Радници у Српској од априла без плата у угоститељству

Велики број радника у угоститељству у Републици Српској посљедњу плату примио је за мјесец март. Она је због чињенице да се половину мјесеца није радило износила минималних 520 КМ. За април се чека најављена помоћ Владе која још увијек није стигла.

Република Српска 13.06.2020 | 18:22
Радници у Српској од априла без плата у угоститељству

– Нису сви добили плате за април. Подијељено је некима, некима још није. Како иде исплата, којим редом, то не знам. Знам само да се пуно људи јавља који нису добили још ништа. И знам да се нико не пита како да људи преживе више од два мјесеца са 520 КМ – каже предсједник Удружење угоститеља Републике Српске Жељко Татић.

У овом удружењу не крију разочарење понашањем владе у периоду кризе. Порука угоститељима је да су грађани другог реда и да су небитни, каже Татић за БизнисИнфо, напомињући како ово удружење заступа раднике којима је угоститељство примарно занимање и који од тога живе, хране своје породице и плаћају све обавезе према држави.

– Недобијањем плата угрожена је директно сигурност и опстанак свих породица чији чланови зарађују плате у сектору туризма и угоститељства. Након што су престали радити средином марта држава је апеловала да се радници не отпуштају и послодавци су то великим дијелом послушали. Исплатили су радницима минималне плате за март а од тада радници других примања немају јер се још увијек чека да стигне најављена подршка владе – каже Татић питајући се како је могуће преживјети више од 2 мјесеца с једном минималном платом док потрошачка корпа прелази 1800 КМ.

Изостанак подршке 

Разочарење је тим веће јер су послодавци који годинама раде у овом сектору увијек редовно измиривали све обавезе према држави. Сада, први пут када су се нашли у оваквом проблему, држава њима не помаже. Татић сматра да се оваквим понашањем власти заправо стимулише рад на црно у будућности.

– Жалосно је што је држава практично дозволла рад на црно. Процјена је да 30 посто људи у угоститељству није пријављено јер су намети огромни и послодавци настоје на све начине да уштеде и да преживе. Намети на плату су по 62, 63 посто… Остим тога, угоститељи и туристички радници без обзира што ништа не производе све дажбине плаћају скупље – плаћамо индустријску воду, струју… И без обзира што нам је био забрањен рад све те обавезе остају и за протекли период. Плаћање јестре накратко одложено али два мјесеца одгоде ништа не значе онима који су мјесецима без прихода. Власт је својим понашањем у овој кризи показала да се нажалост испуњавање свих обавезе не исплати па је питање кад се послодавци опораве и почу поново да раде да ли ће бити једнако ревносни када је у питању плаћање обавеза. Својим немаром тјерју људе да раде на црно – сматра Татић.

Осим тога, Татић каже како многима, као што су ноћни клубови и свадбени слаони, још увијек није одобрен рад а обавезе морају извршавати. Наводи још неке проблеме.

Смањен је капацитет простора којим објекти располажу а цијене закупа остале су исте. Мања квадратура простора који објекти користе није утицала на смањење закупа простора.

Објекти са смјештајним капацитетима су у још горој ситуацији јер им није био формално забрањен рад. Они су радили по дефиницији “у отежаним условима” иако никога заправо нису ни могли услужити, но то је било довољно да не уђу у категорију оних који су могли рачунати на помоћ за март. Сада да би почели да раде морају измитири све обавезе за период кад нису радили.

Туристички ваучери – добра идеја али лоша реализација 

Ни подјела ваучера од 100 КМ свим пунољетним грађанима РС неће много значити овом сектору, сматра Татић. Каже како је ријеч о идеји која је позната и која функционише у многим земљама свијета но у Републици Српској прате је нека ограничеја која нису задовољавајуће рјешење ни за грађане ни за велики број угоститеља.

– Ако имате четверочлану породицу они ће добити 200 КМ. Али се од њих тражи да негдје проведу 3 или 4 ноћи минимум, дакле уз тих 200 они морају потрошити минимум 1000 КМ. А како то очекивати кад велики број проодица од априла нема никаквих примања? Врло је ријетка пракса да се туриста условљава колико времена мора негдје провести – каже Ттаић.

Осим тога, наводи како је уредбом прецизирано да се за учешће у програму могу пријавити они који имају најмање 4 запослена и уредно измирене све обавезе што аутоматски елиминише велики број малих објеката који су заправо у највећим проблемима и којима је подршка најпотребнија.

(Бизнисинфо)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

сисоје

13.06.2020 16:43

битно је да има пара за саторе...аудије...гаразе и остале зајебанције

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драга

13.06.2020 19:00

Који минималан, Радници раде по 8-10 сати, пријављени на 4 сата добили по 255км,за април. Маја нигдје нема, страшно

Name

Ре

13.06.2020 19:02

За кумове, пријатеље, сестрице, савјетнике и осталу багру има пара колико позеле.

Name

Ја

13.06.2020 23:27

Ништа вам не ваља... могло је проћи без свих мјера, али Влада је максимално изашла у сусрет свим привредницима, нарочито угоститељима, све могуће погодности, олакшице и мјере... ако нисте упућени... информисите се

Name

приједор

13.06.2020 18:04

Овај минималац од 520 км се односи само на пријављење раднике на које се плачају дажбинеТаквих је 30%.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

гергелy

13.06.2020 19:47

И не треба вам ниста дати,додјите у Норвески кафиц идес до санка наруцис пице,добијес и сам себи носис за свој стол.Ста це ти конобар.Конобари не сетају од стола до стола.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Грга

13.06.2020 22:27

Е мој Грга кад си ти задњи пут био у кафицу или ресторану у Норвеској? То о цему ти прицас је друствена менза или еxпресс ресторан или фаст фоод.

Name

Мирослав

14.06.2020 06:04

Да би радник добио помоћ треба бити пријављен, нека инспекција зађе по кафићима викендом па ће видјети ко ради и ко је замјена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxxx сп

14.06.2020 08:58

Прије короне, половина кафица не издаје рацуне, конобари пријављени на 4х, или никако, и свима добро. Сад када треба помоц, не ваља дрзава. Ваљала је док дозвољава да се не издају рацуни, радно вријеме кафица до 05х. Како да неко добије минималац кад није пријављен, јавна је тајна да у кафицима са 6 радника пријављено 3, наравно свака цаст појединцима, али су ријетки.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поздрав од 100 000

14.06.2020 09:06

Незапослених.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Андриодре

14.06.2020 15:39

Господине Зељко Татиц, Колико људи мислите да ради и да мора да цути да би радило а нису пријављени,и нису добили ниста,нити це добити? Људи раде а пензије неце имати никакве,други органи вјерују,да тако казем да велики локали могу са 3 радника? Смијесно и тузно,људи раде јер морају! Органи који контролису,ако вец "не виде" ,цудно је да се не запитају колико сати ти људи раде,ако их је 3 или 4,а ради се сваки дан по 16 сати? Хајд сто не виде,али знају ли користити дигитрон,да ли ти људи раде у мјесецу 40 дана,јесу ли пријављени на толико,колика су им примања за толики рад?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јела

14.06.2020 21:11

Већина радника, је пријављена на 4х,само су газде пријављене на 12х,како је то могуће?

Name

БЛ

15.06.2020 13:21

МАЊА ЗНY НАЈБОЉЕ КАЗЕ СВИ СУ ДОБИЛИ А ПОЛА НАС НИ ФРИЗЕРА КОЗМЕТИЦАРА НИСТА НИЈЕ ДОБИЛО СТОЈИ У ПОРЕСКОЈ УПРАВИ ЦЕКА НЕКОГ РЕФЕТЕНТА ПА ОПЕТ КАД СЕ ТАК РЕФЕРЕНТ НАКАДИ ДА ОБРАДИ ИДЕ У МИНИСТАРСТВО ФИНАНСИЈА ПА ДА ОНИ КАО ПРОВЈЕРЕ ДАЈУ НАЛОГ ПА ВАЉДА У БАНКУ А ОНИ ОДРАДЕ ПО 20 ЗАХТЈЕВА И КОЈОМ ДИНАМИКОМ ЦЕ МО МИ БИЛО СТА ДОБИТИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гордана

15.06.2020 16:34

Добој ,сви радници хотела Парк који имају рачуне у Рајфајзен и НЛБ банци добили су априлски минималац од државе 18.05.2020 ,они који имају рачун у Сбер банци добили су га тек 12.06.2020 ,а они који су у Адико банци још нису.!!!Питам рачуновођу хотела -кажу-до банке је а кад сам питала у банци зашто нема плата кажу да послодавац зове министарство.Неко се опасно служи нашим парама.СРАМНО!!!Ви новинари истражите гдје су паре отишле!!!

ОДГОВОРИТЕ