Италија и Шпанија траже заједничко отварање граница

Премијери Италије и Шпаније, двије чланице Европске Уније које су биле највише погођене пандемијом вируса корона, упутили су заједницко писмо- поруку предсједници Европске Комисије Урсули вон дер Лејен, са захтјевом да земље чланице ЕУ, заједнички и координисано отворе међусобне границе, писе италијанска новинска агенција Анса.

Регион 06.06.2020 | 12:53
Италија и Шпанија траже заједничко отварање граница

"Не тражимо никакво попуштање, све треба да је базирано на чињеницама, али је потребно одагнати идеју да још увијек постоје 'заражене' земље и показати како је сада могуће сигурно путовати и у Италију и у Шпанију", пишу два премијера.

У писму истичу да се отварање унутрашњих граница мора спроводити координисано и недискриминаторски на темељу јасних, заједничких и транспарентних епидемиолошких критерија.

Комесар за унутрашње послове ЕУ Јалва Џонсон изјавила је након онлајн састанка са својим колегама земаља чланица да ће границе унутар ЕУ бити "сасвим отворене до краја јуна, да ће многе земље отворити своје границе већ 15. јуна, али неке земље кажу да још нису спремне", преноси Анса.

Италијански министар иностранмих послова Луиђи Ди Мајо у првој посјети Њемачкој након пандемије, добио је увјерење да ће влада у Берлину отворити своје границе према Италији, Швајцарска је такође потврдила да ће границе отворити за 10 дана.

"Битка за отварање гранца" је важна јер свака земља покушава да од туризма надокнади дио привредних губитака насталих кризом пандемије вируса корона. 

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар