Празне пријетње или оправдано незадовољство?

Најава америчког председника Трампа да ће из Немачке повући 9.500 војника, наилази на бројне узбуђене реакције у земљи. Већина коментатора сматра да тај потез није у интересу САД. Али има и другачијих мишљења.

Свијет 09.06.2020 | 07:27
Празне пријетње или оправдано незадовољство?

Конзервативни лист Франкфуртер алгемајне цајтунг види уамеричкој најави пре свега политичку поруку:

"Водећој сили НАТО заједништво војног савеза више није важно. Уколико након избора у новембру не дође до промене у Белој кући, то ће у најбољем случају значити да ће се утицај демократског Запада у свету отапати брже него акртички лед због климатских промена. У најгорем случају ће то охрабрити Москву и Пекинг да се упусте у неку војну авантуру", упозорава ФАЗ.

Берлински Тагесшпигел позива на већу опуштеност у целој расправи:

"Трамп наводно намерава да повуче трећину америчких војника из Немачке и одмах се у земљи узбуди пола политичке класе. Али његове претње баш нису уверљиве. Повлачењем 9.500 војника би САД ограничио своју војну способност деловања у овом геостратешки важном простору. Ни генерали ни Конгрес немају намеру да затворе базу у Рамштајну, која је главни амерички зрачни чвор у Европи, нити војну болницу у Ландштулу гдје се лече скоро сви амерички рањеници на овој страни Атлантика.

У њу је САД само последњих година уложио више од милијарду долара. Вашингтон не може тек тако одбацити целу заповедну, логистичку и обавештајну инфраструктуру која је изграђена у Немачкој или је преместити у Пољску. А поставља се и питање: зашто трошити велики новац и градити нешто ново, када већ постоји нешто што добро функционише?", пита се Тагесшпигел.

"Незреле намере" - тако је лист Меркише Одерцајтунг насловио коментар о намери америчког председника Доналда Трампа да повуче део америчких војника стационираних у Немачкој.

"На крају крајева то би више штетило Сједињеним Државама него Немачкој. Јер за разлику од Трампових тврдњи, амерички војници нису ту само због одбране Немачке. Не, они осигуравају стратешке интересе САД у Европи и на Блиском и Средњем истоку. А осим тога је и пуно јефтиније војнике оставити овде, него у Пољској градити нове војне базе. Али галамџију у Белој кући то ће вероватно мало занимати", наводи се у коментару листа из Франкфурта на Одри, на граници Немачке и Пољске.

За Франкфуртер Рундшау из Франкфурта на Мајни је начин објаве ове америчке најаве "испод сваког нивоа" и говори пуно о садашњем америчком односу према Немачкој:

"Амерички председник Доналд Трамп је очигледно донео одлуку о смањењу броја америчких војника у Немачкој без да је о томе званично обавестио немачку страну. Вазал то једноставно мора да прихвати. За немачку сигурност повлачење дела војника не представља неки значајан фактор. Али свеједно је такав потез разлог за узбуну. Он показује да се већ ионако уздрмани немачко-амерички односи даље погоршавају.

Постоји спор око повлачења САД из ИНФ-уговора о ограничењу постављања нуклеарних ракета средњег домета, спор око најављеног повлачења Вашингтона из уговора Опен-Скиес (међусобне контроле Истока и Запада путем извиђачких авиона, оп. ред.), спор у вези односа са Ираном, те спор око издатака за војску. Све чешће Вашингтон очекује слепо подаништво, но немачка је влада све ређе на то спремна - што човек из Беле куће онда кажњава новим изливима беса. С партнерским односима то нема пуно везе", сматра коментатор листа Франкфуртер Рундсцхау.

Другачији поглед на ову тему има лист Нордвест-цајтунг из Олденбурга. Коментатор тог листа гледа на целу проблематику из угла Вашингтона: "Американци су довољно често тражили да се Немачка више ангажује у питањима одбрамбене политике. Није могуће унутар једног војног савеза своју војску пустити да труне, издатке за одбрану стално држати ниским, а очекивати да у случају потребе други ваде вруће кестење из ватре. Тим пре што одбрамена политика увек има везе и с спољном политиком.

А Немачка је самозадовољна својом компромисерском политиком према несварљивим режимима у Ирану, Русији или Кини, и баца се у наручје Москве изградњом гасовода Северни ток 2. Вашингтон с правом има разлога за сумњу у верност Берлина њиховом војном савезништву", сматра коментатор листа Нордвест-цајтунг.

(ДW) 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Генерал

09.06.2020 08:00

Мора добит одобрење од Сената и Конгреса. Знаци нема ниста од тога

ОДГОВОРИТЕ