Политичари у БиХ "не дају" фотељу ни по коју цијену

Политичке оставке и смјене увијек интригирају јавност. Ипак, у земљи као што је Босна и Херцеговина, односно Република Српска чудо попут добровољне оставке се не виђа често.

Босна и Херцеговина 09.06.2020 | 20:29
Политичари у БиХ "не дају" фотељу ни по коју цијену

Оставке јавних службеника и званичника у већини земаља Европске уније се доживљавају као морални чин, поготово након откривених скандала. Тако је на примјер, бивша британска секретарка, Џеки Смит, дала оставку након што је њен супруг изнајмљивао и гледао филмове са порно садржајем и то све платио њеном службеном картицом. Низ се наставља:                         

МИШЕЛ ЕЛИОТ – МАРИ, Француска министарка спољних послова дала оставку када се с годишњег одмора, умјесто редовним летом, вратила приватним авионом туниског бизнисмена

Замјеница шведског премијера, сада већ бивша, Мона Сахлин, добровољно је дала оставку након што је откривено да је службеном картицом платила скупоцјену чоколаду и пелене. 

ЦЕЦИЛИА СТЕГО ЧИЛО, Шведска министарка културе дала оставку када је откривено да 16 година није плаћала РТВ претплату

Аида Хаџиалић, бивша шведска министарка за школство, босанскохерцеговачког поријекла, дала је оставку након што је полиција зауставила и открила да је имала 0,2  промила алкохола у крви.

У Босни и Херцеговини се, с друге стране, нижу афере које откривају криминал и корпуцију, те неоправдано трошење јавног новца кроз разне тендере и јавне набавке. Последњи у низу, током епидемије вируса Корона су, свакако, афера „Респиратори" у Федерацији БиХ и афера „покретна болница" у Републици Српској.

Директор Федералне управе цивилне заштите Фахрудин Солак тако је након афере "Сребрена малина" поручио да жели да га суспендују, а Влада ФБиХ му је испунила жељу. Суспензија значи да ће примати пуну плату. У Републици Српској још нико од надлежних није ни признао грешку и прихватио одговорност због мобилне болнице. 

Афере које су такође потресле јавност за вријеме епидемије вируса Корона су и прославе током рестриктивних мјера, у којима су учесници били и највиши државни службеници, попут Сташе Кошарца. Министар спољне трговине БиХ јесте понудио оставку, али све је остало на томе.

Оставке на мјеста предсједника странака или на државне функције нису понудили ни Драган Човић, коме је суђено за привредни криминал, нити Милорад Додик, против кога је постојала истрага у Тужилаштву БиХ и који је недавно јавно признао да прислушкује опозицију. Члан Предсједништва БиХ је рекао да се шалио. 

БН ТВ

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Боки

09.06.2020 19:13

Ако дају фотељу, нема више крадје народних пара, зато их чувају ко зјеницу ока, без фотеља су нико и ништа, дупла нула, а да не кажем шта то значи?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

09.06.2020 19:20

Научиче њх народ да буду културнији.и у затвору госпон научи да све ради крпи,пере,цисти и остсне жив бстина вола натјера у бразду

Name

РЕ

09.06.2020 19:27

Ова владајућа СНСД ДНС СП позиција РС, да изгубе изборе неће лако предати власт, јер су свјесни шта их чека у РС.

Name

Нострадамус

10.06.2020 06:43

Ма какав затвор све сто краду то раде у интересу градјана.Они лицно немају никакаву корист.

Name

Греска У Наслову

09.06.2020 19:26

Ви ово називате политицарима. У мом селу, испред мјесне заједнице оваквих има на тоне, пију пиву, велику.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ови

10.06.2020 09:41

Наси назови политицари су интересне групе лопова који су од рата само се окрецу у круг и пљацкајууу дрзаву кроз будјет плус лоповска приватизација па јавна предузеца ресурси фабрике банке тендери јавне набавке итд а фотеље их дрзе изнад законааааа бахате се у својем царству лозаа ностраа!!балканскааа!!!!

Name

Пеки

09.06.2020 19:31

Ма прије би дали мајку и оца него се одрекли добровољно фотеље, људи па гдје ви живите....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаки

09.06.2020 19:37

Заборављате ону стару изреку "Какав народ, таква власт" или ону верску, "Свака власт је од бога". То важи изгледа само за народе попут нашег, нажалост глупе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бихаћлија

09.06.2020 19:49

Лаки у потпуности се слажем са тобом. Народ се треба само ослободити страха једни од других у оба ентитета,онда це се овакве ублехе распасти сами од себе.

Name

Ре Бихаћлија

09.06.2020 20:24

Хтио си рећи Бишћанин.

Name

Борис

09.06.2020 21:38

Док је политичког имунитета, биће и слободе. Послије губљенха имунитета и избора иде затвор

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.06.2020 04:52

Само робија свим лоповима.народ се пати а они се разбацују и тросе бахато тудју муку.све у цорку

Name

Аполо 11

10.06.2020 02:58

Јаке су то патриоте на државни новац. Најзесци преговори су коме која функција због плате и моћи за разне уцјене.

ОДГОВОРИТЕ