Овако изгледа гастарбајтерско село у Србији

Овако изгледа гастарбајтерско село у Србији: Дворац до дворца, на капији катанац, а половина у Бечу

Србија 13.06.2020 | 07:17
Овако изгледа гастарбајтерско село у Србији

Гастарбајтерска села поново су пуста, јер чим су отворене границе, многи су кренули преко. У Мачванском Причиновићу, где више од пола села ради у Бечу, само неколико породица овде је било за време епидемије корона вируса, док је већина остала у иностранству. У своје село, где су изградили праве палате, доћи ће тек на лето и то на свега десетак дана.

ворац до дворца, палата до палате, а на капијама катанац. Тако је данас у Мачванском Причиновићу, где више од пола села ради у Бечу. И они који су овде били за време короне, вратили су се у иностранство, преноси портал "Дистрикт".

– Шта ћемо овде, тамо имам своје паре, свој стан, лечење, имам тамо све – објашњава госпођа, која је на кратко дошла из иностранства да обиђе кућу.

Ту су само пензионери који су читав радни век провели радећи у Бечу, прижељкујући само једно.

Ограду од кованог гвожђа надвисиле су виле, саграђене за децу, унуке и праунуке. За сваког члана породице изграђен је барем по спрат, па је уређење ових вишеспратница озбиљан подухват, а времена је мало.

– Само посао, кућа, и обрнуто – закључак је свих становника овог дела Мачванског Причиновића.

Орлови и лавови чувају ово мирно село које живне тек када дође лето. За тај тренутак почеле су припреме, па се перу фасаде, брише прашина, коси трава, да би могли да уживају десет дана када дођу на одмор.

– Овде је лепота, најлепше је у нашој домовини, увек је било тако – тврде да чезну за Србијом.

Онда се враћају свом послу у другој држави где су отишли због новца.

Нема код Шваба ништа за џабе, мора да се ради од јутра до сутра – прича пензионер који је цео радни век провео у Аустрији.

Поново ће живнути село у јулу и августу, када дођу на одмор. До тада ће радити, да би могли и даље да улажу у своје виле.

(Телеграф/дистрикт)

Коментари / 33

Оставите коментар
Name

Ха ха

13.06.2020 05:43

нек дају људима добре плате нико неце нигдје ици

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.06.2020 06:33

Ја мислио у Русији зарадили

Name

Рале

13.06.2020 07:02

Типични балкански менталитет , кућерак од куца с фасадама и дјидјане фигурама, велике куће које су празне , а никаквог ајра од свега тога осим за лопове , балкански сељаклук. Све бивше Југо републике и народи исти ментални склоп.

Name

Добре плате

13.06.2020 07:43

Ко да им да добре плате? За добру плату треба добро и радити, а не реци ја сам ту, ја имам право, инаце одох вани, код Свабе радити. Која фирма тако добро послује, попут, Босцх, Даимлер, БАСФ, Аппле, Гоогле, Тоyота итд? Гдје су ти наси способни подузетници, осниваци предузеца, попут Стеве Јобс, Билл Гатес, Готтлиеб Даимлер и други? Све је то заслуга комунистицког резима, отимања имовине, протјеривање способних подузетника и оптузивања да су непријатељи и ко зна ста. Све њихове комунистицке фирме никада нису биле профитабилне и увијек су са губитцима пословале, зато су и пропале, данас затворене. Никада Yуга није могла све људе запослити, зато су им и отворили границе, дали пасосе и идите, будите Гастарбеитери. Јос тада, за вријеме Yуге, људи су напустали своја огњиста, као и данас. А данас толико сви хвале ту Yугу, како је све било добро, имали пасосе, могли путовати, стан и посао. Само се задузивали док није пукло. Данас нема довољно приватних подузетника, подузетницки дух је изумро захваљујуци комунистима, сви оцекују несто од дрзаве, да запосли сав тај народ, зато и одлазе.

Name

Истина

13.06.2020 08:10

За Добре Плате" КРАЉУ" све си рекао у једном коментару који је зива истина

Name

Ре: Добре плате

13.06.2020 08:34

Кад си тако паметан, што прескочи, нпр. оснивача данашњег њемачког гиганта, који је на кољенима?! Ко основа ''ВW'' и на који начин га је развијао првих 4-5 година?! Могу да ти набројим још најмање 20 сличних робовских Хитлерових "гиганата"! Дај нама неколико милиона робова из Њемачке, да ринтају за комад хљеба од јутра до мрака, па да их на крају побијем и купићу читаву Њемачку за 4-5 година!

Name

За ре добре плате

13.06.2020 10:27

Шта ће нам робови из Њемачке кад имамо и својих.

Name

Ти сто ВW спомињес

13.06.2020 10:29

Сви гиганти су основани у гаразама, као један цовјек. У насој Yуги је дрзава исто градила "гиганте" као сто је Хитлер ВW градио, али сви Yу-гиганти су пропали. То са првих пар година од ВW је тацно, и Порсцхе је тамо радио, и знао је ста се тамо догадјало, Антон Пиецх био Цхеф, његов зет. Ако си толико способан запоцни и ти посао. И Самсунг три звијезде, Лее Бyунг-цхулл, је запоцео као један цовјек, на којем ти сада типкас.

Name

Имали смо и ми

13.06.2020 11:00

добровољне акције, сви су радили бесплатно и градили "гиганте". И гдје је крај прице, ста је са тим гигантима, све је упропастено, пропало. Кад су комунисти на власти нема ниста од тога, остала само сјецања. Имали смо као неки ред у тој Yуги, која кад висе није функционисала, ако је икад и функционисала, кад је требало извести реформе 80-тих, кад су се људи бунити, они су тај ред поцели да примјењују и досло је до тога до цега је досло, то су биле 90.-те, довели су до рата.

Name

Живот

13.06.2020 06:12

А у Бечу живе као џукеле, само да би се показали у родном крају!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.06.2020 06:34

Али зато у родном крају узивају док коднас ко зиви немозе ово да заради кадби имо сто зивота.мисмо најваца пропаст све владари раскуцисе

Name

Ре:

13.06.2020 07:21

То је њихов проблем. Не контам овај вјецити цинизам...Људи су отисли да раде, направили куце. Приликом тога било је посла за зидаре, електрицаре, водоинсталатере итд. Погледај мало преко ивице тањира и пусти те плитке критике....Има и "горега"

Name

Мишко

13.06.2020 07:46

Не живе као џукеле,далеко од тога. Ове куће правили су они који су у Бечу 30 и више година. Кич у свом врхунцу. Њихове унуке ово не занима, а ни они који су отишли у Беч у задњих 10 година не праве никакве куће. Огромна је разлика у образованости између старих и нових исељеника. Први су на привременом раду цијели живот, а ови други су отишли за стално, без жеље за лавовима, коњима, орловима, ланетом уз срну...

Name

Wиен

13.06.2020 08:52

Казу Бец а они 100 км око Беца.Бец је брале скуп за зивот бар из мога искуства.

Name

Ре Миско

13.06.2020 11:06

Тацно тако. Ове куце су направили радници на привременом раду у иностранству који су се надали да це једном код нас бити боље а то се није десило, цак напротив. Ја сам отисао деведесетих, моја дјеца су тамо родјена и мозда једном или два пута доци да обидју родбину. Ови који сада одлазе неце хтјети, а и неце моци ово да граде јер је зивот на западу постао скуп у одосу на плату а наде да це некад бити боље је све мање.

Name

Дзомба

13.06.2020 13:10

Јадан си ти,,изгледа да ниси никада видио Европу док тако лупас.

Name

Нормалан

13.06.2020 06:23

Казе Вуле врацају се да оатану ха ха ха, а гдје да остану да им он да сто еврацмилостиње.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

13.06.2020 07:11

Срби су кратког памћења. Па ко је био на власти прије Вулета. Ова агонија траје већ 20 година.

Name

Бобек

13.06.2020 06:30

Ово глупо надметање из међу њих нема свој назив. Једноставно би се могло назвати "кркански кич".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аустрија

13.06.2020 06:35

У бецу купе са смеца пластику и продају да презиве а од дрзаве добијају социјалу да плате стан знамо ми овде како они бедно зиве

ОДГОВОРИТЕ
Name

XX

13.06.2020 06:36

Ово је супер,, бар су овде налравили нешто лијепо и себи и свима бар за око,,, а то да тамо живе лоше немора бит друже мој,, тамо се зарађива и троши,, знам ја,, а шкрти има свугде,, ови су ок за ово место,, свака им част.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИКИ

13.06.2020 07:36

Казе, да би могли да улазу у своје Виле- и тиме помогли матицу, која це за њих реци да су „Потенцијалне убице“, када је ј...на корона у питању....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Навигатор

13.06.2020 07:41

Нисам сигуран због ове пандемије дал је уопсте сигурно путовати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јадни људи

13.06.2020 08:06

умјесто да се угледају на оне код којих су радили и сами их копирали, они копирали једни друге у изградњи ових беспотребних вила које празне стоје, а могли су фирме основати а тек она виле поред фирми. Као сто рекох, изумро нам подузетницки дух. Зато савјет људима кад одете код њих радити, гледајте ста то они раде и како они то раде и оснујте подузеца а не зидати куце које стално су празне. Потенцијал има сваки од вас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.06.2020 11:14

За тако несто морас имати правну дрзаву. Знас ли ону прицу кад њемацки приватник додје да послује са насим новокомпонованим бизнисменима па казе: Моју фирму гради моја фамилија вец три генерације. А нас одговара: јасам моју развио за три године. Нијемац се окрене и оде. Паметном доста.

Name

Да додам јос,

13.06.2020 08:54

сјеца ли се јос ко оне инфлација 80-тих, касњења плата мјесецима, цак по годину и пол, сјеца ли се јос ко и да је дрзава пред олимпијаду банкротирала, у стецају била, није дугове могла отплатити, измиривати? Све је то та Yуга била, то је оно сто многи данас својој дјеци прицају да је прије све боље било, своју дјецу лазу, а ови морају у Њемацку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ее

13.06.2020 09:14

Браво Рале, сам сам вани, и све је тако. За шта се кости троше по цијели дан на послу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Привреде мора

13.06.2020 11:08

Бити у приватним рукама, појединца или акционара а дрзава да постави законе и ограницења, као сто је слуцај у цитавом напредном свијету, у демократском свијету или како казу наси људи у "уредјеним" дрзавама, у томе је Проблем код комунистицких резима и насе пропале Yуге.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Генерал

13.06.2020 13:09

Ромско село

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грдрмр

13.06.2020 13:48

Ехе ехехе ој кад станивуковиц пресуме власт у Републици српској, па кад саваге навале код нас да раде битце то велики феста, а јелена да буде министер Рада да запосљава свабе французе, белгијанце, ма сви це навалит И опет ми цемо мораториум да идемо вани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

13.06.2020 14:17

Устај у 05х двије паштете у џеп и термос чаја под руку. Цијели дан кичмај и пиши сате до 19х. Кад им дају слобода дан и то да морају онда одају од отпада до отпада неби ли шта нашли. Кад додју тамо одакле су отишли нико им није раван. Само да видите те исте људе како горе живе било би вам све јасно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ок

13.06.2020 14:44

Назалост господине ви сте у праву. Вецина али и ви доле кад додјемо нас нападате као да нам пада са неба.Неко који нису имали гаце доле па кад су и их обукли мисле да су неке лицности али то је само јад

Name

Драган

13.06.2020 16:33

Бачен новац да би се у свом селу показао и доказао.Међутим,имају га и право трошити како год хоће.

ОДГОВОРИТЕ