Тешко да ће власт прихватити Анкетни одбор ПДП-а

Партија демократског прогреса предала је данас у Народну скупштину РС иницијативу за оснивање Анкетног одбора. Циљ је сагледавање релевантних чињеница које се односе на јавне набавке у Српској за вријеме ванредног стања због епидемије вируса корона. Очекују да иницијатива буде размотрена на предстојећој редовној или наредној сједници.

Република Српска 05.06.2020 | 15:35
Тешко да ће власт прихватити Анкетни одбор ПДП-а

Да ли ће Анкетни одбор истраживати набавке респиратора и покретне болнице у Републици Српској?

Респиратори, покретна болница, маске, рукавице... Набавке чија је суштина транапарентност у перцепцији бх. јавности веже се за пљачку, посебно у вријеме вируса корона и ванредног стања.

Због тога су ПДП-ови посланици Јелена Тривић и Драшко Станивуковић затражили формирање Анкетног одобра који би анализирао све спорне Цовид набавке.

''Нама Пословник омогућава да на системски начин и учешћем посланика власти и опозиције, испитамо како је трошен новац грађана РС јер сумањамо да је било великих злоупотреба положаја од стране институција РС'', каже посланик ПДП у НС РС Јелена Тривић.

Милиони су нестали, преко папира. Све путем јавних набавки. Како, зашто, колико и гдје? Питања су на која ће ПДП-овци тражити одговоре. Ко ће био на челу Анкетног одбора, ко ће били чланови? У ПДП-у дају приједлоге:

''Нека предсједник буде шеф Клуба СНСД-а. Нека имају већину чланова, али нека нам дају само да неколико нас из опозиције буде. Ако неће да преузму одговорност нека нама дају да предсједавамо. Ни то није проблем''. рекао је посланик Станивуковић.

Шефф Клуба СНСД-а у НС РС Игор Жунић није одговарао на телефоснке позиве. Али, јесте његов партијски колега Срђан Мазалица.  На инивцијативу о формирању Анкетног одбора каже:

''Ми смо против тога, не може НС РС пратити јавне набавке. За то постоји Канцеларија за разматрање жалби и Агенција за јавне набавке гдје они имају своје људе које су поставили. То је политизација'', каже за БН ТВ посланик СНСД у НС РС Срђан Мазалица.

Већ сада је јасно каква ће посланичка борба бити на следећем засједању. Јасно је да су на помолу и нове афере. Овај пут респиратори, али они који су набављени за РС. Тако барем тврди Драшко Станивуковић позивајући се на документе до којих је дошао.

''Да ли су респиратори набављани по цијени од 58 хиљада КМ, а Фонд је куповао од преко 100 хиљада. Говорим о чак 50 респиратора. Фирма која је набављала највећу количину респиратора је Медиетик. Власник те фирме је супруг Ане Тришић Бабић, она је савјетница Милорад Додика. Питам директора ФЗО.Питао сам писмено нема одговора'' – каже Станивуковић.

Одговор ће бити почетом следеће седмице, каже то за БН ТВ директор ФЗО.

''Јутрос смо добили упит као народног посланика. Даћемо одговор и биће прецизан, а не да лицитирамо колико је неко набавио, то није у нашој надлежности нити ми то можемо знати, али да смо платили, да тај податак ћемо дати колико смо платили, које репспираторе и која врста, то није проблем никакав'', каже за БН ТВ директор ФЗО РС Дејан Кустурић.

Драшко Станивуковић поручује да ће наредне седмице поднијети нове кривичне пријаве због јавних набавки које су се догодиле током пандемије, а за које је документацију прикупио приватним каналима. У појединим случајевима, надлежна тужилаштва формирала су предмете, док други изгледа тек требају бити откривени.

БН ТВ

Коментари / 28

Оставите коментар
Name

Мујо

05.06.2020 13:57

Хоће. Прихватиће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

05.06.2020 15:48

Знам да није тема, али питао бих ове из ПДПа зашто су њихови посланици у приједорском парламенту остали у коалицији са СНСД.

Name

Бл

05.06.2020 16:49

Која лоповије наводно односе иницијатива а знају да су небитни у друству колико сте имали иницијатива никад нисте сабрали 100 људи давас подрзе

Name

какве

05.06.2020 14:03

глупости,има тузиластво ако несто није у реду. Цуј,опозиција да прави контролу,смјесно

ОДГОВОРИТЕ
Name

момо

05.06.2020 14:53

јес јес има они теглетија он це то да пресуди

Name

Ре

05.06.2020 15:35

Ово двоје ублехаса су досадили и Богу и народу са својом супљом прицом, а ниста друго и не знају.

Name

Министар

05.06.2020 15:46

То и јесте улога опозиције. Правити контроле, тржити неправилности, спречавати малверзације власти слично. Права опозиција ради управо то. Опозиција не треба да је против дрзаве, вец да изности малверзације власти(а не државе) и на тај начин да их спречава. Наса опозиција некада неоправдано напада власт али у вецини случајева су потпуно управу. Бити опозиција значи управо то. Контрола власти. У државама гдје нема опозиције влада диктатура. Ја немам проблем да кажем гдје власти гријеше а гдје опозиција није управу. Проблем је што већина коментара долази од страначких ботова који ће писати против власти и опозиције и када јесу али и када нису управу. Проблем је недостатак самокритичности и увидјања сопствених грешака.

Name

Скептик

05.06.2020 16:43

Е мој министре, то што опозиција указује на крађе и неправилности није довољно да се добију избори. Опозиција би требала да ради нешто много важније, да се припрема за изборе на терену, да гради мрежу активиста, да анимира и образује чланство, да им говори како гласати, да им објасни које су СДС странке лажне а која је СДС права, на локалу ХИТНО и ОДМАХ изаћи из коалиција са СНСД, да људима на терену говоре како гласати , поготово старијим лицима, који нису упућени ни писмени за гласање на бирачком мјесту, да потпуно озбиљно приступи избору и ангажовању младих који би били посматрачи и чланови бирачких одбора...итд.

Name

Ре ре

05.06.2020 17:08

Која си ти будала.

Name

Ре какве

05.06.2020 17:09

Зар треба на пљацкање народног новца сутјети?

Name

Мишур

05.06.2020 14:13

Из СНСД су експресно поручили да Анкетног одбора неће бити. Неће људи да троше вријеме, имају пречег посла.У неку руку су у праву.Ако нешто није у реду, постоје судови, ако опозиција не вјерују правосуђу Српске, има правосуђе БиХ, па ком опанци ком обојци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.06.2020 15:54

Памет ти не смета. Тузиластво и судови постоје, али заробљени од мафијаса.

Name

Ухх

05.06.2020 14:17

Неце мазалица да се размазе корупција. Скривају ко дјаво ноге.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Влад Тепеш

05.06.2020 14:25

Мазалица к.... смазалица

Name

Мала

05.06.2020 14:20

Па добро ако сте ви сигурни да су они радили против закона сто не доставите доказе Сипи оне којима је Драско синоц махао на Тв.Ви само прицате а ниста не радите.Само лопови лопови а ниста не мозете да доказете.Годинама млатите празну сламу а доказа нигдје

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре мала

05.06.2020 14:41

Бас си мали или мала

Name

Док Холидеј

05.06.2020 14:54

СВЕ СУ КУПИЛИ СА НАРОДНИМ ПАРАМА И СИПУ ТУЖИЛАШТВО СВЕ А ТИ МАЛА ЛУПАШ ПРАЗНУ СЛАМУ И ОНИ ЗА РЕСПИРАТОРЕ ЋЕ ПРОЋИ БЕЗ КАЗНЕ КАО ЗЕЗНУЛИ СЕ ОНИ ВИШЕ И НЕКРИЈУДА КРАДУ. АЛИ ДОЋЕ ЂАВО ПО СВОЈЕ И ТЕТКЕ ИМ ТРЕБА ПОХАПСИТИ.

Name

Ре Мала

05.06.2020 15:20

Бога ти ста ти млатис? Седис и типкас. Хоцес неко други да истразује а ти да оцјењујес. Ма,бјези црвена секто.

Name

Ре

05.06.2020 15:25

Благо вама са таквом памећу. Нити памети нити вјере у Бога. Да вам се хоће десити невољ па ви тражите правду од оваквог судства. Ћорави само не виде труд угледне економисткиње, професора и мајке. Ето ваша чизмица и месар па нека вас и даље исмијавају. И нисте низашта друго.

Name

Аполо 11

05.06.2020 14:43

Ако неприхвате имају велики минус код народа, а ако прихвате још им је горе. ЈЕЛЕНА НА МЕГДАН СА ИГОРОМ- мој приједлог.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

05.06.2020 14:55

И вас двоје вјецито несто паметујете и компликујете,само тразите длаку у јајету а немате рјесење ни за један проблем у РС само пуста критика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слуцајно

05.06.2020 17:03

Ја колило видим ти паметујес. Казес длаку у јајету???? Па ти, дефинитивно, ниси норман!!!!! Који си ти црвени, покварени, будзетски паразит!!! Подрска за Јелену и Драска.

Name

Ре Бл

05.06.2020 17:12

Трезе покрадене народне милионе. А теби крезубо смета то.

Name

приједор

05.06.2020 15:27

Ма не треба никаква комисија на нивоу РС има парлементарна комисија на нивоу БИХ Ако су могли испитивати о респираторима што не би и о набавкама у РС јер све набавке прелазе границу......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цоцо

05.06.2020 16:23

Јелени и Драску пуно успјеха И среце у борби против оних сто су им руке у насим дзеповима ,а неким и крваве .Сви који подрзавате ову накарадну власт ,заједно треба у затвор И протјерати.Стидите се несталих И палих бораца-зар су зивот Дали за криминалце ?Фино вам у РС јер сте полуписмена,лудјаком на целу ,секта која није видјела како други свијет зиви !

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

05.06.2020 17:35

ЗРЕБА ТРАЗОТИ ДА СВЕ БИДЕ ДОСТУПНО ЈАВНОСТИ ДА СЕ ВОДИ КО ЈЕ НАБАВИО ЗА КОЛИКО ДАЛИ ЈЕ МУЗ ДОТИЦНЕ ГОСПОДЈЕ ПА НЕК ПРЕИЗМУ ОДГОВОРНОСТ А НЕ ДА СЕ БОГАТЕ НА НАСИМ ПАРАМА СКУПСТИНА И КРИЗНИ СТАБ СУ ДУЗНИ ДАТИ НАРОДУ СВЕ ИНФОРМАЦИЈЕ ДРАСКО ЈЕ У ПРАВУ АКО ЈЕ СВЕ ЦИСТО ЦЕГА СЕ БОЈЕ ПА НИСУ ОНИ НЕЗАМЈЕЊИВИ И ТОЛИКО ПОСТЕНИ А ВИДЈЕЛИ СМО СВИ СЗА РАДЕ НАМЈЕСТАЈУ ДЈЕЦИ КУМОВИМА РОДЈАЦИМА БРАТИЦИМА СЕСЗРИЦИМА СТАТИ УКРАК ТОМЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

05.06.2020 17:50

Свака част за борбу ових људи. Али свака част и за новинарку Данину Милаковић, професионални, бритка и увијек коректна, јер све стране једне приче добију прилику да кажу своје мишљењење. Свако добро колективу БН

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кригер

05.06.2020 18:58

Бака и прасе

ОДГОВОРИТЕ