Најдубља рецесија у историји САД, али можда и најкраћа

Иако америчку економију вјероватно очекује највећи пад од Велике депресије, врло је могуће да ће ова рецесија бити и најкраћа у америчкој историји.

Свијет 09.06.2020 | 21:41
Најдубља рецесија у историји САД, али можда и најкраћа

Да је највећа свјетска економија у рецесији у понедјељак је и званично потврдио Национални биро за економска истраживања (НБЕР), институција која је задужена за одређивање тренутка када почиње и када се завршава рецесија у САД, преноси портал СЕЕбиз.

"Одбор сматра да су пандемија вируса корона и одговор за очување јавног здравља резултирали падом различитих карактеристика и динамике у односу на претходне рецесије", наводи се у саопштењу НБЕР-овог Одбора за пословне циклусе.

Упркос тим разликама, Одбор је закључио да се због "невиђеног пада запослености и производње, као и његовог широког домета у цијелом друштву, ова епизода сматра рецесијом, чак и ако се покаже да ће бити краћа од ранијих падова у економији".

Одбор је у саопштењу поручио да је у фебруару дошло до "јасног врхунца мјесечне економске активности", док је до врхунца тромјесечне активности дошло у посљедњем кварталу у 2019. години.

Рецесијом се уобичајено сматра пад економије два квартала заредом, но то није увијек случај, а у САД се сматра да НБЕР службено одређује када је ријеч о рецесији, наводи СЕЕбиз.

Одбор је навео да се "значајан пад економске активности шири по цијелој економији, што је обично видљиво у производњи, запошљавању и другим показатељима".

Из Одбора наводе и да рецесија почиње када економија досегне врхунац економске активности, а да се завршава када економија досегне дно циклуса.

Бруто домаћи производ (БДП) Сједињених Држава пао је у првом кварталу 4,8 одсто и вјероватно ће у другом кварталу забиљежити најгори пад у историји, односно можда и више од 20 одсто.

Ова рецесија означила је крај најдужег раздобља раста америчке економије у историји, које је трајало 128 мјесеци или готово 11 година, додаје СЕЕбиз.

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар