Вјенчања без плеса, љубљена гостију из иностранства

Све прославе и окупљања људи у наредном периоду, попут вјенчања или прослава матура, када год је то могуће, требало би организовати на отвореном. Уз то би требало обезбиједити бар метар до два удаљености међу људима.

Република Српска 09.06.2020 | 23:24
Вјенчања без плеса, љубљена гостију из иностранства

Ако се прослава организује у затвореном, број званица мора да буде у складу са важећим наредбама, уз поштовање дистанце. 

Препоруке су то које је за организовање вјенчања, матурских забава и сличних прослава јуче издао Завод за јавно здравство Федерације БиХ, у контексту Цовид-19.

Уобичајено поздрављање на вјенчањима, односно руковање, грљење и љубљење, се не препоручује, а није препоручен чак ни плес, осим међу члановима истог домаћинства. Умјесто тога, званицама се препоручује да сједе за столовима, да би се избјегао блиски контакт међу људима. Осим тога, размак између музичара и осталих званица требало би да буде око четири метра.

– У затвореном простору нарочито је важно обезбиједити добру вентилацију ваздухом споља, као и остале услове препоручене за угоститељске објекте – наводи се у овим препорукама.

Тренутно је, наводе, потребно ограничити број званица на најмањи могући број, у складу са наредбама, што је тренутно у Федерацији БиХ до 100 особа у затвореном простору.

Истовремено, препоручује се присуство само слављеника и неопходних званица, као што су матуранти, те неопходног особља и чланова породице, односно прославе са што мање гостију.

– Не препоручује се присуство особа из иностранства, као ни особа старијих од 65 година – наводи се у препорукама.

Званице које имају знакове респираторних болести, попут повишене температуре, кашља или отежаног дисања, не би смјеле да присуствују прославама.

Потребно је и да се води евиденција присутних гостију и званица, те о распореду сједења. Ово ће, истичу из Завода, бити корисно здравственим радницима у случају појаве болести Цовид-19 након догађаја.

Инситут за јавно здравство РС раније је већ издао препоруке за организовање прославе матура у Српској, али ова врста препорука за вјенчања још није издата. Осим тога, окупљања су, бар до 22. јуна, ограничена на 50 особа на јавном мјесту.

Више информација о томе да ли ће током љета бити дозвољене свадбе и са колико гостију, многи жељно чекају ових дана, али по сада доступним незваничним информација, ова вста прослава не очекује се прије 15. јула.

(Српскаинфо)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Ма дајте

09.06.2020 22:51

Свадба треба да буде у једном граду,музика да свира у другом званице да буду удаљене једна од друге неколико десетина метара и да разговарају на мегафон.Мислим да је то идеално ресење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КОВИД19

10.06.2020 01:36

ОДЛИЦНО САМО ГАС НЕМЈЕЊАТЕ ПРАВАЦ МОЗЕТЕ ЗАЛУТАТИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Андриц

10.06.2020 05:04

Хахахах,дајте људи нек неко од ових паметњаковица сто ово предлазу озени сина под овим условима,нека сними и нека показу јавности...ево ја им дајем глас до краја зивота на изборима.Какви ретарди,невјероватно...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гроб

10.06.2020 05:14

Љепше је умријети него бити роб каквог су замислили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.06.2020 07:01

Управо тако!

Name

МЕНАГЕР

10.06.2020 05:56

Е ово је вец"СТРУКА"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тетак Мата

10.06.2020 07:00

Што би рекао Бора чорба , ал је лепо бити глуп

ОДГОВОРИТЕ
Name

На сцени је

10.06.2020 08:56

"ТЕОРИЈА" завјере, отудјивање цовјека од цовјека. Ако је познато, ста је само један топао загрљај у психолоском смислу,разговор, итд..... Онда вам је само по себи све јасно... У ста се претвара....

ОДГОВОРИТЕ