"Италија предводи остатак Европе у борби са короном "

Предсједник Европског вијећа Шарл Мишел упутио је данас похвале на рачун Италије за руковођење пандемијом вируса корона, изјавивши у обраћању италијанским лидерима да та земља "предводи" остатак Европе.

Свијет 13.06.2020 | 21:43
"Италија предводи остатак Европе у борби са короном "

У говору путем видео-позива "Стати Ðенерали дел' ецономиа", који је италијански премијер Ðузепе Конте сазвао да би истражио начине оживљавања економије Италије, Мишел је рекао: "Изнад свега, италијански држављани су били примјер осталим Европљанима дисциплином, издржљивошћу и храброшћу који су им омогућили да постепено зауставе ширење епидемије", преноси бриселски Политико.

Европска унија наишла је на оштре критике у Италији, првој европској земљи која је понијела терет пандемије, због спорог иницијалног одговора на појаву вируса. Резултат је подстакао анти-ЕУ расположење у Италији, јачајући популистичке снаге у земљи.

Мишел је, понављајући сличне недавне коментаре предсједнице Комисије Урсуле фон дер Лајен и других лидера ЕУ, признао европске грешке, истовремено инсистирајући на томе да Италија "није узалуд трпјела".

"Трагедија у Италији, а послије тога и у Шпанији, подигла је свијест и погурала остатак Европе да брже предузе драстичне мјере", рекао је Мишел и додао да је "жртва Италије вјероватно индиректно спасила животе у остатку Европе".

Очекује се да ће та земља бити један од главних корисника мјера економске помоћи о којима се тренутно разговара међу лидерима ЕУ. Комисија је поднијела приједлог за фонд за опоравак од 750 милијарди евра, али детаљи како ће се новац распоредити још нису разјашњени.

(Тањуг)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Па

13.06.2020 21:21

Па што овим нашим несретницима додијелиште помоћ у износу од милијарду и четристо милиона а новац ће бити у септембру прије избора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НР

14.06.2020 06:29

Никада се кредит није звао ,,помоц" него задузење.

Name

Фоx

14.06.2020 06:07

Италија сада спасава,који апсурд!!!!! Примисе кинеске туристе и омогуцисе им кретање по цијелој Европи,тако је вирус и досао нама! Мали зути,обидјосе све земље насег окрузења и посијасе ово зло! И сад они хероји?! Они треба да одговарају за сирење на тлу Европе исто као и Кинеска влада која је у јеку пандемије дозволила да путују пид изговором да су раније уплатили дестинације! А сад,да спасимо туризам и ми радимо исто само сто ми свјесно гурамо у пропаст свој народ!!!!

ОДГОВОРИТЕ