Ако не може вољом бирача, може обманом

Политички рат двије најјаче владајуће странке у Српској, који се води већ дуже вријеме око Приједора, могао би да се оконча на два начина – да ДНС на наредним локалним изборима одустане од мјеста градоначелника или да направе “џентлменски” споразум да фотеља првог човјека града двије године буде у рукама једне, а наредне двије године у рукама друге странке.

Република Српска 08.06.2020 | 22:52
Ако не може вољом бирача, може обманом

Да су то могуће опције могло се чути ових дана од високопозиционираних функционера СНСД, који су навели да је њихов први услов да ДНС подржи кандидата највеће владајуће странке у Српској за градоначелника Приједора. На исти је начин, како су навели, СНСД подржао кандидата ДНС за градоначелника Приједора на претходним локалним изборима.

Као друга могућа опција наведена је ротација на мјесту градоначелника Приједора након двије године мандата. То значи да ће, ако на наредним локалним изборима у Приједору побиједи кандидат ДНС, он на тој функцији остати двије године, а потом ће мјесто препустити кандидату СНСД.

Мићић

Исти договор СНСД је постигао и с актуелним градоначелником Бијељине Мићом Мићићем, који је након избацивања из СДС основао Странку демократске српске Семберије – Мићо Мићић. Ове двије странке су већ потписале коалициони споразум у којем стоји да ће Мићић, ако побиједи на овогодишњим локалним изборима, након двије године одступити с функције и препустити је неком из СНСД. 

Судећи по овоме, странке у Републици Српској уводе нови тренд који подразумијева да тамо гдје не могу освојити власт вољом бирача, онда ће на њу доћи њиховом обманом. Другим ријечима, то што грађани иду на изборе је потпуно небитно, јер кога брига за њихово мишљење, важно је оно како се договоре странке.

Чему уопште избори ако ће странке након тих избора поништити вољу бирача и сами постављати на начелничка или градоначелничка мјеста онога кога они хоће? И да ли ово сад значи да ћемо имати локалне изборе сваке двије године и да политичари спроводе неки нови изборни закон, који подразумијева да мандат неког начелника или градоначелника не траје четири већ двије године?

“На сцени безобразлук”

Вехид Шехић из Коалиције за слободне и поштене изборе “Под лупом” истиче да је на сцени безобразлук и обезвријеђивање бирача који на изборе излазе како би дали своју подршку одређеном кандидату, не да би он дао оставку након двије године, већ како би наредне четири године радио за њихову добробит.

– Да ли то значи да ћемо сваке двије године имати пријевремене изборе за начелнике или градоначелнике само зато јер нека странка не може да прихвати чињеницу да њихов човјек не води неку локалну заједницу. То је још један од доказа колико се не поштују бирачи и њихова воља – каже Шехић.

Он је упитао ко гарантује странкама да ће на пријевременим изборима грађани дати глас тој другој особи.

Трговина

С друге стране, како каже Шехић, ко може уопште гарантовати и то да ће странке испоштовати међусобни договор ако узмемо у обзир чињеницу да су многа обећања и договоре до сада погазили.

– Ко може уопште вјеровати на потпису и ријечи неког политичара када видимо како мијењају мишљење. Исто тако, ко може гарантовати да ће неки начелник или градоначелник одступити с функције након двије године. Шта ако се приклони некој другој странци и задржи фотељу – упитао је Шехић.

Он каже да у политици нема морала нити искреног односа између самих коалиционих партнера већ се све своди на трговину.

– Ако нешто пукне међу њима, онда видите да је то не програмска већ интересна коалиција, која нас прати дуго вемена у БиХ – истиче Шехић.

Додаје да многе ствари треба мијењати у Изборном закону, па и овај сегмент како спријечити “игру с изборном вољом грађана”.

Подметање грађанима

И политичка аналитичарка Тања Топић истиче да су најновији споразуми које смишљају политичке партије око ротације на мјестима начелника или градоначелника потпуне бесмислице, јер се тачно зна како се они бирају.

Топићева подсјећа да се начелници и градоначелници бирају непосредно на изборима и да не могу странке да се ротирају на том мјесту споразумом који постижу.

– Зна се тачно начин и процедура на основу које се врши опозив, па онда иде рефендум којим се одређује да ли ће бити опозван начелник/градоначелник и слично. Тако да је то једна врста подметања грађанима од стране политичких партија и обесмишљавање улоге коју бирачи имају – истиче Топићева.

Понавља да се оваквим споразумима обмањују грађани у смислу да им се у старту ускраћује мандат на који су бирали неког свог кандидата.

– Призивају се пријевремени избори и обесмишљава воља грађана коју су показали на изборима. Једном рјечју, политичари креирају оно што би требала бити одлука грађана – закључује Топићева.

Нешић: Шта је с другим градовима?

Из Градског одбора ДНС Приједор већ су поручили да ће имати свог кандидата за градоначелника града на Сани, као и своју одборничку листу на локалним изборима.

С друге стране, лидер ДНС Ненад Нешић истиче да му је драго што је СНСД напокон схватио да постоје проблеми на релацији ове двије странке које треба рјешавати.

– И ја се надам да ћемо постићи споразум, али не тако што се неком нешто намеће већ међусобним договором. Што се тиче ротације на мјесту градоначелника након двије године, коју предлаже СНСД, о томе ће одлучивати органи ДНС. Видјећемо да ли је то за нас прихватљиво или не. Међутим, онда се поставља питање и да ли то рјешење можемо примјенити и на неке друге градове, а не само Приједор – упитао је Нешић.

Он је рекао да постоје и друге локалне заједнице гдје се може примјенити исто рјешење, а као једну од њих наводи и Источно Сарајево, гдје СНСД-ов кандидат за градоначелника сигурно не може побиједити без подршке ДНС.

– Нека онда и други градови буду дио неког будућег договора између ДНС и СНСД. Сретан сам због спремности СНСД да прихвати ДНС као партнера, а не као привјесак странку, с којом ради шта хоће – наводи Нешић.

(Српскаинфо)

Коментари / 44

Оставите коментар
Name

ИНОВАЦИОНЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ

08.06.2020 21:02

ОВО ЈЕ НЕКА НАЈНОВИЈА ДЕМОКРАТИЈА , ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.06.2020 23:34

То само у РС на овој планети мозе.

Name

ГАНГСТЕРИ

09.06.2020 01:29

ГАНГСТЕРИ ДИЈЕЛЕ ВЛАСТ КО МАФИЈА РЕЈОНЕ ЗА СВЕРЦ ДРОГЕ. ОВО НИГДЈЕ НА СВИЈЕТУ НЕМА. ОГАВНО.

Name

баја велики

09.06.2020 04:39

Цему цудјење..зар ме не познајете довољно дуго

Name

ЖИКА Ж

09.06.2020 05:13

Нема веће трагедије од бити козарчанин или приједорчанин!

Name

Елита РС

09.06.2020 05:17

Онак који "стави оставку на располагање" је потврдјени папак!

Name

СНСД+Бајо Патак

09.06.2020 05:24

Све, све али Приједор НЕ!

Name

ЗА КО ЋЕ ТО ДОЗВОЛИТИ

09.06.2020 05:25

МА НИЈЕ НИ НАРОД ВИШЕ ГЛУП МА КО ЋЕ И ГЛАСАТИ ВИШЕ ЗА ЊИХ САМО БУДАЛЕ НОРМАЛНИ СИГУРНО НЕЋЕ.

Name

УМЈЕСТО ИГРЕ

09.06.2020 05:34

УМЈЕСТО ИГАРА ПОДЈЕЛА ФОТЕЉА И СТАЛНЕ КРАДЈЕ ГОСПОДА ИЗ ПОЛИТИЧКИХ СТРАНАКА У ПРИЈЕДОРУ НЕКА БИРАЧИМА ОДГОВОРЕ КАКО ТО ДА ЋЕ ЗА ДЕСЕТ ГОДИНА У КОЗАРЦУ БИТИ БАР 30 МЕДЈУНАРОДНИХ КОМПАНИЈА, А У ПРИЈЕДОРУ НЕМА НИШТА, ДВАДЕСЕТ И ВИШЕ ГОДИНА НАКОН РАТА САМО КАВГА, ПОДМЕТАЊА, ПОЛИТИЧКА ПРЉАВШТИНА, ЗАКУЛИСАНЕ ИГРЕ, ОМЛАДИНА КОЈА СЈЕДИ ДРОГИРАНА ИСПРЕД КАФИЋА........................СРБИН САМ НАРАВНО И СВЕ ТО ШТО СЕ ДЕШАВА ЈЕ НАПРОСТО ГАДЉИВО.

Name

Јаффа

09.06.2020 05:35

А дипломате из ЕУ и ОХР сад ћуте?!

Name

Зеки Пресс

09.06.2020 05:49

Драги моји, мало одступање од закона ми зовемо "кицк". Знаци, посто је мало, то киковање се рацуна као толеранција "демократске дузине и сирине". Знају масински инзињери. Знаци, ми на изборима кикујемо, али постујуци вољу и могуцности бираца. Фактицки.

Name

Борац Р СРПСКЕ

09.06.2020 06:10

КАКО КАЗЕ ДОДИК ТАКО ЦЕ И БИТИ КАКАВ НЕСИЦ.

Name

Нострадамус

09.06.2020 06:45

Није то никаква обмана то је порука гласацима и народу "моземо ми и без вас"Гола сила у резији Снсд-еа

Name

Ре

09.06.2020 07:46

Ову "демократију" треба послати на сметљисте историје као и њиховог патолоског водју!

Name

Прво

09.06.2020 09:08

Назвати правим именом и свим силама се борити против тога зла.

Name

12000 ГЛАСОВА

09.06.2020 10:18

ДОК ЈЕ БИЛО ПОСТЕНИХ У СНСД У ПРИЈЕДОРУ СТРАНКА ЈЕ НА ИЗБОРИМА ОСВАЈАЛА 12. 000 ГЛАСОВА А ДНС 8. 000.ОНДА ЈЕ ДОДИК РАСТЈЕРАО ПАМЕТНЕ И ДОВЕО ПОСЛУСНЕ ИЛИТИ ДЕБИЛЕ. САД ЈАДАН МОЗЕ ДОБИТИ УПОЛА МАЊЕ. ТАКВА МУ ПОЛИТИКА. ТРЕБА БУДАЛА, ИДИОТА И КУПЉЕНИХ ДИПЛОМА. ЈАДНО. МИЦКО. ЈАДНО ЈЕ ТО ТВОЈЕ ЈАТО.

Name

Ре Умјесто игре

09.06.2020 10:28

Гласајте за ДНС и СНСД-ееееее ! За Милу и Марка!

Name

Директ

09.06.2020 15:17

Један дан на лијеву, а други дан на десну ногу. :)))

Name

Ко це то дозволити

08.06.2020 21:07

Онда се подразумијева да могу ротирати и свако пола године, не овисно о вољи гласаца и ткз. демократским изборима....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

09.06.2020 06:13

Другим ријечима, легализована је проституција.

Name

ПАПЦИ ?

08.06.2020 21:12

ТО СУ ЗАСТАРЈЕЛЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кум

08.06.2020 21:14

Ако се прави некаква ротација нацелника/градонацелника из висе партија засто бих се онда уопсте требало гласати за горе наведену функцију?????????????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ностра

09.06.2020 06:52

Ко казе да треба гласати као да ми не знамо ниста без васих гласова ви сте нам непотребни.Ја цу вас да скупим прије избора под сатор мало цу да вам одпјевам и добијете резањ меса и пиво.Када види МЗ колико вас окупим они одмах мене прогласе за побједника.Знаци на гласање не треба ни да излазите сатор све рјесава јос сад овај од 5 милиона.

Name

Бели

08.06.2020 21:21

Нерадници стварно имају идеја за невјеровати. Добро је то само за кога нека раја има игара а хљеба да ако се надје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрина

08.06.2020 21:46

цуј глупости. народ изабере једног а они одлуце да ставе другог. па није ово утакмица да мијењас играце на полувремену.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

08.06.2020 21:51

ако се могу тако мијењат изабрани нацелници/градонацелници.. па онда могу и премијер и предсједник и предсједавајуци вијеца министара или неки министар...

ОДГОВОРИТЕ
Name

У њиховом слуцају

09.06.2020 09:10

Све је промјенљиво, само пљацкање константно.

Name

Генијално

08.06.2020 22:34

Па ово је генијално - дај ми бицикл само један круг око зграде, ха ха ха.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ивица дачић

09.06.2020 04:54

Није то демократија то је зајебанција од избора

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

09.06.2020 12:20

Ни изборна крађа није демократија, па нам опет води државу.

Name

А

09.06.2020 05:13

Јесу ли и ово избори? Чиста трговина. Шта сад? Изаћи или не на те пишане изборе. Ово је невиђени скандал. И Бијељина и Приједор, избори а ја ћу двије а ти двије. Ово везе нема са изборима. Трговина па ко да вие. Одмах да знате мој глас ћу да наплатим, изволите ко да више. Исто тако препорука поштеном превареном народу да ни у лудилу не дају било коме џаба свој глас. Па видите да је све на продају и куповину. Једноставно да свак себи купи или прода градоначелника

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре А

09.06.2020 06:47

Па то је логично. Ако ћу гласати за некога а они ти не узимају у обзир онда културно ставиш у џеп новац и ако је могуће од свих странака.

Name

Ре

09.06.2020 07:49

Због таквих који се продају имамо проблеме. Мој глас нема цијену и гласам за промјене. Доста диктатуре!

Name

А

09.06.2020 08:12

@Ре може доћи до промјена само у имену и презимену као и називу Странке, ако су ти то промјене срећно ти било. Ја могу да изађем и поништим листић или плати брале. Видиш да је све бизнис

Name

Ненад

09.06.2020 10:36

@А. много си јефтин залосно

Name

А

09.06.2020 11:54

@Ненад одкуд знаш пошто ја продајем свој глас? На лицитацију, а фала Богу у РС-у мали милион странака. Могу ја да га продам и твојим, не морам њиховим. Па ја

Name

Патриота

09.06.2020 05:17

И нек ми сада неко објасни цему вецина у Пд сдс-днс?Зна се да днс гледа само корист,засто уопсте неки споразум са нијма,и Саровиц млати како снсд пада,а склапа коалиције с'ким стигне,имали су мој глас,после овог у Пд висе не,а има нас таквих

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радован

09.06.2020 05:55

Да да драги бог да се поубијате да народ не прља руке и да скине јарам са врата секто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

09.06.2020 06:25

Договарају расподјелу плијена а зец у шуми.То може само Додик и његов поглед на демократију.Ако је и од њега пуно је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

09.06.2020 07:28

Ој Козаро моја густа шумо,у теби хе издајника пуно.Клечи,пузи,моли,клањај пред Бајом.Срам вас било изроди крајишки.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А мисли ли ико

09.06.2020 07:54

О економским и свим друвим проблемима у РС или само о обманама?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ваља

09.06.2020 09:05

Се сада прилагодјавати новом плану и програму за пљацку....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поп јовица

09.06.2020 10:40

Црвена секта(СНСД) дијели власт са својим вазалима као хијене када дијеле свој плијен!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

10.06.2020 00:26

Ј.б.ш бираче, важо је како ћемо подијелити плијен...

ОДГОВОРИТЕ