Експлозија на граници Сјеверне и Јужне Кореје

Сјеверна Кореја је дигла у ваздух канцеларију за везу са Јужном Корејом у пограничном граду Кесонгу, рекли су јужнокорејски званичници.

Свијет 16.06.2020 | 09:54
Експлозија на граници Сјеверне и Јужне Кореје

Како јавља АФП, чула се експлозија, а са лица мјеста се види дим.

Сеулско Министарство за уједињење тврди да је Сјеверна Кореја дигла у ваздух објекат, који су двије земље отвориле 2018. године. 

Експлозија је услиједила само неколико сати након што је саопштено да је Сјеверна Кореја најавила да ће послати војску у демилитаризовану зону.

Током викенда, Ким Јо Џонг, сестра сјевернокорејског лидера Кима Џонг Уна, рекла је да је наредила војсци да буде спремна на такав корак.

Индустријски комплекс Каесонг је посебна економска зона на граници између Сјеверне и Јужне Кореје, којом заједнички управљају Пјонгјанг и Сеул.

Напетости између двије стране расту посљедњих недјеља, а Пјонгјанг је жестоко критиковао Сеул због тога што активисти и они који су пребјегли из Сјеверне Кореје шаљу летке преко границе у којима позивају на отпор режиму Ким Џонг Уна.

Претходно је Пјонгјанг прекинуо телекомуникацију са Сеулом, међу којима је и “врућа линија везе између лидера двије нације”, као и војни канали комуникације.

Сјеверна Кореја је саопштила да је то прва у низу акција, описујући Јужну Кореју као “непријатеља”.

Сјеверна и Јужна Кореја су технички још увијек у рату, јер није постигнут мировни споразум када је Корејски рат окончан 1953. године.

(Тањуг)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Страхују

16.06.2020 11:00

диктатори да им се резим не сруси.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рашо

16.06.2020 13:36

У страху су велике уши. Да ли ће народ Сјеверне Кореје икад успјети да збаци и осуди режим који влада одавно.

ОДГОВОРИТЕ