потписа са Марко Рајко...сто се стидис свога поријекла...јеси ли ти гладан кад толико хвалис храну...додји у српско село па се наузивај и одмори...мани се Анталије...остави коју пару и своме народу...

Name

Анонимос

16.06.2020 17:17

Паре паре паре‘паре људе кваре?

Name

Од православља се не живи...

16.06.2020 19:22

...то су даааааавно схватили грчки људи и ушли у ЕУ и НАТО! Од кандила и тамјана нема корости ако немаш лову. А то како Грци варају ЕУ... Још један доказ да им је право славље задња рупа на свирали... Дај ти лову, а о религији ме заболе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Карантин

17.06.2020 08:55

Незнам како је народ глуп, да тако навале у грцку у оваквој ситуацији. Све би ја њих у карантин 14 дана. Кукају неамају хљеба, аwна хиљаде иду у Грцку. То је та балканска не одговорност. Сами себе, блате. Сад бјези цитав свијет од нас, као заразени.

ОДГОВОРИТЕ