Због короне увоз злата за 50 одсто мањи у БиХ

- У прва четири мјесеца ове године увезено је злата и предмета који садрже злато у вриједности 2.366.203,61 КМ, што је мање за скоро 2,6 милиона КМ у односу на исти период претходне године.

Босна и Херцеговина 08.06.2020 | 08:38
Због короне увоз злата за 50 одсто мањи у БиХ

Подаци су ово Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, који показују да је у току ове године увезено око 50 одсто мање злата у земљу.

"У 2019. години за прва четири мјесеца увезено је укупно 4.962.011,93 КМ вриједности злата и производа који садрже злато", навели су из УИО БиХ.

Како истичу у овој управи за "Независне", најзаступљеније земље извознице су Словенија, Италија и Аустрија.

"У прва четири мјесеца ове године увезено је 63.529,46 КМ злата, укључујући злато превучено платином, необрађено или у облику полупроизвода, или у облику праха. У БиХ је увезено и 87.284,70 КМ злата у отпацима и ломљевина од племенитих метала или од метала платираних племенитим металима, што је далеко мање него у 2019. години у истом периоду, када је увезено око 1,1 милион КМ", кажу у УИО БиХ.

Драгуљских предмета и његових дијелова од племенитих метала или од метала платираних племенитих металима у БиХ је увезено 2.056.300,07 КМ, што је такође мање за око милион КМ него лани у истом периоду.

У овој години увезено је и 159.089,38 КМ предмета златарства или филигранства и његових дијелова, додају у УИО БиХ.

Игор Гавран, економски аналитичар, каже за "Независне" да је, без обзира на имовинско стање, већина становништва посебно у доба пандемије фокусирана на преживљавање и егзистенцијалне потребе, те да су и они бољег имовинског стања били изложени ризику, док су привредници и власници капитала били фокусирани на одржавање свог пословања.

"Стога су се морали ангажовати за неке кључне активности, а не за похрањивање неког богатства и претварање новца у злато или осигурање за будућност. Прилично су очекивано издаци за такве предмете и производе били мањи и исто тако су били поремећени и токови увоза јер смо имали ограничење увоза, који је у једном значајном периоду био практично онемогућен, осим одређених производа", рекао је Гавран.

Један од откупљивача злата из Сарајева каже да је могуће да је на смањен увоз злата вјероватно утицала свјетска криза због короне, те да је вријеме кад народ штеди и нема пара за куповину било чега, па је тако и увоз смањен.

"Ми који откупљујемо злато у БиХ не осјетимо неку разлику у доба короне у односу на ранији период. Људи који продају своје злато не говоре своје разлоге зашто то раде, али вјероватно их је доста који се у овој кризи одлучују на продају јер им је потребан новац", рекао је овај откупљивач злата.

Како је Гавран појаснио, сигурно да се могу очекивати ефекти продаје и откупљивања злата у наредном периоду нажалост још више јер је било оних који су остали без посла и прихода.

"Вјероватно први потез грађана није био баш продаја породичног накита или злата, међутим ако не дође до повратка на њихова радна мјеста и обнове прихода, онда врло лако то може услиједити и даље. Мислим да тај вид трговине златом није окончан у БиХ, већ би се могао наставити и даље уколико не дође до покретања економије", сматра Гавран.

(Независне)

 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Гаврило

08.06.2020 08:35

Па код милокрада је злато....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.06.2020 15:59

Он полуге сакрива. Једну је оставио за унука. Ону из Русије,сто му је мато средио око судјења.

Name

Борис

08.06.2020 09:05

Шта ли ће јадни пензоси, нису могли злато да купују.

ОДГОВОРИТЕ