Мостар: Сјећање на злочин над Србима

На мосту, на ријеци Буни код Мостара, запаљене су свијеће и спуштено цвијеће, у знак сјећања на страдале Србе из долине ријеке Неретве прије 28 година. 

Република Српска 14.06.2020 | 19:00
Мостар: Сјећање на злочин над Србима

Страдање и егзодуса Срба из долине Неретве почео је 14. јуна 1992. године када је протјерано више од 30.000 Срба, сва њихова имовина и богомоље су уништене, а након тога нестало је 431 лице српске националности. Још увијек није позната судбина 81 лица. Славица Славић већ 28 година тражи брата Синишу Марића. 

-Једини наш циљ је да сахранимо њихова тијеле достојанствено и упалимо свијећу. То је као да је било прије пар тренутака. За нас је 28 дана пуно, сати секунди, а не 28 година- каже Славица Славић из Буне код Мостара. 

Срећко Стевић, остао је без оца и мајке који су убијени приликом повлачења Срба из околине Буне. Њихова тијела је пронашао, али и данас се тешко осјећа јер Тужилаштво БиХ никако да покрене процес против злочинаца иако постоје бројни докази и практично се сва истина зна о ратним зличинима у доллини Неретве.  

-Сваке године исто. Долазимо редовно, шта рећи. Осјећај никакав, али најгоре од свега тога што се зна гдје су убијени, и ко их је убио, сви докази имају али Тужилаштво неће да покрене поступак. Из којих разлога, то је горе од самог чина који се десио- каже Срећко Стевић из Буне код Мостара.

Обиљежавање организује Организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Невесиње, која 28 година тражи правду и смирај за настрадали и њихове породице.

-81 особа тражи свој смирај, јако пуно људи који су индиректни учесници траже свој смирај. Не могу да заспу, не могу да оду на гробље, не могу да достојанствено сахране своје мртве, да погледају истину у очи, да процесуиримо ратне злочинце. Тек тада ће настати и вратиће се мир у наш Мостар, вјера у наше грађане, вјера у наше институције", рекла је Аљонка Џелатовић из Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Невесиње.

Саборна црква Свете Тројице у Мостару запаљена је 15. јуна 1992. године, тада највећа православна богомоља на Балкану, а након тога и сви православни храмови у долини Неретве.

БН ТВ

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

А не говорите

14.06.2020 17:18

...ко их је убио. Пошто се ради о тзв хво с којима је тзв врс шуровао, не спомиње се ко је. Пошто је у тзв хво било и Бошњака одн "хрвата муслимана", биће да они нису то радили, јер се не спомиње ко је. Мора да су Католици па се прешућује...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мостарац

14.06.2020 18:32

Објасним ти, Саборну цркву је запалио ХОС а минирао ХВО, ови људи су побијени у зони одговорностти ХВО, иначе можеш повјерити код Срба из тог дјела БиХ да су само отишли и напустили положаје по наредби, у замјену Срби су добили посавину, дакле није их нико протјерао. Сбнаге ТО и ХВО кад су дошле углавном су затекле мање групице војника које су се повлачиле борбе углавном није ни било, паљевине, пљачке и убијања неупучених јесте.

Name

Неко небитан

14.06.2020 18:35

Дакле овдје није битно ни ко је те људе побио ни протјерао. Битно је да су ти људи протјерани и да данас у долини и Мостару Срби представљају статистичку грешку. Што се тиче сарадње ХВО и ВРС, колико знам ње није било у Мостару... Али је зато било итекако сарадње између ВРС и тзв. АРБиХ... То слободно питај кога год хоћеш у Мостару

Name

Ранко

14.06.2020 17:48

Дјело ХВО- а и УЗП-а ,иначе Додикови велики пријатељи а он њихов заштитник и подвала Србима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тоза

14.06.2020 18:42

Јадан народ углавном, срби страдали на данасњи дан ‘92. у Мостару, босњаци запаљени у куци у Висеграду и тако.

ОДГОВОРИТЕ