САД: Најмасовнији протести због смрти Џорџа Флојда

Широм Сједињених Америчких Држава одржани су до сада најмасовнији протести због убиства Афроамериканца Џорџа Флојда током полицијског привођења, који су углавном завршени мирно.

Свијет 07.06.2020 | 10:26
САД: Најмасовнији протести због смрти Џорџа Флојда

Десетине хиљада људи шетало је, дванаесту ноћ заредом, градовима у цијелој земљи, носећи маске и позивајући на темељне промене у америчком друштву.

Како преноси АП, нису забележени већи проблеми, а атмосфера је била више свечана него напета.

Најмасовније окупљање забиљежено је у Вашингтону, гдје су демонстранти преплавили улице које су биле затворене за саобраћај.

Демонстранти су јуче дошли из свих свих крајева САД на скуп против расизма и полицијске бруталности, а придружила им се и градоначелница Мјуриел Баусер, која је раније затражила од предсједника Доналда Трампа да повуче војску из града.

"Треба да гледамо шта се дешава у Вашингтону зато што не желимо да федерална влада уради другим Американцима", рекла је она шестајући са демонстрантима.

На путу ка 19. улици која води до Бијеле куће, а коју је градоначелница Вашингтона у петак преименовала у улицу "Црни животи су битни", демонстранти су застали и клечали четри минута одајући и на тај начин пошту Џорџу Флојду.

Дио се окупио на Капитол хилу, гдје су смјештене најважније америчке институције, а испред Беле куће, гдје је постављена нова ограда и уведене додатне мјере ј, могле су се чути бројне пароле и узвици.

Поједини демонстранти су претворили раскрснице у плесни подијум, а у граду су били подигнути шатори са храном и водом.

Огроман број људи сатима је у Северној Каролини чекао да види златни ковчег са тијелом Џорџа Флојда, чија је смрт изазвала ширење антирашистичког покрета у САД и широм свијета.

Демонстранти у Минеаполису извиждали су градоначелника Џејкоба Фреја, након што им је рекао да не подржава укидање градске полиције.

На видео снимцима на друштвеним мрежама приказано је како демонстранти долазе до Фрејове куће и зову га да изађе, након чега му постављају питање да ли подржава укидање градске полиције.

Након што је одговорио негативно и отишао, окупљени су узвикивали "Иди кући Џејкобе" и Срамота”, преноси ЦНН.

У округу Насау у држави Њујорк ухапшено је најмање 11 демонстраната, међу којима ј и један малољетник, због ремећења јавног реда и мира.

Демонстранти у Њујорку су сатима пролазили кроз Менхетн, упркос полицијском часу који је почео у 20:00 сати.

Полицја није интервенисала, а, како наводи ЦНН, један полицајац се придружио протестима.

Док је ходао са демонстрантима, полицајац по имену Никас је захвалио на сарадњи окупљенима, који су захвалили њему, а један Афроамеиканац је пришао да се рукује с њим.

Демонстрант је затим загрлио полицајца, па су наставили да ходају заједно, док је маса узвикивала "Миран протест".

Демонстрације су одржано и у другим градовима САД, али и у многим земљама свијета.

(Агенције)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

модрицанин

07.06.2020 09:35

Подигнути су сатори са храном и водом за људе који су досли са свих страна САД, а све финансира Дзордз Сорос.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рале

07.06.2020 10:15

Знас ли окога јос осим сороса, јадни смо са таквим размисљањем, само друге слусамо, а глава нам слузи да киса не пада у стомак.

Name

ре

07.06.2020 11:49

Да, дефинитвно ДЗордз Сорос. Кога другог да зна кад је Сорос најистуренији представник те групације?

Name

Ер модрицанин

07.06.2020 12:49

Е бас си ти неки глупсон. Бољи си кад се не јављас.

Name

Скептик

07.06.2020 10:19

Сорош...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сорос

07.06.2020 11:50

Тацно тако. Присутна је и карактеристицна иконографија и симболи.

Name

КараБаја

07.06.2020 11:58

Тачније СЕРОШ !

Name

Ре

07.06.2020 12:36

Сваких 5 година у просјеку у Америци су велики протести због расизма и у име људских права, то је тамо постала традиција

Name

Флојд

07.06.2020 11:28

Нама је Миле гори од короне и сороса и његова окупљена друзина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Људииии

07.06.2020 11:34

Ина ли где Наташе Кандиц и Соње Бисерко,зашто ли се сад не оглашавају

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

07.06.2020 11:48

Позивам Власт БиХ да Прими у БиХ избјеглице из Сад и нека им дадну да једу оне конзерве болесни крава Усаид сто су нам слали да једемо. Велика незапосленост и криза је ј Сад примите Избјеглице из Сад и дајте им статус Хуманитарнога Азила.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

07.06.2020 12:24

Цовјек је убијен, има видео и зна се ко га је убио, убица/ће имају има и презиме, И на крају кобојаги највећа И најбољи демократија ништа неради да се убице строго казне. Пар дана касније за мало убише још једног старијег човека само што је стајао и није се склонио полицајцима. И шта се дешава шака људи пљује ту земљу, код нас је убијен дечко нити се зна ко га је убио ни како и сви се окомили на државу РС И њену полицију која и даље расфјетљава тај случај. У истрази су учествовали стручњаци из три стране дрзаве и донијели исти закључак као и наша полиција И опет се пљује наша држава и наша полиција како су кобојаги саучесници. Знам да ћете ме пљувати ако ми уопште објаве овај коментар али нема везе. Ја сам само аргументовано описао ова два случаја и нисам политички обојен као неки него само реално гледам на ствари и мислим својом главом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

07.06.2020 12:57

Појма ти немаш Зоране!?

Name

Ре:Зоран

07.06.2020 13:32

СРАМ те било! Није те стид да потресаш родитеље МУЧКИ убијеног дјетета, за кога се зна да га је полиција РС МУЧИЛА, па ликвидирала. Смрадови баграсти су лагали на конференцији за штампу, бацали доказе, снимке, гаћице жртве, слагали да је провалио у туђу кућу, нашли лажне свједоке, потковали кога су могли, па и квази-патологе да лажирају обдукциони извјештај ...НЕПИСМЕНИ, тзв. министар са фацом плаћеног убице, борац муслиманске БиХ армије тражио да се случај СТОПИРА!? И Рудоња се уплео у све,,,,,итд., итд... И ти се нашао да браниш гадости њихове - лажи, обмане, злочинства њихова! Марш продана душо! Несорто!

Name

лола

07.06.2020 13:15

Браво Зоране ! Све си објаснио само јос објасни о којој дрзави и којој полицији објасњавас ?Нити имамо дрзаву нити полицију ! То сто називас дрзавом није дрзава а полиција је власниство великог Баје ! Хајде ти изадји на протест због убистава у Б.Луци ! Добицес по тој својој супљој глави ! Ко казе да се не зна ко убија?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

07.06.2020 13:33

Наравно да сви знамо да убијају.

Name

Друблер

07.06.2020 13:34

Зоране, изадји и протествуј против свих бруталних убистава полиција широм свијета ако смијес у Блуци, Давида не помињи а добићеш казну одмах! Срам те било правдас мафијашку организацију обуцену у униформе...Живјела слобода у РС, у затвор са убицама и мафијасима обученим у униформе, скупоцјена одијела и заврнуте шпицасте ципеле... Да живимо нормално јбт