Антирасистички протести одржани широм свијета

Антирасистички протести изазвани смрћу Џорџа Флојда одржани су и у недјељу широм свијета, од Будимпеште преко Мадрида до Хонгконга.

Свијет 07.06.2020 | 21:50
Антирасистички протести одржани широм свијета

Стотине људи присуствовало је мирном скупу испред америчке амбасаде у Будимпешти како би изразили солидарност са протестима "Црни животи су важни" који су покренути у Сједињеним Државама.

На Тргу слободе су се смјењивали говори и музика, попут пјесме Сема Кука "Промјене ће доћи" и Боба Марлија "Пјесма за спасење" , а онда су демонстранти клечали осам минута и 46 секунди, колико је полицајац бијелац у Минеаполису држао кољено на Флојдовом врату.

Демонстрације у Будимпешти су само једне у низу које су одржане широм свијета овог викенда због Флојдове смрти и институционалног расизма.

Америчка студенткиња у Мађарској Елизабет Садуски рекла је да су ови догађаји по њеном мишљењу широм свијета заиста важни јер показују солидарност али показују остатку свијета да САД нису савршене.

Неколико хиљада људи окупило се у већим градовима у Шпанији како би показало своју подршку протестима у САД и осудило расну дискриминацију у Европи.

Испред америчке амбасаде у Мадриду неколико хиљада демонстраната носило је транспаренте са натписима "Црни животи су важни", "Људска права за све" и "Тишина је прорасистичка". Демонстранти су узвикивали "Полицајци убице" и "Нема правде, нема мира".

Полиција је била присутна, али су протести завршени мирно. Било је неизводљиво држати социјалну дистанцу али сви окупљени су носили маске.

Портпарол групе која је организовала протест Тимбо Самб рекао је да су демонстрације организоване у знак протеста против Флојдове смрти, али и да би се скренула пажња на расизам у Шпанији и другде у Европи.

Хиљаде људи је протестовало и на централном тргу у Барселони, али и у многим мањим градовима.

Хиљаде су се окупиле и испред америчке амбасаде у Лондону, други дан за редом, али постоји забринутост да би данашње демонстрације могле да буду насилне, послије суботњих сукоба у центру Лондона у којима је повријеђено 14 полицајаца.

Градоначелник Лондона Садик Кан изјавио је да је насиље "једноставно неприхватљиво" и позвао је оне који протестују да то раде у складу са законом, истовремено одржавајући социјалну дистанцу од два метра.

Стотине људи такође се окупило на главном тргу у Манчестеру, клечећи у тишини у знак поштовања према Џорџу Флојду.

У недјељу је у Риму први пут одржан антирасистички протест, на Народном тргу, гдје је хиљаде демонстраната, са маскама како би се заштитили од корона вируса, носило транспаренте на којима је писало "Црни животи су важни" и "То је Бијели проблем".

Они су клечали са подигнутим песницама у знак солидарности са онима који се боре против расизма.

На другој страни планете, у Хонгконгу је око 20 људи демонстрирало у знак солидарности са покретом "Црни животи су важни" испред америчког конзулата.

"То је глобално питање...Морамо да подсјетимо, упркос свему што видимо да се дешава у САД-у и у другим дијеловима свијета, да црни животи заиста имају важност", рекао је Кјуинленд Андерсон, 28-годишњи британски држављанин који живи у Хонгконгу.

Организатори су у суботу отказали скуп због мјера ограничења усљед корона вируса а они који су се појавили били су окупљени по осморо у групи, колико је дозвољено за јавно окупљање.

(Агенције)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Када се

07.06.2020 20:06

"АЗДАЈИ" стане за врат, а ово је све њен производ,једно је сигурно на скарадним и све висе и висе скараднијим принципима, свијет не мозе да функционисе, не мозе да поцива.....Из тога произилази катwстрофа.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дали

07.06.2020 20:52

Је било и код нас протеста? Ми би могли протестовати против национализма, хускацке политике владајуцег резима на мрзњу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тацно

08.06.2020 10:33

Моцни клептомани сиром свијета злоупотребљавају градјане, дјелеци их на разне нацине, потстрекавајуци нетолеранцију, док се при томе лазно залазу за иста права у свим тим "медјународним институцијама, које су окупирали, злоупотребљавају и слузе за њихове лицне интересе" и то све на врло перфидан нацин,а једино сто им је на уму је "лицни интерес, власт, богатство, МОЦ у поробљавању од монтираних влада, док царују.....

Name

Ово

08.06.2020 04:28

је све намијестаљка ! Ови протести су организовани за неред у свим дрзавама !

ОДГОВОРИТЕ
Name

За

08.06.2020 06:03

Протести су наставак једне страсне подвале стављавња свијета под ноге, наставак претходних вирусних десавања, при цему СЕ народ није ни опаметио, нити сагледао право стање ствари. Код њих је борба за власт, глобално, грцевито, подмукло, не бирајуци средства, а цијена су људски зивоти. Код нас је исто борба путем подвала, превара, корупције, теских облика нељудског понасања, а све према народу исте нације...

Name

Тацно

08.06.2020 14:31

Док се недозовемо памети, па у оквиру дрзава у којима зивимо сви ми уредимо систем да је у инртересу ВЕЦИНЕ градјана,а не бескрупулозних пљацкаса друства у цјелини.

Name

Мато

08.06.2020 07:58

Против сам било какве мрзње насиља као стоје нас балкан и њени тиквани који само сањају фотељу ане ред достојанство цовјека засто се људи мрзе због будала фанатика

ОДГОВОРИТЕ