Тегелтија: Велики губици у економији због пандемије

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија истакао је да је пандемија вируса корона, ако се изузму људски животи који су ненадокнадиви, направила огромне трошкове у економији.

Босна и Херцеговина 16.06.2020 | 07:43
Тегелтија: Велики губици у економији због пандемије

Тегелтија је истакао да губици нису коначни и да ће они зависити од трајања пандемије.

“Оно што сада већ можемо рећи јесте да су губици заиста огромни и да је пандемија направила огромне трошкове у економији”, рекао је Тегелтија, нагласивши да се процјењује пад домаћег БДП-а за пет одсто, као и да ће индиректни порези у овој години бити мањи за 260 милиона КМ од планираних.

“Највећи проблем су губици које правимо у овом тренутку. У неким нормалним условима са нормалном привредном активности и приходима додатни трошкови се лакше подносе, а сада имате додатне трошкове за државу и губитак прихода који ће се тек мјерити. Сигуран сам да ће требати двије до три године да бисмо се вратили на ниво привредне активности који смо имали крајем 2019. године”, указао је Тегелтија.

Он је изразио увјерење да ће се најјачи привредни субјекти изборити са кризом и губицима изазваним пандемијом, док ће за поједине гране привреде бити потребна и додатна подршка влада ентитета, јер у супротном неће моћи да издрже.

Тегелтија је истакао да посљедице пандемије вируса корона никада нико неће моћи тачно израчунати, већ ће бити ријеч углавном само о процјенама.

Предсједавајући Савјета министара је навео да ће ентитети и Брчко дистрикт врло брзо моћи израчунати колико је коштала ова пандемија као директни трошак, што ће се прије свега исказати кроз трошак здравственог сектора који је имао знатне другачије трошкове него што би имао у нормалним ситуацијама, од набавке опреме, лијекова, другачијег начина рада, а затим и кроз додатно ангажовање појединих институција попут МУП-а до мјера које су резултат директне подршке у смислу минималних плата и пореза.

Он је истакао да цифре из Владе Републике Српске показују више од 120 милиона КМ додатних трошкова само у здравству.

Говорећи о тренутној епидемиолошкој ситуацији у БиХ, Тегелтија је рекао да је лично очекивао да ће она бити повољнија, у смислу броја заражених вирусом корона и поштивања препорука здравствених радника.

Он је додао да је, упркос пораста броја обољелих, ситуација стабилна и под контролом с обзиром да је ријеч углавном о особама са блажом клиничком сликом и изразио наду да неће доћи до враћања неких ригорознијих мјера.

“Наравно да су људски животи и здравље људи на првом мјесту и да је потребно да се сви придржавамо мјера заштите, јер би евентуално враћање ригорознијих мјера додатно отежало привредну ситуацију и веома лоше се одразило на домаћу економију”, истакао је Тегелтија.

Он је навео да се већ сада биљеже резултати подршке привреди које су ентитетске владе предузмале, посебно Влада Републике Српске. “Сада прелазимо из фазе у којима су владе ентитета, доминантно Влада Републике Српске, директном финансијском подршком помогле привреду у фазу када се привредни субјекти морају прилагодити новонасталој ситуацији”, рекао је Тегелтија.

Он је похвалио рад Владе Српске која је брзом интервенцијом према привредном сектору створила амбијент да не буде отпуштања радника, нити отказа.

Говорећи о могућности отварања граница и релаксирању мјера, он је рекао да се контрола уласка и изласка људи из земље показала као ефикасна мјера, те подсјетио да се процесу затварања границе приступило на захтјев здравственог сектора, који најзначајнију одлуку доноси и када је ријеч о њеном отварању.

“Чињеница је да улазимо у благо отварање граница у Европи између земаља ЕУ, а послије тога најављено је отварање и према земљама западног Балкана које нису чланице ЕУ. Слиједићемо тај корак и могуће је, ако се буде погоршавала епидемиолошка ситуација, да ће бити рестрикција за одређен број земља или региона из одређених земаља, јер не би било добро да изгубимо конторлу над епидемилошком ситуацијом”, рекао је Тегелтија.

Према његовим ријечима, очекује се да до 1. јула буду отворене границе према свим земљама Западне Европе, као и земљама ЕУ и неким изван Уније, уколико не буде другачијих захтјева здравственог сектора.

Он је оцијенио да тада не би требало да буде неких ограничења за држављане БиХ.

Тегелтија је додао да процјењује да ће након отварања граница кретање становништва бити интензивно, јер велики број грађана БиХ има држављанство других држава, некретнине и породице и они су ти који највише траже да се отворе границе према земљама западне Европе, због чега ће бити веома важно придржавати се препорука здравствених радника.

Говорећи о мигрантској кризи, Тегелтија је рекао да је очигледно ријеч о кризи коју не контролише ни Европа, а посебно то не може сама БиХ.

Он је нагласио да се број миграната у БиХ знатно повећава, што ову земљу можда чини најугроженијом имајући у виду однос броја становника и миграната.

Тегелтија је навео да се с једне стране може чути о пет, шест хиљада миграната у БиХ, а са друге стране чак десет хиљада.

“За мене је питање миграција прије свега безбједносно. Не знамо ко се ту налази, ти људи не желе да се идентификују и то може бити озбиљно безбједносно питање у самој БиХ”, указао је Тегелтија и додао да је за Републику Српску одувијек било прихватљиво ово питање третирати само као хуманитарно.

Он је нагласио да је политика према мигрантима била веома лоша у БиХ, али да они који су је креирали то неће да прихвате.

Тегелтија очекује да надлежне правосудне институције утврде ко и како је издавао лажне визе грађанима Пакистана и Ирака, а на шта је указао бивши министар безбједности у Савјету министара Фахрудин Радончић.

“Без обзира на то ко буде министар безбједности, а очигледно ће бити из СДА, мислим да нећемо мијењати опредјељење у вези са миграцијама са становишта, прије свега, да је то безбједносно питање и да морамо знати ко се у БиХ креће, одакле је дошао и који су његови мотиви да ту борави”, закључио је Тегелтија.

На питање да прокоментарише аферу “Респиратори” у Федерацији БиХ, предсједавајући Вијећа министара је рекао да не коментарише предмете у процесу, па тако ни предмет “респиратори”.

Он је нагласио да је важно да се тај процес заврши транспарентно и брзо и да се утврди истина, односно да надлежне институције заврше тај посао како је предвиђено по закону.

(Независне)

Коментари / 34

Оставите коментар
Name

Боки

16.06.2020 05:50

Велики губици су ради системске пљачке, лоповлука, непотизма, апсолутизма задњих 20 година, а вама лоповима на власти је корона сада добро дошла као изговор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ноле

16.06.2020 06:00

Ре, Тачно. Већину губитака сте ви багро произвели невиђеном пљачком и бахаћењем

Name

РЕ

16.06.2020 06:01

Ко вас незна годинама повјерово би на те лажи и преваре.

Name

боро

16.06.2020 06:47

због пандемије која влада у БИХ годинама на крађи и куповини гласова , ви сте гора пандемија и од короне и од хива и од сифилиса и од ртипера и од свињске и птичије куге заједно

Name

Ухх

16.06.2020 06:57

Гробар банки се огласио.

Name

Ре

16.06.2020 07:28

Управо исто мислим. Системска пљацка власти.

Name

Ре

16.06.2020 17:48

Тако је. Губици су због њихових алавих зваља и супљих дзепова

Name

Анђео освете

16.06.2020 06:03

Много већи губици, како у људству тако и економски, су настали као посљедица дјеловања овог мафијашког отпада из Мркоњића!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.06.2020 06:07

Кесић, Каја, Панта и Тегелтија...зло за РС, невиђених размјера.

Name

Ја

16.06.2020 06:13

Пандемија звана СНСД Дабогда поцркали од куге

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

16.06.2020 06:32

Највеце губитке сте ви и васи сектаси направили багро црвена.Па,у вријеме'пандемије'која је узгред рецено веца сад него у Марту,ви прогласавате полициски цас и тортуру над слободарским народом а онда пљацкате тај народ до задње капи крви,од респиратора до сатора,од хуманитарне помоци до рукавица и маски,,,све сте стоструко наплатили,уградили се лицно сектаси из власти,нецасни појединци наклоњени лоповлуку,а заклоњени Бурлином сектом Снсд.ТАЈ ТЕГЕЛТИЈА ЈЕ ГОРИ ОД ИКАКВЕ КОРОНЕ,ПА ВИДИТЕ ДА ЦОВИЈЕК ИЗГЛЕД ЛИЈЕЦИ КАО КОМПЛЕКС КРАДЈОМ И БОГАЦЕЊЕМ.НАРОДЕ,ПА ГДЈЕ ВАМ ЈЕ ГРАНИЦА ОМАЛОВАЗАВАЊА ОД ОВАКВИХ ДЕЗЕРТЕРА И ПРОФИТЕРА?!!

Name

Боба

16.06.2020 06:20

Од када сте на власти највеци губитници су народ којег сте опљацкали

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

16.06.2020 06:28

Бравоооооо, какав закључак. Браво Зоране. Три пута УРАААА за Зорана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

16.06.2020 09:23

Закључак му је на нивоу школарца. :)))

Name

Борац

16.06.2020 06:40

Лопино неморална ЦУТИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

16.06.2020 06:46

Највећи губитак је твој долазак на било коју позицију у овој несретној земљи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Молитва

16.06.2020 07:19

Опрости им боже, не знају шта раде. Буди праведан према њиховим душама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

интересантно

16.06.2020 07:33

НИСТЕ ГУБИЛИ ВРИЈЕМЕ У КОРОНИ. Колико афера и колико цифара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

16.06.2020 07:38

Каква пандемија какви бакрачи.Као да ми имамо некакву привреду па је пандемија уништила.Ухљебима који ништа не раде а поготово за ова три мјесеца не давати плате и разне друге бенефите и короне као да није ни било.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

16.06.2020 07:56

"Он је навео да се већ сада биљеже резултати подршке привреди које су ентитетске владе предузимале, посебно Влада Републике Српске." Иду избори ...опет смо најбољи дио БИХ ...то народе живио СНСД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мићо

16.06.2020 08:01

"Он је похвалио рад Владе Српске која је брзом интервенцијом према привредном сектору створила амбијент да не буде отпуштања радника, нити отказа." Ма немој да бринеш, пола ће побјећи, пола Корона средити...остаће пун џак пара и у пензионом фонду, лакше ће се дисати..па кад Влада онда покрене мјере....ух...нигдје никога а њих таман кренуло...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ас

16.06.2020 08:03

Цуј у губитку, а нове аутомобиле узимате сигурно за длаке. Народ це вам повјеровати ако вас виде да ровите по контенерима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бели

16.06.2020 08:03

Немогу да схватим поред оваквих коментара сваки имало моралан цовјек дао би неопозиву оставку. Опљацко 3 банке па му мало сад хоце и трезор БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јелена

16.06.2020 08:08

Битно је да сте ви искористили пландемију за пљацку ,енорма задузења и диктатуру народа.багро

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

16.06.2020 08:10

Пандемија је само доказала колико смо јадни и биједни због погубне политике владајуће структуре

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бобан

16.06.2020 08:51

Битноје да нису губици за есенесде вистесе накупили вама одговара ово сто дузе само требате поново народ затворит укуце да невиде ста радите

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

16.06.2020 09:21

Па да, пандемија је једино крива. :)))

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

16.06.2020 09:25

Да ли је Корона крива и за нацифране јавне набавке? :)))

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јован

16.06.2020 09:28

Види му главе!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ел Санто

16.06.2020 14:11

Тегелтија глуп си.И лопов си.И лажов си.И све ће вам се ово вратити.И ниста није џабе.И издајица си.И тешко вама кад додје дан за поравнање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грдрмр

16.06.2020 15:40

Ехехе И ови струцњак мркоњицки Баја , доктор са познатога универзитета, само јос не зна ста је докторира, није су му јавили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

врс

16.06.2020 16:56

фекалио једна обицна лоповска

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лола

16.06.2020 19:29

Код вас су увијек губици и без пандемије ал САД имате изговор кобајаги због пандемије.Провидни сте багра поповска са додиком на челу јебем ли вас у супак

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лили

16.06.2020 23:20

Губитак је због вас цоро и таквих ко ти..

ОДГОВОРИТЕ