Нијемци за масовно ширење вируса окривили Балканце

Роми из Гетингена, који су славили Рамазански бајрам и због тога окривљени за масивно ширење корона вируса, бране се од оптужби.

Свијет 08.06.2020 | 20:26
Нијемци за масовно ширење вируса окривили Балканце

Кажу да су погрешно оптужени и да је кривац један Африканац.

У задње двије недјеље се у Гетингену корона вирусом заразило најмање 120 људи, од лкојих су 39 - дјеца. Град је затворио 13 школа и вртића, готово стотину дјеце и адолесцената мора да буде у карантину, а у подземној гаражи Идуна центра, комплекса који се сматра жариштем заразе, почела су тестирања.

Главни кривац за ово, преноси лист "Тагесшпигл", јесу ромске породице смјештене у комплексу Идуна које су славиле Рамазански бајрам. Из градске управе су саопштили да је већина учесника прославе поријеклом из бивше Југославије, односно с КиМ. Многе породице још чекају на документе за боравак у Њемачкој и њихов останак у тој земљи није осигуран, преноси "Тагесшпигл".

Међутим, те породице се буне против оптужби и тврде да никакве бајрамске прославе није било.

У петак је на Фејсбуку члан једне од тих ромских породица, који није хтио да открије своје име, написао да није било никаквих приватних прослава поводом Бајрама. Само "неколико људи" се окупило у оближњој џамији, написао је он и додао да су се у џамији поштовала сва правила држања одстојања и друга хигијенска правила.

"Нулти пацијент не долази из наше породице, него из породице друге националности која живи у Идуна центру и зато се кривица не треба пребацивати на нас", наводи он.

Подршка на Фејсбуку је дошла и од представника Мреже за борбу против дискриминације Рома. Према њиховим наводима, није одржана никаква прослава Бајрама. Такозвани нулти пацијент који је заражен короном је човјек који нема везе с "великим ромским породицама", како се наводи у медијима, тврди Мрежа.

Он се није држао правила карантина и неколико пута је напустио зграду, наводи се даље. Остали становници, укључујући и ромске породице, више пута су упозоравали власти да заражена особа не поштује карантин, али власти у почетку нису реаговале. Према њиховим наводима, та особа долази из Африке, преноси "Јутарњи".

"Идентификован је као 'нулти пацијент' само због наших упозорења", каже човјек кога сви зову Јојо и који је ових дана постао нека врста портпарола ромских становника Идуна центра.

"Град није одговорио на упозорења становника да се он не придржава правила карантина и сада за властити неуспјех криве становнике Идуна центра", жали се ромска Мрежа, а преноси лист "Тагесшпигл".

Ни у једном тренутку није било покушаја проналажења рјешења заједно с онима који су погођени овим догађајем, додају.

Према наводима из Мреже, становници комплекса зграда су свој живот сами организовали тако да су они који су били позитивни на тест живели у једном стану, а они који су здрави у другом стану.

Реакција из Алтернативе за Њемачку

Њемачки политичари су такође реаговали на догађања у Гетингену. Јенс Кестнер из странке Алтернатива за Њемачку је коментарисао у изјави за медије и при томе му је било свеједно о којој се мањини ради:

"Очигледно безобразно и ​​глупо понашање великих арапских породица".

Херберт Хеус из Средишњег вијећа за Роме и Синте у Њемачкој подсјетио је да тако нису нападани баптисти код којих је дошло до наглог ширења заразе на богослужењу или Нијемци у Берлину који су недавно на минималној удаљености једни од других били у гуменим чамцима на ријеци Спре.

"Сада направити жртвено јагње од Рома у Гетингену је погрешно и стигматизира цијелу мањину", наводи он за Т-онлајн.

На конференцији за новинаре у петак по подне из управе града Гетингена су нагласили како нема разлога за сумњу да су се заиста догађале породичне прославе о којима су извијестиле особе с којима су разговарали. С обзиром на скучене животне услове у згради и многобројну дјецу која тамо живе, барем је теоретски могуће да је и без великих прослава дошло до велике заразе међу становницима. Ипак, то се тешко може провјерити.

Тренутно се тестира свих 605 становника комплекса зграда. Тестирање је још добровољно, а из управе наводе да су сви до сада добро сарађивали. Ипак, ради сигурности, тестирање осигурава 30 полицајаца.

(Јутарњи.хр)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Крко

08.06.2020 18:55

Е, овакву вијест чекам већ 3 мјесеца! А то што је зараза кренула с истока, а нама стигла са запада, никоме ништа, а?! Ма, сиктер, аријевци!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.06.2020 20:01

Не сери дебилко, досла нам је са запада јер су такви тупани као ти гласањем за лазне патриоте, њима омогуцили да иду по монденим скијалистима по инпстранству одакле су нам и донијели болест, први кластери су се појавили у Бањалуци бас од таквих

Name

Сиротињо умна!

08.06.2020 22:36

Даце Бог да и ти несто остварис у зивоту! Да ти подари сав терет, да ти нападају пријатеље, породицу.. Лази да ти товаре на рамена и то све само зато сто имас новац! Да дајес другима, помазес а они да те пљују! Стока ситног зуба, јесте и бице!

Name

Е

09.06.2020 09:36

Како це им доци оно сто не постоји

Name

Крко

09.06.2020 11:46

Де се сви ви мало сјетите ко су били први становници инфективних клиника, па касније и шатора и видјећете ко је ментална сиротиња! Први кластер стигао из Италије, онда 3 заредом један из Аустрије, па 3 заредом из Њемачке, па Словенија и онда се отело контроли. Не знам, који психички болесници морате бити, па да браните некакву Њемачку, која напада на људе порјеклом одавде, како су, тобож, они криви за ширење заразе по Њемачкој?! Прешли сте границу и заборавили одакле сте пошли. Кленови! А, теби, првом репликанту је ћаћа гласач за ову банду, а ти разочарани додиклија, који је склонио дупе, па чека да му неко други избори боље стање овде! Мрш тамо сви редом!

Name

Q

09.06.2020 05:21

Њемци нек не се.у висе!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин РС

09.06.2020 10:42

Све су Нијемци рекли како треба.Ми имамо власт која не постује свој народ ,па ста би требали Нијемци да нас увазавају.Ми и нисмо народ него праисторијска племена.

Name

МРКИ МРКИЋ

09.06.2020 07:20

Балканци су исто криви за први и други свјетски рат!? Што неби били криви за тамо неку корону ако је поредимо са два рата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

09.06.2020 12:43

А добри смо им, када радимо послове од којих њихови људи бјеже. Тад нас чак и тапшу по рамену. :)))

ОДГОВОРИТЕ
Name

цупс

09.06.2020 16:55

Гарант мисле да ови наси имају дил у том послу са вирусом

ОДГОВОРИТЕ