Северина у минусу од 12.000 евра!

Нису певачи у Србији уникатни по томе што вешто и годинама избегавају плаћање пореза држави и поред тога што постоје јасни и строги закони, уредбе и контроле.

Забава 10.06.2020 | 20:32
Северина у минусу од 12.000 евра!

Слична ситуација са избегавањем плаћања пореза је и у суседној Хрватској, а пример је Северина Којић, која је пријавила да њена фирма у 2019. години има губитак од чак 12.000 евра.

Курир је јуче објавио чланак у којем смо навели доказе о томе да Радиша Трајковић ЂаниГоран Бреговић и Стефан Ђурић Раста пријављују држави да не зарађују скоро ништа током године иако је јавности добро познато да су стекли огромну имовину, о чему су и сами причали. Наши саговорници из Хрватске кажу да и њихове естрадне звезде фингирају зараде и користе рупу у закону. Анализирајући систем пословања фирме "Дук продакшен" за производњу филмова, видео-филмова и телевизијског програма, у власништву Северине Којић, види се да је певачица пријавила веће губитке од прихода, па самим тим није имала разлог да држави плати порез.

Којићева је, према пријави тамошњој Агенцији за привредне регистре, навела да је у 2019. зарадила 99.470 евра, али је на нематеријалне трошкове, камате, путовања и слично потрошила укупно 111.311 евра. Салдо на крају године износио је минус 11.841 евро. Финансијски контролори су уредно проверили Северинина документа и констатовали да је имала просечан прилив новца, али да фирма лоше послује и да нема основа за наплату пореза.

Недавно је у јеку пандемије коронавируса одјекунла вест да је Којићева поднела захтев у Загребу да јој се додели помоћ од 430 евра, као и свим другим привредницима који су се изјаснили да су материјално погођени насталим стањем у држави. То је изазвало гнев и негодовање у јавности, па је Северина брзо поручила преко свог ПР тима да је у питању неспоразум.

- Затражена је мера подршке за запосленог у фирми, чија је основна делатност организовање концертних делатности које су одлуком штаба цивилне заштите Републике Хрватске забрањени до даљег. Такође, Северинини сарадници, будући да је она боравила у Србији, поднели су захтев за меру без њене претходне сагласности и за њену самосталну делатност. Одмах по данашњем сазнању, Северина је затражила да се средства врате и покренут је поступак за опозив - навели су они.

Извор: Курир.рс Фото: АТА имагес

Коментари / 0

Оставите коментар