Европска унија жели да земље отворе границе до краја јуна

Европске земље настоје што прије поново отворити своје границе како би започеле туристичку сезону. Међутим, док неке државе сарађују на укидању блокада, још није успостављена сарадња широм Европе.

Свијет 05.06.2020 | 14:21
Европска унија жели да земље отворе границе до краја јуна

Европска комесарка за унутрашње послове Yлва Јоханссон позвала је све земље чланице Европске уније да укину своја ограничења на границама до краја јуна те омогуће путовања свим држављанима Европе.

Јоханссон за ББЦ Неwс наводи да се побољшала ситуација с коронавирусом те да би све земље Европе требале укинути унутрашње граничне блокаде. Још нема назнака када ће се вањске границе ЕУ поново отворити.

Италија је отворила границе у сриједу ове седмице, али не за све држављане. Аустрија је такођер укинула блокаде на границама за сусједе у Италији.

Шпанија је најавила како од 1. јула планира отворити границе за сусједе из Француске и Португала. Још није спремна за отварање према другим земљама, иако је шпански премијер Педро Санцхез позвао туристе да планирају своја љетовања у овој земљи.

Белгија планира отворити границе 15. јуна те ће свим европским држављанима од овог датума бити дозвољен улазак у ову земљу. Француска се такођер нада повратку туриста од идућег мјесеца када ће укинути блокаде на границама.

Подсјетимо, Социјалдемократска партија Аустрије покренула је иницијативу да се отворе границе с државама бивше Југославије. Иницијативу је покренуо Ахмед Хусагић из СПÖ-а упозоривши да људи из Аустрије с коријенима из бивше Југославије имају потешкоће при повратку из матичних земаља.

(Клиx)

Коментари / 0

Оставите коментар