Реформа јавне управе чека 59 милиона КМ донација

За спровођење Акционог плана реформе јавне управе Босне и Херцеговине до 2022. године потребно је нешто више од 60 милиона КМ, с тим да се чак 59 милиона КМ планира обезбиједити кроз донације.

Република Српска 08.06.2020 | 15:10
Реформа јавне управе чека 59 милиона КМ донација

“Немогућа је реформа јавне управе без донација и то је чињеница, а то је најбоље да се ради путем међународних пројеката. Чињеница је да је реформа неопходна и о њој се прича већ годинама уназад, али неће бити могућа уколико нема воље и жеље свих нивоа власти у БиХ. Вјерујем да та воља постоји, барем када је Република Српска у питању, али то је процес и то ће трајати”, рекао је Бранко Зеленовић, предсједник Синдиката локалне самоуправе, управе и јавних служби Републике Српске.

Он истиче да нема разлога да се не иде у реформу, јер она може донијети само добро, како грађанима и корисницима услуга јавне управе, тако и свим запосленим у јавној управи.

Према Акционом плану реформе јавне управе, највише ће коштати пројекат “е-управе”, који подразумијева сервисе који омогућавају једношалтерско пословање и то, како су навели, “по принципу све на једном мјесту и нема погрешних врата”.

Реализација овог пројекта, према рачуници Канцеларије координатора за реформу јавне управе, кошта 36,4 милиона КМ, а комплетан тај пројекат требало би да буде спроведен кроз донације.

Добар дио Акционог плана реформе јавне управе Босне и Херцеговине посвећен је државним службеницима, који би већ почетком 2022. године требало да имају модерније писмено тестирање, али и осигуран механизам да до посла дође најбоље рангирани кандидат, а да би се то остварило, један од начина биће исправљање тестова на основу шифрованих и анонимних пријава.

“Паралелно с тим предвиђено је да се ради на успостављању правичног и транспарентног система плата и накнада за рад на основу аналитичке процјене и класификације радних мјеста како би се осигурала примјена принципа ‘иста плата за исти посао’, као и јавна доступност релевантних података о платама запослених у јавној управи”, наводи се у Акционом плану за реформу јавне управе Босне и Херцеговине.

Ако је судити према овом плану, значајан дио новца којим би требало да се реформише јавна управа биће потрошен и на одржавање округлих столова, израду докумената, планова и програма рада итд. Рецимо, за промовисање концепта одговорности руководећег кадра и одговорности у јавној управи, што подразумијева одржавање три радионице или округла стола, припреме програма и обуку тренера у области одговорности, биће потребно 106.500 КМ, а све би требало да обезбиједе донатори.

Уз реформу јавне управе радиће се и на едукацији па је тако планирано да се у наредној години изради брошура за парламенте која објашњава улогу и значај служби за ревизију јавног сектора, која ће, уколико се нађе донатор, коштати 35.000 КМ.

“Треба одржати округле столове и радионице за руководиоце институција о значају и улози омбудсмана и канцеларије за ревизију у развоју јавног сектора и значају поштивања њихових препорука”, наводи се у Акционом плану и додаје да би за четири округла стола требало из донација обезбиједити 49.400 КМ.

Када је ријеч о пружању услуга јавне управе, акционим планом, између осталог, предвиђа се и израда анализе најбољих пракси у региону и свијету везано за најбољи модел успоставе система за испитивање потреба корисника, што ће коштати 56.400 КМ.

(Независне)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Миломир

08.06.2020 14:17

Узеће Милокрад кредит од ММФа од тог пола украсти као и од осталих кредита скојима је завио Р Србску у црно

ОДГОВОРИТЕ