Откази радницима у Српској неминовни, након пандемије

За мање од годину дана познати кувар Предраг Тошић је са својим домаћим крофнама побрао симпатије цијелог града. Мада је посао кренуо узлазном путањом, ненадана економска криза приморала га је да затвори једну радњу и отпусти троје радника.

Република Српска 08.06.2020 | 18:32
Откази радницима у Српској  неминовни, након пандемије

Као и већина предузетника, Тошић и његова супруга у посао су кренули с великим кредитом, како би могли набавити професионалну опрему. Због велике потражње, убрзо су отворили и другу радњу, али им је, као и многима, планове покварила пандемија.

– Посао смо покренули прошлог септембра с двоје запослених и до фебруара смо већ имали девет радника. Али, сада је питање како ћемо даље. Када све саберемо и одузмемо, губици су огромни, из мјесеца у мјесец се задужујемо. У мају је истицао уговор за троје радника и нисмо их могли задржати – говори Тошић.

Док су маске биле обавезне грађани им, каже, нису ни долазили, а ситуација се мало поправља сада, с попуштањем мјера.

Уручивање отказа у овој незавидној ситуацији успјела је да избјегне власница цвјећаре Зорана Марјанац, али, како каже, то је само из разлога што има једног радника. Ипак, њене колеге, које имају више запослених, нису биле те среће.

Кирије притишћу

Цијене цвијећа су морали подићи, а посао им је упитан, јер су и многа традиционална окупљања отказана.

– Нема теорије да се промет врати, јер нам дјелатност добрим дијелом зависи од матурских прослава. Пропало нам је прољеће, када људи саде цвијеће, не организују се рођенданска славља, људи не иду ни у посјете као раније, питање је да ли ће неко уђи у продавницу или неће. Са друге стране, нама је поскупио увоз цвијећа; зеленило је са 1,70 КМ отишло на невјероватних 7,20 марака, а руже умјесто три марке сада продајемо за 3,5 КМ – прича Марјанац, страхујући да ће због свега многи цвјећари бити принуђени да одјаве дјелатност. 

Кирије и огромне дажбине додатно их притишћу.

– Град је изашао максимално у сусрет са субвенцијама, али банке немају разумијевања, као ни Пореска управа. Апсурдно је и што као мали предузетници плаћамо индустријску струју; ја сам за своју радњу добијала рачун од 300 марака зими – прича ова жена.

Додатни трошкови

Губитке збраја и фризерка Тања Милаковић, која због вируса корона такође није радила два мјесеца. Додатни трошак представља јој набавка дезинфекционих средстава и једнократне опреме, коју треба промијенити након сваке муштерије.

– У првих 15 дана је било баш пуно људи, јер је народ једва дочекао да се отворе физерски салони. Затим је у једном периоду посјета опала, али сада се опет полако све враћа на старо. Не бринем се за посао, јер имам своје сталне госте, али најтеже од свега ми је радити под маском и заштитном опремом – прича Милаковићева.

Она у салону ради сама, а то јој је, истиче, добро дошло у овим условима када је прописано обавезно одржавање дистанце.

Анкета

Проблеме у пословању изазване епидемијом вируса корона, бањалучки привредници предочили су и путем анкете Градске управе. Поред већ понуђених субвенција локалне заједнице за март, април и мај, они се надају и подршци у виду грант средстава за повећање ликвидности и набавку опреме, рекли су у Одјељењу за привреду.

– С обзиром на ситуацију каква је и стање у буџетима, то за сада није реално, осим ако се не појаве неке линије подршке преко европских и других фондова. Свакодневно примамо захтјеве привредника за мјере подршке које смо до сада предузели, а размишљамо да идемо у измјену дијела одлуке како бисмо и у јуну омогућили субвенције за дјелатности које не буду радиле. Ријеч је о ослобађању од комуналне таксе и, евентуално, плаћања пословног простора, али с таквим приједлогом прво морамо ићи према Скупштини – најавио је начелник Раденко Комљеновић.

За олакшице и субвенције Града до сада се пријавило око 2.200 предузетника. Мада је одређени број људи остао без сталног запослења, Комљеновић истиче да ипак није било претјераног отпуштања радника, те да су, према показатељима, Република Српска и Град Бањалука с најмањим процентом отпуштених у региону.

Олакшице за привреднике

Пословни субјекти из Бањалуке којима је био забрањен рад због епидемије вируса корона, имају право на субвенцију комуналне таксе за истицање пословног имена за март, април и мај, а они којима је рад био ограничен или им је било отежано обављање дјелатности, имају право на субвенцију 50 одсто износа за три мјесеца. Град је до сада издао 511 рјешења за ову врсту субвенције.

За олакшице за плаћање закупа јавних површина издато је 15 рјешења, а пријавило се 50-ак привредника. Истовремено, 110 пословних субјеката, који послују у неком од градских простора, затражило је ослобађање од плаћања закупнина, а рјешење је издато за њих 45.

Према посљедњим подацима, више од 20 привредника одлучило је да искористи понуђену субвенцију за камату на кредит, који намеравају подићи како би поново покренули пословну активности након мјесеци нерада због епидемије корона вируса.

(Српскаинфо)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

бурле

08.06.2020 16:45

ово о помоци је супља 500.000 имају а треба 500 милиона смјесно ,купују покретне болнице респираторе најмодерније паркинге од 35 милиона ,узасссс

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ностра

09.06.2020 09:52

Нама цвјета криминал корупција ма ста нас брига за васе цвијеце обицна трава нека пропада.

Name

Директ

09.06.2020 15:51

Колика и каква субвенција, таква и привреда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цупс

09.06.2020 16:54

Ста це нам радници у Српској ? Они никоме нису потребни. Треба нам полиција да моземо да радимо ста хоцемо, а да нас они цувају. Возамо се са ротацијама цијели дан малтретирамо градјане по граду и масемо им пријетеци ко це куда да се склони....

ОДГОВОРИТЕ