Трамп наредио повлачење Националне гарде из Вашингтона

- Амерички председник Доналд Трамп наредио је да 5.000 припадника Националне гарде из Вашингтона почну да се повлаче.

Свијет 08.06.2020 | 08:00
Трамп наредио повлачење Националне гарде из Вашингтона

Трамп је навао да је све "под савршеном контролом", пренео је Глас Америке.

"Вратиће се кући, али могу да се брзо врате овде уколико буде потребно", саопштио је амерички лидер у недељу на Твитеру и додао да се много мање демонстраната појавило на протестима у суботу него што је очекивано".

Иако Трамп повлачи војнике Националне гарде, истакнути бивши војни лидери настављају да изражавају противљење претњи коју је изрекао прошле недеље, да би могао да употреби скоро 10.000 војника у активној служби као појачање локалној полицији против демонстраната који протестују због смрти Џорџа Флојда.

Протести трају већ скоро две недеље, а у неким ситуацијама дошло је до насилних окршаја демонстраната са властима, међутим, десетине хиљада Американаца у суботу је мирно протестовало у десетинама америчких градова због полицијске злоупотребе овлашћења у односу на мањине, уз врло мало пријављених сукоба са полицијом.

На крају, 1.600 припадника 82. ваздушне дивизије упућено је у Вашингтон али нису активирани да смире протесте.

Секретар за одбрану Марк Еспер прошле недеље се својим ставом разишао од Трампа, наводећи да активно војно особље треба да се употреби само као последње средство, да би се смирили нереди у САД.

Секретар за правосуђе Вилијам Бар изјавио је за емисију "Фаце тхе Натион" ТВ мреже ЦБС Њуз да такође подржава тај став. Бар је демантовао медијске извештаје да је Трамп желео да 10.000 војника буде у приправности да одговори на демонстрације.

Бар је изјавио да се прошлог понедељка састао са Трампом после сукоба у Вашингтону у ноћи 31. маја.

"Позван сам да дођем, питали су ме да ли бих координисао федералне цивилне агенције и речено ми је да ће Секретаријат за одбрану пружити сваку подршку која нам је потребна да бисмо заштитили федералну имовину и особље Беле куће", изјавио је Бар.

Он је рекао да је одлука донета да у близини буду у приправности неки војници на редовној служби, али да су се сви сложили да би употреба војника била последње средство и да, све док ствари могу да се контролишу на друге начине, тако треба да буде.

"Секретар за одбрану и ја смо веровали да имамо адекватне ресурсе и да неће бити потребно да се користе федералне трупе. Међутим, у случају да је било потребно, желели смо да војници буду близу", рекао је Бар.

Бар је нагласио да Трамп никада није рекао или наговестио да у том тренутку треба да распореде војнике" и да покушавају да то избегну.

Вршилац дужности секретара за унутрашњу безбедност Чад Вулф одбацио је идеју да је довођење активног војног особља у Вашингтон било "претерана реакција".

Вулф је изјавио за програм "Фоx Неwс Сундаy" да су америчке снаге реда и закона желеле да "буду сигурни да имају сва средства на располагању".

Бивши морнарички адмирал Мајк Мален, некадашњи начелник Здружених генералштаба америчке војске, изразио је међутим противљење употреби активног војног особља за контролу демонстрација у Америци.

"Војска служи за борбу против наших непријатеља, не нашег народа", изјавио је Мален за Фокс Њуз и оценио да би америчка војска могла да изгуби своју "везу са америчком јавношћу" уколико се трупе употребе за сузбијање демонстрација "у тренутку када таква врста силе заиста није потребна".

Пензионисани генерал Мартин Демпси, такођђе бивши начелник Здружених генералштаба, изнео је слично мишљење у програму телевизије АБЦ "Тхис Wеек". "Америка није бојно поље. Морамо да веома пазимо како користимо своју војску".

Демпси је додао да је америчка војска изгубила свој углед код америчке јавности пре пола века, за време бурних и често насилних протеста против Вијетнамског рата.

"Требало нам је много времена да поправимо односе са америчком јавношћу. Тај однос мора да буде заснован на поверењу", рекао је Демпси.

(Бета)

(АП Пхото/Патрицк Семанскy, Филе) 

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Скептик

08.06.2020 06:20

Сад слиједи смиривање ситуације, престанак протеста и опоравак економије. Неки дан је обећао и повратак америчких компанија из Кине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ахмедљи Махаметљи

08.06.2020 06:34

наредне двије седмице су одлуцујуце..

Name

Дзоо

08.06.2020 08:07

Мозе јос пар мјесеци до нове године. Цорона и ово убиство сахранице га политицки!

Name

Скептик

08.06.2020 09:00

Дзо, до избора це Трамп све то вратити на јануарски ниво. Хввали се да је у мају у САД отворено (враћено) два и по милиона радних мјеста.

Name

Несто је ту цудно

08.06.2020 09:14

Цовјек је убијен у дрзави гдјw су демократе у континуитету н власти...."Демократе" су и гувернwр и грагонацелник и полиција,све и код њих највисе убистава, нита нису уцинили по питању тога засто се сада на протестима лазно залазу.....

Name

борац

08.06.2020 07:26

Исто као код нас бране власт од народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

08.06.2020 07:56

Наређено повлачење Вељка из Титела , кад се он и Шијан удруже долази до пропасти породице Родић.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђорђе

08.06.2020 08:22

"Колико су само ови Американци дивљаци, јеботе. Пљачкају трговине, пале супермаркете, разбијају тудја аута, чак се и карају по семафорима. Ми Балканци, хвала Богу нисмо такви, ми се истријебимо ко цивилизовани људи." С Тwиттер-а, а од мога омиљенога, "Босански Буквалиста".

ОДГОВОРИТЕ
Name

????

08.06.2020 11:12

Ваља достици тај ниво.....!