Шта је рецепт за углед у друштву?

Да ли на крају скоро увек побеђују они који се користе разним триковима или су улизице? Добра вест: то није истина! Нова научна студија показује да се љубазност и великодушност исплате. А пре свега хумор.

Свијет 10.06.2020 | 07:24
Шта је рецепт за углед у друштву?

Нико не воли лажове и преваранте, оне који су зли и лукави, а поготово ако на тај начин извлаче личну корист. То је јасно и без научних истраживања. Научници Тексашког универзитета у Остину у једној студији су потврдили оно што би требало да буде добра вест за све оне који никада нису желели да буду превртљивци како би успели у каријери и животу. Искреност, љубазност, великодушност и хумор високо су цењени у друштву и подстичу друштвени напредак.

Они који су уз то још интелигентни, који се не боје напорног рада и који имају широк спектар знања, могу да буду сигурни да ће бити признати у свом окружењу. То важи како у Русији, тако и у Еритреји или у САД.

Глобално признато, универзално вредно

„Од Рома у Румунији, до локалног становништва острва Гуама, људи се у очима људи из њиховог окружења сврставају по интелигенцији, храбрости и лидерским способностима“, каже Патрик Дурки, коаутор студије објављене у часопису Јоурнал оф Персоналитy анд Социал Псyцхологy.

Научници предвођени еволуцијским психологом Дејвидом Басом испитали су 2.751 особу из 14 земаља и тако идентификовали универзална својства која друштвеном статусу могу да дају одлучујући подстицај.

„Људи живе у друштвеним структурама у којима је релативни ранг важан у готово свему: њиховом приступу ресурсима, њиховој способности проналажења партнера и чак томе колико дуго живе“, каже Дејид Бас са универзитета у Остину. „Имовина стечена на штету других негативно утиче на социјални статус без обзира да ли живите у Русији или у Еритреји“, додаје Дурки. То се односи и на начин на који се односимо према сексу.

Полне разлике у сексуалном понашању

Према резултатима студије, сексуални односи у којим често мењате партнера смањују углед у друштву. Дакле, ко мења сексуалне партнере попут доњег веша, никако неће бити признат и поштован. То се односи на мушкарце, али још више на жене.

Насупрот томе, друштвени поредак оба пола користан је ако се одлуче за дугорочно и чврсто партнерство. Према логици, жене ту имају више користи. Мушкарци и жене уживају велико поштовање када су верни.

Поред тих универзално ваљаних својстава за побољшање статуса, истраживачи су утврдити и разлике у култури. На пример, хумор је огромна предност у Пољској, док га у Кини, Јужној Кореји и Јапану људи воле, али сматра се да је од средњег значаја за њихов друштвени положај. У Еритреји се хумору придаје још мање важности.

Ако се, према наводима студије, пријатељство исплати, а искреност траје најдуже, зашто је онда уврежено мишљење да успевају првенствено арогантни егоисти? Да се великодушност користи, али да се не цени? Можда зато што има довољно примера који сугеришу да се до угледа и успеха може стићи само максималном бескрупулозношћу. Једино је питање у којој се мери успех може изједначити с љубављу и поштовањем.

(ДW)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Милко

10.06.2020 05:46

Ако је ово тацно, како то да код нас не вриједи. Код нас су угледни градјани Клосарац, Спириц, Дусанка Мајкиц...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

10.06.2020 05:57

Код нас је ситуација : чега се будала поноси паметан се стиди

Name

Превртањ уназад!

10.06.2020 06:39

Ма не разумију то људи у свијету, то да је нама омиљена дисциплина возња трактором уназад!

Name

Ко ти казе да су угледни

10.06.2020 08:31

Не лупетај.

Name

Ма

10.06.2020 05:49

То само код нас (тренутно) "успијевају" најгори медју нама, укратко најгори нељудски сљам. Савсен примјер за "успјех" је Драган Богданиц. Медјутим, има јос пуно ликова у љекарској струци које "красе" слицне особине, а када медју љекарима имас такве појаве, онда друство показује опасне знакове обољења.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ХХЛ

10.06.2020 06:38

На,Волео бих видети и ваш карактер.Ви се ухватила за Богданића. А Милорад лакташки га нема и никад није имао.

Name

Горан

10.06.2020 06:16

Када ће код нас искреност почети да се цијени. Лажови и преваранти на сваком кораку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

На залост

10.06.2020 08:45

Највеци медју јавним лицностима,зато сто су умислили да це са њима креирати и изопацена свијест о вриједностима, стетно по све. Но, људске вриједности које су увријезене кроз цитаво постојање, никада се нису и никада неце промијенити. То су цињенице.Напросто, зло је губитник.....

Name

Статистика

10.06.2020 06:35

Ми смо у свему црна бројка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

демобилисани борац

10.06.2020 07:22

значи да уз хумор и шалу скинемо већ једном секту са врата, тако нам и Бог помогао

ОДГОВОРИТЕ
Name

сенберац

10.06.2020 08:08

некада је бијо углед у друству цаст понос образ постење а данас је углед у друству сто висе покраст и проневерит и сто веци неморал сто раде наси властодрзци попут мајкицке спирка клосарац и вецине црвендаца са пејином унуком и великим батом на целуи стевандиц пициц пицо ефендија цавиц по њимаје постење и углед у друству сио висе покраст проневерит слагат и унистит тоје углед у друству

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милорад Додик

10.06.2020 09:49

?

ОДГОВОРИТЕ