Већина земаља ЕУ отвориле своје границе

Већина земаља чланица ЕУ од данас је отворила своје границе за путовања унутар Шенгена.

Свијет 15.06.2020 | 10:30
Већина земаља ЕУ отвориле своје границе

Гранце су отвориле и Њемачка и Француска, док би мањи број земља, међу којима и Шпанија и Португал, своје границе према сусједима требало да отвори до краја мјесеца.

Од 1. јула би требало да услиједи “друга фаза” отварања ЕУ која се односи на постепено укидање рестрикција на спољним границама Шенгена укључујући и према Западом Балкану.

Путници ће ажуриране информације о преласцима граница, могућим рестрикцијама путовања, мјерама које се и даље на снази у циљу заштите јавног здравља у појединачним земљма од данас у подне моћи да нађу на новој апликацији “Ре-опен ЕУ”. 

Европска комисија је основу позитивних информација о епидемиолошкој ситуцији унутар цијеле ЕУ позвала све земље чланице да укину контроле на унутрашњим границама у оквиру Шенгена.

– Епидемиолошка ситуација у цијелој ЕУ се убрзно побољшава. Европски центар за контролу и превенцију заразе оцијенио је да контроле на унутрашњим границама међу чланицама ЕУ нису ефикасан начин за борбу против ЦОВИД-19 – наводе у Комсији.

Земље чланице су на приједлог Европске комисије већ почеле консултације о “постепеном и парцијалном” укидању рестрикција на спољним границам ЕУ које би требало да почне од 1. јула.

– Европска комисија предлаже да Западни Балкан буде на листи оних према којима ће се отворти граница од 1. јула – поручила је комесарка за унутрашње послове Илва Јохансон.

Она додаје да цијели процес мора да буде координисан, а да је најважнији циљ заштита јавног здравља.

Критеријуми који би требало да буду узети у обзир приликом постепеног отварања спољних граница ЕУ према трећим земљма су епидемиолошка ситуација, мјере заштите током путовања као и принцип реципроцитета, односно уколико ЕУ отвори границе за улазак у Шенген према трећој земљи и она би требало да отвори своје границе за све чланице ЕУ.

(Тањуг)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Директ

15.06.2020 16:40

Чим отворе границе, слиједи РСЕxит.

ОДГОВОРИТЕ