"У просвјети вишка кадра има, али неће бити отказа"

Просвјетни радници у Српској су у протекла три мјесеца урадили велики посао и дали допринос у превазилажењу кризе због вируса корона, те не би смјело да се деси да „за награду“ остану без посла или да им буду умањене норме и плате.

Република Српска 09.06.2020 | 18:49
"У просвјети вишка кадра има, али неће бити отказа"

Порука је то из Синдиката образовања, науке и културе РС, а након изјава министарке просвјете и културе РС Наталије Тривић да у просвјети има вишка наставног кадра, јер је све мање ученика у Српској, те да је то изазов за који покушава да се нађе рјешење.

У синдикату вјерују да је управо корона криза показала да без учитеља и њиховог ангажмана нема ни образовања, те да ресорно министарство треба да уважи тај значај и код предлагања рјешења за проблем вишка радника.

– Прича о могућем технолошком вишку у просвјети није нова. О томе се гласно говорило и раније, због смањења броја дјеце који је неспоран. У једном моменту је било чак 89 школа чији рад је због тога био упитан и ми не бјежимо од те реалности. Али очекујемо да се прије било какве одлуке имају квалитетни подаци и анализе колико радника има пред пензију, колико наставника има по предметима, колике су норме и слично. Очекујемо и да синдикат, као социјални партнер, буде укључен у то тражење рјешења. Не бјежимо од одговорности и обавезе да понудимо и рјешења, како нико не би остао без посла или без норме – каже за Српскаинфо предсједник овог синдиката Драган Гњатић. 

За почетак би, истиче, требало видјети шта се може учинити по питању тога да већ запослени радници предају по више предмета.

– Осим тога, додатна запошљавања треба да буду планирана тако да не запошљавамо нове људе, а да неко остаје без посла с 20 или 30 и више година стажа. То су људи који су искусни, дуго раде у просвјети и могу предавати и друге предмете. Треба видјети и да ли се ова ситуација може искористити, можда за то да се у разредима ради квалитетније, с мањим бројем ђака – каже Гњатић.

Једно од рјешења којима би се могли избјећи откази јесте и преквалификација наставног кадра, а министарка Наталија Тривић поручила је да је опредјељење Министарства и Владе РС да се отвори много више предшколских установа у којима би могли да буду запослени радници који су вишак у основним и средњим школама.

Она је још прије три мјесеца, непосредно пред избијање корона кризе, на састанку с директорима и педагозима средњих школа поручила да ће се свим наставницима пружити прилика да остану у систему, али да ће неки од њих морати да се дошколују, баш као и они који су на бироу и не могу да нађу запослење као наставници за струку за коју су се школовали.

Они пред пензију, додала је, могли би се преквалификовати у оквиру исте струке. Други би се, каже, преквалификовали за васпитаче у вртићима, који су потребни у Српској, баш као и више вртића, јер је покривеност дјеце предшколским образовањем и васпитањем и даље недовољна.

– У средњим школама, рецимо, имамо више од 4.800 запослених, од чега је 75 одсто њих у доби од 30 до 40 година, што је добро, јер можемо даље да инвестирамо у кадар и имамо добру базу да људи прихвате промјене. Тражићемо оптимална рјешења, али не можемо дозволити ни да због нечије норме производимо генерације средњошколаца које неће имати будућност – истакла је, између осталог, Тривићева.

Из синдиката сада поручују да су и та рјешења могућа, под условом да се заједнички ради на њима, како би се проблеми превазишли на најбезболнији начин.

Једногодишњи програм доедукације

Наставницима у РС би могли бити понуђени једногодишњи програми доедукације, односно студиј са 60 ЕЦТС бодова и 12 предмета, а који би их усмјеравали на рад у предшколском образовању.

Срђан Душанић, декан Филозофског факултета у Бањалуци, на којем се школују и васпитачи за вртиће, потврђује да је такав програм у плану, али да од министарства зависи када би се са њим кренуло.

– Ми смо дали неке препоруке, ако би био тај програм, шта он све подразумијева, коју врсту доедукације и колико то траје – каже Душанић.

(Српсакинфо)

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

Синиша

09.06.2020 17:00

Перспектива је чудна. Зашто нико не постави питање зашто је мало дјеце у школама? И када крену да се мигољле како су миграције нормалне и у окружењи нико не пита, а зашто тога нема у Њемачкој, Аустрији итд. него само код нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е..

09.06.2020 21:34

Нема дјеце, отишла дјеца са родитељима. Људи напустили завичај свој када не могу да живе ко људи у своме. Па погледајте само колике су плате, ко се омастио о фонд солидарности, а шта сад купују за велике новце. Колико болесних има који путем позива скупљају новац за лијечење, за живот, а они купују скупоцјене аутомобиле! То је за сваку осуду! Упитајте гђу министарку колика је школарина за приватну ОШ у Бањој Луци, може ли то просјечан грађанин приуштити свом дјетету.

Name

ре

09.06.2020 17:07

како то вишак кадрова а нема отказа, значи седеће без посла и примати плати, а народ ће све то са своје грбача и то са каматама на кредите ммфа плаћати, срамота. откази под хитно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@

09.06.2020 17:38

Браво, погодак у епицентар проблема.

Name

ре ре

09.06.2020 18:00

Они ионако 4 месеца распуста седе беспослени и примају плату, морала би им се укинути плата током распуста, као и током месеци када због короне школе нису радиле.

Name

Бањалука

09.06.2020 21:28

Нека их посаље код директора сколе за глуве он масовно прима нове на измисљена радна места иако скола има око 50 дјака, ту има их много који раде а немају опис посла али примају плату или им се измисле неки послици.

Name

ре ре ре

10.06.2020 11:57

Дјеца ионако ништа ни не уче код тих дебилских наставника по дебиланама, само им се џаба даје 1200КМ плате за 3 сата дневно што раде 20 дана у мјесецу. Мора им се плата скинути на 500КМ.

Name

За ре ре ре

10.06.2020 19:27

За ово ре ре ре неписмено створење! Коме ти пријетиш отказом и смањеном платом, обрати се полицији и њиховој утврди која копа градине! Онима који испијају пиву и кафу, дрндају по теретанама и послије тога пију опет пиву! Обрати се министру полиције и његовим пајдашима. И требате бити неписмени када тако погрешно размишљате, а појма немате.

Name

инспекција

09.06.2020 17:10

Ти у средњој школи од 30-40г су 90% са намјенски купљеним дипломама на приватним факултетима за потребе тих радних мјеста. Ово је инспекцијски извештај, али министарство неће да реагује да их истјера из школе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мисо

09.06.2020 18:05

Нема виска на Зељезницама нема виска у просвјети нема виска у дворанама гдје год је будзет ту виска нема.Код приватника је то другације радници добијеју отказ несмију ни болесни бити.Ја имам 39 година стаза сад сам на бироу питао сам слузбеницу да ли вам се ико појавијо са будзета да доде на биро са толико година стаза рекла је да тога нема ко ми је крив сто сам радијо у том такозваном реалном сектору .

Name

Па

09.06.2020 19:17

Не смије министарство реаговати!!!побогу па они су гласацка масинеријаааа!!није битно сто дјеце нема они морају бити у сколама и другим институцијама због гласањааа!они су стуб партије коалиције позицијее!!!!

Name

Знај

09.06.2020 21:22

Што министарство не реагује на оне који су путем кревета дошли до посла или рецимо путем странке у било којем сектору? Шта вама смета човјек од 30 и 40 година који је завршио факултет? Или рецимо да се затворе приватни факултети, па онда нема лажних диплома и готово. Али преписивања има, биће свугдје, као и веза, неморалних понуда... Ми смо дипломирали НЕМОРАЛ, а окренемо леђа поштеном и добром човјек само зато што средина диригује! Фуј смо!

Name

Ако нема довољно дјеце

09.06.2020 18:15

нек нам министри направе једно 10-20 000 комада..?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

роко

09.06.2020 19:16

Откази под хитно!

Name

Мирко

09.06.2020 19:34

Гдје сад пред изборе да добију отказ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

09.06.2020 19:47

Министарка није открила топлу воду. Вец 15 година школство кубури са нормом. И било је у тих 15 година и технолошког вишка и отказа и свега. Није потребно збуњивати јавност. Нико у школама од наставника не прима плату а да не ради. Ако имаш седмично 24 часа то је пуна норма и плаћен си 100%, а ако имаш 12 часова тада имаш 50% плате. Лаж је да се секцијама то може намирити или да се неком зажмури на око. Проблем у образовању су ненаставни радници: некакви књижничари, административни радници, помоћници директора, медијатекари, политолози, социјални радници. У основним школама их је лако пронаћи: три-четири пута испијају кафу, а не раде пуно радно вријеме од 8 часоа. То је вишак и они узимају паре а не раде ништа. Ученици и не знају ко су ти људи. Ми знамо да су то дјеца политичара, кумови директора...

ОДГОВОРИТЕ
Name

...

09.06.2020 20:54

Министарка је дала зелено светло за отварање прве приватне Основне школе. Знају они шта раде то је очито, само ми изманипулисани не знамо и наша дјеца ће учити онолико колико им се пружи, онолико колико се тражи од њих. А ови у приватној ОШ ће за дебеле паре бити итекако подучавани. Обични народ је принуђен сваке године куповати нове књиге својој дјеци, а дјеца углавном једу смоки на великом одмору од 15 минута. Школе неуредне, неусловне. Школа је изгубила своју вриједност. Мука ми је када помислим шта се све ради и на том Филозофском, преписивање жешће. Биће ускоро васпитача, браво, бравооо. Само ми реците да нисам у праву, мажите себи очи. А свијет ем остаје на најмлађима, ем почиње на њему! Ништа нама није свето, па ни дјеца. Ужас!!!

Name

Ре

10.06.2020 15:31

Нису нигдје у свијету цијењене приватне сколе јер слузе да се тамо прикрије недостатак интелигенције неције дјеце. Имамо вец приватне средње сколе у којима су резултати у постиизању знања запањујуце лоси. На тестирањима су далеко иза уценика дрзавних скола. Наставни кадар је исто лос. Има несто сто је јако добро а то је опремљеност зграде, уцила, техника, гријање и све остало.

Name

Дипл. Инг.

10.06.2020 04:39

Уписали сте и завршили те жњ факултете, спрдачине од факултета, ето, чисто да нисте код куце 4-5 год, да се друзите и проводите и да имате неку диплому, и сад кукате што вас је вишак. Нема га ко је уписао фил.фак, па му није исло па пресао на неки техн.фак, мед, екон, правни, технол.... Само дрзавни фак су у фокусу. Прив.фак.не зелим ни да помињем, то је највеће зло сто нас је снасло. Сјећам се добро, било је то 2001.год, на кафи у студ дому у БЛ, прича цура из Прњавора да је спремала испит на фил.фак, разр.настава, цца сат времена, и то путујуци од Прњавора до БЛ, полозила и добила 8. То говори да путујуци од Добоја до БЛ глат можеш научити за 10. Казе ни један испит није спремала дуже од 7 дана. Према томе, криви сте и ви сто немате посао. Заврси брале озбиљан фак, науци бар 1 страни језик, овладај солидно информ.технологијом и сва су ти врата отворена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бб

10.06.2020 06:52

није сваки приватни факултет исти,био сам пре 10г на приватном факултету у Бг. где је школарина тад била 2000е и где је један колега 6 пута падао исти испит.

Name

Не прича

10.06.2020 12:18

Крив је систем и начин рада који образује студенте! Прво образовати наставни кадар по бањалучким факултетима, па онда можемо нешто говорити и критиковати како ко ради. За почетак министар просвете треба имати положене наставне предмете из области педагогије, психологије, такође и директори предшколске установе би морао бити неко из те области! Зато немају појма шта се ради у вртићима и школама, нити имају осјећај за дјецу. Мисле да је све у рецитовању пјесмица и приредбама које њима служе на част. Васпитачи раде по приватним вртићима за биједне плате, често су окривљени да ништа не раде, а када раде углавном се од њих очекује да за свој властити новац праве разноврсне материјале за активности и да ћуте када их "свевишња" хандри. Осим тога треба преиспитати зашто је дозвољено да се васпитачи примају у радни однос и смјењују као прљав веш, а неко за то узима грдне новце јер је то наводно "подстицај". Ма за кога??? За послодавца који не мари ни за малишане у групи, а ни за васпитача којег понижава на свакакве могуће начине. То је обична бахатост због властитог незнања које влада у високим нивоима васпитања и образовања!

Name

Наталииии

10.06.2020 09:09

Очигледно је да министар просвјете није упућен у стање или свјесно збуњује грађане. Наиме, просвјетни радници примају плату у зависности од тога колико цасова имају. То је неко вец лијепо овдје објаснио. Ако имате пола норме, примицете пола плате. То није случај ни у једној другој институцији. У малим мјестима је обим послова у свим институцијама мањи али ником се не смањује плата. Ако у дом здравља или опстину у току дана уђе до 10 лица, какав је њихов обим посла?То прије рата није било тако, сви просвјетни радници су имали цијелу плату. Сада цијелу плату имају сви у школ(и осим просветара), јер њима не зависи плата од броја ученика. Логике нема, очигледно, НЕМА. У вријем короне се показало ко је неопходан за рад у сколи, то су просвјетари и нико више. Остале бисте могли преквалификобвати за рад у предшколским установама, нека раде нешто за те паре које приме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Натали

10.06.2020 12:58

Тако је, Натали! Да додам само,са пола норме добијес пола мјесеца за ПИО, тако да радис годину, а у књизици 6 мјесеци! Други раде у кацеларији 2 сата, 6 спавају и плата цитава!