Сат намењен за Марију Антоанету је најскупљи на свету и крије љубавну причу!

Према последњој процени, из сада већ давне, 2013. године најскупљи сат на свету је "Брегеј број 1160 гранд компилација", познатији као "Марија Антоанета" или једноставно "Краљица".

Занимљивости 12.06.2020 | 17:03
Сат намењен за Марију Антоанету је најскупљи на свету и крије љубавну причу!

Сат, који је у власништву једног музеја, је тада процењен на 30 милиона долара, па мада је у међувремену, пар сатова "Патек-Филип" продато за нешто већу суму, сматра се да би овај сат са лакоћом, на некој од аукција, достигао рекордну цену.

Прича о овом сату је непроцењива. Све је "закувао" један шведски племић. Гроф Ханс Аксел вон Ферсен био је шведски адмирал, врховни судија, дипломата, учествовао је у рату за независност Американаца (на њиховој страни) против Енглеза, дипломата на двору Француске...

И ту је овај Швеђанин, који је рођен 4. септембра 1755. године, упознао последњу краљицу Француске Марију Антоанету. Очаран краљицом, а кажу да су били и више од пријатеља, одлучио је да јој поклони нешто несвакидашње па је код чувеног швајцарског мајстора за израду сатова Абрахама-Луја Брегеја 1782. године наручио специјалан сат.

Много ватре је запалила Француска тих година у Европи, па су се и радови на сату отегли пуних 45 година!

Завршио га је син уваженог мајстора тек 1827. иако је наручилац посла Гроф Ферсен линчован у уличним немирима 20. јуна 1810. у Стокхолму.

Злато, платина, сафири, рубини, чудесни механизам који поред времена показује и "вечити календар", има и штоперицу, показује температуру, има први у свету "анти-шок" систем, независну секундару, још много других чудеса...

Све је то, поред чудесне историје, уткано у вредност овог сата. Наравно, сату се није дивила ни Марија Антоанета која је, 16. октобра 1793. остала не само без сата већ и без главе.

Сат је био у поседу Брегеј фамилије све до 1877. када је целу фирму купио сер Спенсер Бартон.
Један други енглески лорд, сер Дејвид Лајонел Саламонс је 1920. својој колекцији сатова "Брегеј" прикључио и овај.

После смрти, 1927. сер Саламона откривено је да је он у свом тестаменту највреднији део своје колеције од 57 сатова, међу којима је и "Краљица" завештао једном музеју у Јерусалиму.

Сат је украо 1983. кажу један од најбољих лопова свих времена, звесни Нахаман Дилер, али је пронађен и враћен у музеј 2007.

Извор: Магазин.новости.рс 

Коментари / 0

Оставите коментар