Макрон прогласио прву побједу против вируса корона

Француски предсједник Емануел Макрон н у недјељу је у свом обраћању нацији рекао како треба градити Европу независну о Кини и Сједињеним Америчким Државама, прогласивши и "прву побједу" своје државе против корона вируса. 

Свијет 14.06.2020 | 23:09
Макрон прогласио прву побједу против вируса корона

Криза узрокована корона вирусом показала је колико су Француска и остатак Европе зависни о добавним ланцима из Кине и других дијелова свијета. 

"Ово искушење показало је недостатке и рањивости: нашу зависност о другим континентима при осигуравању неких добара“, рекао је Макрон у обраћању на телевизији, истакнувши како жели да Европа из тога извуче лекцију. 

"Једини одговор је градња новог, снажнијег економског модела те више рада и производње како не бисмо били зависни о другима." 

Француски предсједник најавио је да ће убрзати планове о отварању државе и ублажавању мјера уведених ради спречавања ширења вируса.  

„Рат против епидемије није готов, али сам сретан због ове прве добијене битке против вируса“, објавио је Макрон, додавши како ресторани и кафићи од понедјељка могу бити поновно отворени.  

Француске власти очекују да ће привреда ове године пасти за 11 посто, а Макрон је најавио да ће Француска за помоћ привреди издвојити око 500 милијарди евра. Обећао је, међутим, да трошак одржавања пословања компанија и запослености становништва неће бити на леђима порезних обвезника. 

Лидер друге највеће европске економије осврнуо се и на антирасистичке демонстрације који су се након Сједињених Држава прошириле широм свијета, па и Француском, која је критиковала због лошег третмана према њеним мањинама. 

Макрон је рекао како боја коже често умањује прилике у Француској и обећао да ће бити непоколебљив по питању било какве дискриминације. 

Но, предсједник те државе с колонијалистичком прошлошћу истакао је и да Француска "неће избрисати никакав траг или име из своје прошлости“ или "рушити споменике“, реферирајући се при томе на уништавање кипова историјских личности за које демонстранти тврде да имају расистичку прошлост, у државама попут САД-а, Велике Британије или Белгије. 

(Агенције)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

РадеЛукиц

15.06.2020 06:14

Глобалиста и сатаниста ситни банкар Макрон

ОДГОВОРИТЕ
Name

Корона

15.06.2020 13:10

Ви сте са њемацком енглезима и направили корону да би кинезе екномски унистили сто је кина комунистицка земља сто нема сјеверна кореа корону

ОДГОВОРИТЕ