Нова књига о правом лицу Меланије Трамп

Меланијино мишљење било је кључно приликом доношења одлуке да Трамп уђе у кампању с Микеом Пенцеом. Он врло озбиљно схвата њене ставове, и често их прихвата. Након што су провели викенд дружећи се с Пенцеом и његовом супругом Карен, Меланиа је била увјерена да је он бољи избор од Цхристие или Неwта Гингрицха.

Свијет 15.06.2020 | 22:41
Нова књига о правом лицу Меланије Трамп

Кад је Доналд Трамп 2017. инаугурисан за америчког предсједника, првој дани Меланији Трамп требало је пет мјесеци да му се придружи у Wасхингтону. Меланиа је остала у Неw Yорку док њихов тада 10-годишњи син Баррон не заврши школску годину, објаснила је. Но уствари је преговарала о новом брачном уговору, разоткрива Марy Јордан у новој књизи о Меланији Трамп.

Књига под називом “Тхе Арт оф Хер Деал: Тхе Унтолд Сторy оф Меланиа Трумп” биће објављена ове седмице. Ауторица Марy Јордан, новинарка је угледног Wасхингтон Поста и књигу је написала на основи разговора са стотину људи.

У наслову се игра насловом Трампова бестселлера “Арт оф деал”, Умијеће склапања послова, мемоарски бизнис-приручник који се од првог издања 1987. продао у милон примјерака.

Марy Јордан описује како је Меланиа пуно сличнија свом мужу него што то изгледа. Такође, изгледа да се воле, тако свједоче људи који су их познавали на почетку везе, али и они који су пратили њихов однос у Бијелој кући, од хладног и резервисаног до топлог и подржавајућег.

Угледна новинарка описује Меланију Трамп битно другачије од слике каква је у јавности створена о њој, као о жени која је невољко прихватила улогу прве даме. Она није стидљива и повучена, нити незадовољна мужем и његовом политичком функцијом, него одлучна жена која снажно подржава супруга, и још одлучније жели осигурати мјесто свог сина Баррона у пословном царству Трампових. Точно је да је тиха и суздржана и намјерно се држи у позадини, но невјеројатно је утицајна, наводи Марy Јордан.

Док су медији навелико спекулисали о проблемима у предсједничком браку, Меланиа је преговарала о новом финансијском споразуму са Трампом, а да су преговори били тешки, показује и то што је неуобичајено дуго одбијала прихватити улогу прве даме.

Осим тога, Меланији је требало времена да се смири након што су у дугој предсједничкој кампањи избиле у јавност нове Трампове афере с пуно вулгарних и неугодних појединости: објављен је снимак на којој Трамп говори “граб тхем бy тхе пуссy”, тумачећи да моћни мушкарци могу радити са женама што год желе, објелодањене су афере с Плаyбоyевом зечицом Карен МцДоугал и порно звијездом Стормy Даниелс.

Детаље о томе је Меланиа сазнала из новина, пише у новој књизи Марy Јордан, добитница Пулитзерове награде 2003. године.

Три извора блиска Трампу потврдила су да је нови брачни уговор испреговаран након инаугурације осигурао да Баррон не буде занемарен или искључен из насљеђивања Трампова бизниса. Меланиа је тражила да Баррон у подјели насљедства има исти статус као Трампово старије троје дјеце, који већ сада имају активну улогу у управљањем корпорацијом Трамп.

Како Баррон има двојно држављанство, словенско и америчко, Меланиа је наводно хтјела осигурати да Баррон у будућности, кад одрасте, може радити у европском огранку велике Трампове компаније. Три извора су потврдила да је половином 2018. коначно успјела изборити брачни уговор по својој вољи.

 

Портпаролка Мелание Трамп демантовала је наводе из књиге, наводећи да се ради о неталним информацијама, и да књига не спада у публицистику, него фикцију.

Трамп је побиједио на изборима 2016., почетком 2017. била је инаугурација, а половином 2018. проматрачи у Бијелој кући примијетили су промјену у расположењу прве даме, из чега ауторица закључује да је предсједнички брачни пар тада договорио нови брачни споразум, какав је одговарао Меланији. Док је читав свијет нагађао зашто супруга новоизабраног предсједника одбија пресељење у Бијелу кућу, Меланиа је доносила одлуке које су изазивале разне спекулације. Умјесто да слуша искусне политичке савјетнике, она доноси одлуке сљедећи властита увјерења, пише Марy Јордан.

Сам Доналд Трамп у више је наврата у јавности истицао важност предбрачног уговора. Има искуства, био је прије Меланије у два брака, с Иваном Трамп и Марлом Маплес. С искуством каквог има, Трумп је добро осигурао своје интересе предбрачним уговором с Меланијом. Рачунајући године брака и вријеме које су прије тога провели у вези, Меланиа је 2017. већ била с њим дуже него двије бивше супруге, уочава Јордан. Знала је да као прва дама добила на преговарачкој тежини: Трампови пријатељи и барем једно од његове одрасле дјеце радили су притисак на њу да му се што прије придружи у Бијелој кући, знајући да она има смирујући уфекат на експлозивног и непредвидљивог Трампа.

Своју књигу од 286 страница Марy Јордан је написала на основи стотину интервјуа с различитим људима, од њезиних школских колега у Словенији до гувернера Неw Јерсеyја Цхриса Цхристиеја. Репортерка Wасхингтон Поста је закључила да је Меланиа Трумп једнако посвећена стварању мита о себи као и њезин супруг: не смета јој кад је представљају да је млађа него што јест, тврди да није била на пластичној операцији, иако троје фотографа који су радили с њом кажу да су видјели ожиљке. Тврди да је дипломирала, иако је студиј архитектуре у Љубљани прекинула без дипломе, такође нема доказа да је у праву кад каже да је у стању течно причати четири до пет језика.

Чини се да течно прича само словенски и енглески, а фотографи који су с њом радили годинама, међу њима Талијани, Французи, Нијемци, свједоче да је никад нису чули да каже више од пар ријечи на тим језицима. Говорећи о митоманији и склоности искривљавању чињеница, Јордан истиче да је Меланиа пуно сличнија свом супругу него што то изгледа. Ауторица књиге је 2016. била међу ријетким новинарима који су добили прилику направити интервју с Меланијом Трамп, у склопу предсједничке кампање.

Марy Јордан пише да није тачно да је Меланиа била супермодел кад је упознала Трампа. Нашла је мало доказа чак и за причу о томе како су се срели. По Меланијиној верзији, он ју је уочио у једном клубу за вријеме Фасхион Wеека 1998. док је била у друштву познатије манекенке, али му се свидјела баш Меланиа, која му је, тврди, одбила дати свој број телефона. Но више извора, међу њима и њемачки агент за којег је Меланиа тада радила, тврде да су Меланиа и Трамп почели излазити прије Фасхион Wеека.

Кад би одлазила, за собом би чврсто затворила врата и више се не би освртала. Пријатељи из Словеније кажу да касније више ништа нису чули о њој. Слично се догодило у Неw Yорку: једном блиски пријатељи, сутрадан за њу више нису постојали. Мелана је изгледа тај тип који искористи сваку прилику да би направио степеницу даље, остављајући прошлост закључану иза себе.

И у другим стварима Марy Јордан је утврдила како су Меланиа и Доналд пуно сличнији него што то изгледа. Обоје су борци, обоје су јако амбициозни соло играчи, који цијене лојалност више од свега. Ни Трумп који је стално у јавности ни јако повучена Меланиа никад нису имали пуно блиских пријатеља. “Тај инстинкт осамљеника прати их у браку. Имају одвојена купатила у Бијелој кући и кад год путују, често су скупа у истој згради, али не и истој соби”, пише ауторица књиге. “У бити, мислим да је она повучена особа, којој је требало пуно времена да се прилагоди јавном животу”, рекао је један породични пријатељ, пише Јутарњи.хр.

(Агенције)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

РТ

16.06.2020 03:32

Нису пар !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.06.2020 06:59

Што? Баш јесу. Жена је змајица, он змај.

Name

Неопростиво

16.06.2020 03:43

Имати богатство и бити успјесна зена то је опростиво,бити лијепа зена и то је опростиво .Бити лијепа и успјесна зена то свијет никад неце прихватити

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАЈНА

16.06.2020 06:34

Меланија на Трампа има утицај колико и Јацqуелина Кеннедy Онассис (Жаклина Кенеди Оназис) жена која је и након смрти супруга успјела да одржи на висини породицу Кеннедy.

Name

ре

16.06.2020 09:23

прелијепа , харизматична, достојанствена жена и дама