Да ли спава правосуђе: Афере ничу сваки дан

Сада већ и седмично уздрмају нас бројне афере и аферице. Ријетке су ријешене. Већина је у процедури. Бројне су без епилога. Јавност све врло брзо заборави. И тако у круг. Анкетирани грађани и сами признају да не могу више да испрате све афере, али прате да је правосуђе, како кажу, заказало.

Република Српска 14.06.2020 | 20:30
Да ли спава правосуђе: Афере ничу сваки дан

''Споро они то раде, све то иде споро'', ''Нема ту шта нема, свега се накупило и дошло је до усијања'' – кажу анкетирани грађани.

О афери ''Поткивање'' прије годину дана брујала је цијела БИХ. Била је једна од највећих која је потресла домаће правосуђе. Након снимка разговора између предсјендик ВСТС Милана Тегелтије и Нермина Пашића и предаје новца инспектору СИПА Марку Панџи, супендован је само Панџа. Милан Тегелтија није сносио никакве санкције.

''Афере које се дешавају у посљедње вријеме су најочигледнији примјер зашто се политичари боре да имају своје људе у Тужилаштвима и Судовима и најбоље се сада види да власти'' – каже комуниколог Младен Бубоњић.

Афера ''Пирален''. Ни у овом случају епилога -  нема. Анализе, вјештаци, страни стручњаци – сви су се бавили причом о еколошкој катастрофи у Бањалуци, али без рјешења.

Афера ''Пелене'' откривена је прије годину дана. Пелене не само да су набављене преко спорног тендера, него су и толико лошег квалитета да их није било у комерцијалној продаји. Нико није кажњен, одговорних нема.

''Колико год су политичари криви за афере које се догађају и понаваљају из мјесеца у мјесец, толико одговорност носе и сами грађани, јер нису смогли снаге да на изборима казне те појединце који су укључени у те афере'' – каже политиколог Дарко Кузмановић.

Маске, рукавице, респиратори, покретна болница – најновији примјери афере. Међутим, јавност ће и то врло брзо да заборави, што иде на руку онима који су актери афера, кажу они који прате политичка дешавања. Пракса је показала да једна афера прође, друга дође. И ником ништа.

''Велика већина пријава која долазе у Тужиалштва завршавају о одлукамао неспровођењу истраге, чак и она која долазе од Агенције за провођење Закона'' – каже Ивана Корјалић из Транспаренси интернешнела БИХ .

Главне улоге у свим аферама требало би да играју Тужилаштва и Судови. Али у овој земљи – најчешћи актери свих афера су политички лидери, тако де се главне улоге мјењају. Афере се нижу, а друштво тоне.

БН ТВ

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

Сале

14.06.2020 18:53

На које правосудје се мисли, је ли ово бих, па и у занзибару неког криминалца или криминалну активност осуде, ови наши суде само поштеним људима

ОДГОВОРИТЕ
Name

нн

14.06.2020 19:29

зато нам помазу странци овде су да спроведу демократију,поготву високи преставник,ха,ха,ха.

Name

Ре Сале

14.06.2020 19:40

И цланове СДА странке.

Name

гоца и теги

15.06.2020 03:01

Ми смо овдје како би рекла наса дусанка онако суптилно да будемо филтер за неке осјетљиве предмете

Name

Борис

15.06.2020 10:43

Још мало ћемо имати криминалне картеле умјесто странака, или их већ имамо. Само нам фали рокање на улицама као у Мексику и то је то. За то се наш народ борио и изборио.

Name

Чомбе

14.06.2020 19:18

То се све отело контроли. Нема савјести ни трунке, сви вјерују у Бога и крију се једни иза других у ланцу, само да не остану у ланцима. Народ треба узети усрану мотку и.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

14.06.2020 19:20

Људи моји те афере са нижу једна на другу да то не би ни један ПРОИНТЕРОВ програм могао да региструје.Можда је лакше биљежити и објављивати шта се то поштено уради овдје ако тога има више уопште.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

15.06.2020 05:16

Судство су нам направили поштене стране дипломате...сад им проинтеровци и такви подобни носе паре на ноге. И још док узму проинтеровци и такви...добро смо живи уопште.

Name

Избори

14.06.2020 19:22

Кога брига за власт, афере и сл. Нећу више на изборе, ебите се сви скупа. Крадете кад је народу најтеже. Срам вас било

ОДГОВОРИТЕ
Name

Апсурд

14.06.2020 19:24

Све док не постоји систем надзора над радом свих правосудних институција, прадва и право су препустени стихији и самовољи корумпираних наказа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Посматрач

14.06.2020 19:28

Немамо полицију, судове, СТРАШНО! Тотално безвлашће и анарјија, горе него у землама Средње Америке. Неко мора направити и замјенити ове институције. Какви су то ликови који као раде у овој полицији и судству.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјокс

14.06.2020 19:31

Укради метар дрва па да видис како не спава..

ОДГОВОРИТЕ
Name

професор

14.06.2020 19:37

Тегелтија Поткивац је слика и прилика новосколованих људи и доказ унистеног сколског система!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре професор

14.06.2020 21:10

Тегелтија поткивач је волшебно напредовао од мјеста Предсједника основног суда у Бања Луци до мјеста регулаторног тијела и предсједника ВСТС.Тегелтија никада није ради чак ни као судија за прекршаје.

Name

Милан

14.06.2020 20:09

Правосуђе не спава, већ је потковано или уцијењено од водећих политичара, а највише од додигга, цовица и изетбеговица, три гробара БиХ. Овај тројац братски сарађује на потпуном уништењу ( крадјом) цијеле БиХ. Фукаре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љута

14.06.2020 20:14

Ко креира те афере? Лично више ни у шта не вјерујем док се не докаже. Немам разлог да сумњам ни у једне ни у друге. Хоћу доказе, као са Тегелтијом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Патокрација

14.06.2020 20:33

Нема овдје нормалног зивота и тацка. Ако мислите зивјети у БиХ морате варати, красти, само постено не мозес, јер у оваквом систему постени нису добродосли, такодје ни писмени нису вец само погодни са купљеним дипломама по Сироком Бријегу, Травнику итд.!!! А ви народе и даље подрзавајте овакве и цекајте нове афере које це се појављивати!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јинг јанг

14.06.2020 20:33

И то је један од разлога сто људи одлазе!!!Не иду само млади,мени је 50г.па сам отисао.Морам мислити о пензији,зелим дјецу одвести из такве дрзаве.А нисам ни ту био сиротиња...није толико ствар финансија колико ми се гаде ти "недодирљиви",безакоње,корупција,примитивизам,наркотици скоро да се на киоску могу купити...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

15.06.2020 04:54

Овде су највисе криви странци сто уведосе демократоју каква црна демократија они се ватисе лоповлука а лазу да и себе убиједе да је исина .Правосуде узесе под своју сапу и ту нема висе правде само обицми цовијек страда Само је спас да се недозволи крада на изборима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Док

15.06.2020 09:48

Сви а је јасно ко представља власт ције странке нико није луд .Њихови пулрни су инстслирани на функције да чине И ради криминала а не да га откривају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

15.06.2020 10:41

Ми немамо правосуђе ни судије ни тужиоце. Ми имамо криминалце, ратне профитере и изузетно организовану мафију у самом врху државе

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

15.06.2020 13:13

ПРАВОСУДЈЕ ЈЕ ТЕГЕЛТИЈА А ЗНА СЕ ЗА КОГА ЗАСТУПА ТАКО ДОК ЈЕ ОН НА ЦЕЛУ ЗНА СЕ КО ГА ПОСТАВИО СВЕ ЦЕ УЛАДИЦАМ А СКУПЉАТ ПРАСИНУ АФЕРЕ РЕСПИРАТОР ПИРАЛЕН ПЕЛЕНЕ ПОКРЕЗНА СКАЛАМЕРИЈА ТЕНДЕРИ ХИЉАДЕ ЈОС СТВАРИ ЗА ИСПИТАТ А НИКО НИСТА НЕЦИНИ СТА РАДИ СИПА

ОДГОВОРИТЕ