Погледајте које земље имају најчистије море

Плаже на Кипру имају најчистију воду за купање, показало је истраживање Европске агенције за животну средину (ЕЕА).

Свијет 13.06.2020 | 17:41
Погледајте које земље имају најчистије море

Према студији Европске агенције за заштиту животне средине, квалитет воде за купање у Европи је и даље висок, а Грчка је међу првих пет земаља са најчишц́ом водом за купање.

У свом извештају за 2020. годину, на основу података за 2019. годину, Европска агенција за животну средину је навела да је укупно прегледано 22.295 места за купање и да је 84,6 одсто имало одличан квалитет воде.

Студија је проучавала 27 земаља Европске Уније. Темељна анализа земаља открила је да је у пет земаља најмање 95% воде било изврсног квалитета. То су: Кипар, Аустрија, Малта, Грчка и Хрватска.

Прво место је убедљиво заузео Кипар са 99,1 одсто плажа које имају одличан квалитет воде, док је Грчка на четвртом месту са 95,7 одсто плажа са изразитом чистом водом, одмах иза Аустрије и Малте. 

Резултати су показали да Пољска има мање од 50 одсто воде за купање која се може оценити одличном.

Према истраживању Европске агенције за животну средину, Албанија има највећи број плажа са „лошим“ квалитетом воде (5,9%).

Европска агенција за заштиту животне средине истиче да је квалитет воде за купање углавном бољи на приморским локацијама него у унутрашњости, при чему је 87,4% приобалних купалишта класификовано као одлично, у поређењу са 79,15% купалишта на унутрашњим водама широм Европе. 

Генерално, Агенција за животну средину истиче да плаже на Медитерану имају чистије воде.

Квалитет воде за купање у Европи знатно се поправио у последњих 40 година, када је уведена ЕУ Директива о водама за купање.

Ефикасно прац́ење и управљање уведено директивом, у комбинацији са другим законодавством ЕУ о животној средини, као што је Директива о пречишц́авању комуналних отпадних вода (1991), довели су до драстичног смањења необрађених или делимично пречишц́ених комуналних и индустријских отпадних вода које завршавају у води за купање.  

(Телеграф)

Коментари / 0

Оставите коментар