НАТО вјежбе, САД, Русија, Сјеверни ток и ЦОВИД-19

Пандемија ЦОВИД-а 19 зауставила је неколико војних вјежби, али сад кад су рестриктивне мјере ублажене, неке се настављају, иако у смањеном облику, пише Радио Слободна Европа на енглеском језику.

Свијет 13.06.2020 | 10:47
НАТО вјежбе, САД, Русија, Сјеверни ток и ЦОВИД-19

Двије војне вјежбе су започеле почетком јуна у Пољској и на Балтичком мору, што је привукло посебан интерес широм свијета и то не само због логистике потребне за њихово одржавање усред пандемије.

Будући да се вјежба одвија близу руске територије, многи је виде као могући сигнал да америчка војска свој интерес за Европу премјешта на исток.

Које су то вјежбе?

У првој вјежби учествује 4.000 америчких и 2.000 пољских војника и одржава се на сјеверозападу Пољске. Билатерални тренинг укључује вјежбу пољских зрачних снага те вјежбу прелаза преко ријеке од 5. до 19. јуна.

Вјежба под називом Савезнички дух (Аллиед Спирит), требала је бити повезана с много већом вјежбом у којој је требало учествовати више земаља под вођством САД-а у Европи, укључујући чланице НАТО-а, под називом Бранитељ Европе 2020. (Дефендер Еуропе 20), а која је морала бити значајно смањена због пандемије ЦОВИД-а 19.

Друга вјежба, Балтичка операција 2020. (Балтопс 20), траје од 7. до 16. јуна у регији Балтичког мора. У вјежби усмјереној на поморство, која се од 1972. одржава сваке године, учествује 28 поморских јединица, 28 авиона и до 3.000 припадника војски из 19 земаља, а Финска и Шведска су једине који нису чланице НАТО-а.

Обје вјежбе замишљене су тако да покажу међународну одлучност против било какве потенцијалне пријетње и побољшају “интероперабилност” копнених, морских и ватдухопловних снага националних војски.

Како је ЦОВИД-19 утицао на вјежбе?

Пандемија је присилила војне команданте да измијене и смање размјере операције Дефендер Еуропе 20. Вјежба је првобитно била планирана као највеће размјештање америчких снага у Европи у више од 25 година, у коју би било укључено 20.000 војника из девет НАТО савезника који би вјежбали војне маневре у неколико европских земаља.

Прије него што је пандемија затворила већи дио континента, више од 6.000 америчких војника и 3.000 комада опреме већ је стигло у Европу. Већина првобитних планова укинута је, али америчко-пољска вјежба добила је зелено свјетло средином маја.

Операција Балтопс 20 је такође измијењена. Неће постојати никакав копнени елемент који би надопунио операције зрака и мора како би се смањио ризик од ширења вируса. То значи да се уобичајене значајке морнаричких вјежби, попут слијетања у амфибију, размјене особља између бродова и укрцавања на трговачке бродове неће одвијати.

Јесу ли вјежбе усмјерене на Русију?

Америчка војска и НАТО брзо су истакли да су све вјежбе “обрамбене природе”. Лиса Францхетти, командант америчке 6. флоте са сједиштем у Напуљу, рекла је новинарима да Балтопс 20 не треба тумачити као пријетњу било којој одређеној земљи, а вјежбе се одржавају у међународним водама и међународном ваздушном простору. Францхетти је позвала руску војску да се понаша професионално.

Међутим, многи проматрачи очекују да ће руска морнарица помно прилазити вјежбама и да би руски авиони могли “зујати” уз савезничке, што значи да ће летјети тако близу да би створили “будну турбуленцију”.

Званичник НАТО-а недавно је рекао за РСЕ да су само у 2019. савезнички авиони 290 пута узлетјели како би испратили или “засјенили” руске војне авионе диљем Еуропе. Иако савез не открива бројеве за одређене регије, вјерује се да се већина инцидената догодила у регији Балтичког мора.

Вјежба Савезнички штит (Аллиед Схиелд) одвија се у Драwском Поморскиеу, удаљеном 350 километара од руске енклаве Калињинграда. Када је најављена вјежба Дефендер Еуропе 20, Русија је планирала властите ратне игре као директни одговор, али одустала од вјежбе због пандемије. Москва је позвала НАТО да смањи војне активности и одмакне их од источне Европе како би се смањиле напетости.

Хоће ли руска војска службено надгледати вјежбе?

Неће. Амерички војни званичници рекли су за РФЕ/РЛ да “нису упознати ни с једном руском најавом о инспекцији вјежбе Аллиед Спирит у Пољској”. Праг потребног за посматрање вјежби, у складу с Бечким документом Организације за сигурност и сарадњу у Европи (ОСЦЕ) о транспарентности војних вјежби, износи 13.000 војника - двоструко више него што ће бити присутно у Пољској у јуну. Поморске вјежбе, попут Балтопс 20, нису предмет обавјештавања и посматрања садржаних у Бечком документу.

Зашто је присутност америчких трупа у Пољској политички значајна?

Због онога што се догађа у западном сусједу Пољске, Њемачкој. Амерички предсједник Доналд Трамп одобрио је план за смањење присутности америчких сталних трупа у Њемачкој за 9.500, од 34.500 припадника који су тренутно тамо. Потезом ће се такође смањити број америчких војника у Њемачкој на 25.000. Више од 1.000 војника који напусте Њемачку може бити преусмјерено у Пољску, уз 4.500 који су већ тамо.

Пољска, чија влада ужива блиске везе с Трамповом администрацијом, подстиче још већу америчку присутност на свом тлу и нада се да ће искористити свој посебан однос са Сједињеним Државама у будућности. Сама чињеница да је заједничка вјежба оживљена упркос пандемији може се гледати у овом свјетлу.

То се такође може посматрати у позадини напетости између Вашингтона и Берлина, због тога што Њемачка жели довршити плиновод Сјеверни ток 2 како би руски плин довезла директно у Њемачку испод Балтичког мора, а Њемачка није испунила свој циљ који се тиче трошкова и улагања у НАТО, због трговинских напетости и низ других спорова, укључујући ирански нуклеарни споразум и споразум о климатским промјенама.

(РСЕ) 

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

БЛ

13.06.2020 09:27

хахаха.. а ста сад. додик потписао за ускладјивање система са нато-ом код нас и онда уз договор са хдз-ом блокира да се усвоји будјет и као нема пара да се то проведе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

БРД

13.06.2020 11:44

Само Њемачка може спријечити нападе на Русију јер нису и неће заборавити равнање Њемачких градова у 2 Св. Рату од стране Запада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Незналица

13.06.2020 15:27

Нико до сада,није побиједио Русију,па неċе ни ови анти-христи што је окружују.Смета им православље, а и Сибир је неистражено подруĉје,непроцјењиво богатство.Русија је у ствари,једина препрека,у намјери масона да овладају свијетом.Мислим да ће ту ако дође до сукоба,сломити зубе,а оне државе,комшије,које су се дигле против Русије,могле би изгубити дио територије или више од тога,чак и државност.!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Преувеличавања

13.06.2020 15:39

Снага Русије је седмероструко преувеличавана од стране Срба! Руси нису никаква свјетска сила! Руси осим гаса немају ништа! Инсталације су им 100 година старе, све се крије, људи умиру ко пљева... Катастрофа!

Name

Па

13.06.2020 16:00

Губиле су цесто и дрзавност и територије.. Руси нису ниста мањи империјалисти од ових са запада.

Name

РЕ Преувеличавања

13.06.2020 17:41

Зашто слушати Србе, распитати се код Американаца, Енглеза, Нијемаца, а треба видјети и у Сирији, колико је то површина остала под контролом ИД. Што се тиче инсталација од прије 100 година, незнам на које "инсталације" мислите из 1920 године. људи умиру, али да умиру "ко пљева" то бисте ви требали поново у други основне.