САД: Хиљаде људи се опростило од Џорџа Флојда

Сједињене Америчке Државе већ неколико дана потресају протести због смрти Афроамериканца Џорџа Флојда. Он је преминуо након полицијског привођења у Минеаполису у Минесоти. Снимак хапшења и примене силе полиције, обишао је читав свет.

Свијет 05.06.2020 | 07:44
САД: Хиљаде људи се опростило од Џорџа Флојда

ХИЉАДЕ ЉУДИ СЕ ОПРОСТИЛО ОД ЏОРЏА ФЛОЈДА

Хиљаде људи присуствовало је комеморацији Афроамериканцу Џорџ Флојду који је убијен током полицијског привођења у Минеаполису.

Међу окупљенима на комеморацији у капели Универзитета Норт Централ биле су познате личности, активисти за грађанска права, политичари, обични грађани, пријатељи и породица убијеног Флојда.

Они су одали су пошту Флојду стајањем у тишини осам минута и 46 секунди, што је онолико времена колико је полицајац Дерек Шовин, држао колено на врату убијеног. 

 

На комеморацији се појавио и градоначелник Минеаполиса Џејкоб Фреј који је клекнуо и заплакао поред ковчега Џорџа Флојда на почетку комеморације.

Тело Џорџа Флојда лежи у ковчегу златне боје окружено цвећем, а осим његовог портрета иза присутних је постављен мурал с његовим ликом, преноси Гардијан.

Свештенки Ал Шерптон који предводи молитву, рекао је да Америка никад није била "велика" за црнце.

 

МИЛИОН ДОЛАРА КАУЦИЈЕ ЗА ТРИ ПОЛИЦАЈЦА ИЗ МИНЕАПОЛИСА

Суд је данас одредио кауцију од милион долара за три бивша полицајца из Минеаполиса, оптужена за помагању у убиству Џорџа Флојда, Афроамериканца који је преминуо након што му је њихов колега скоро девет минута клечао на врату.

Кауција за три полицајца, која су се данас први пут појавила пред судом, биће смањена на 750.000 под одређим условима, међу којима је губитак права на ношење било каквог личног оружја, преноси Ројтерс.

Судија је свакоме од њих заказао наредно саслушање за 29. јун.

Томас Лејн, александер Куенг и Тоу Тао оптужени су јуче за помагање у другостепеном убиству и другостепеном убиству из нехата.

Ако буду осуђени, прети им казна до 40 година затвора.

Дик Шовин, полицајац који је клечао на Флојдовом врату пре него што је преминуо, оптужен је за другостепено убиство и он ће се на суду појавити у понедељак.

ОКО 50.000 УЧЕСНИКА НА ПРОТЕСТУ ПРОТИВ РАСИЗМА У БЕЧУ

Око 50.000 људи учествовало је јуче у Бечу на протесту против расизма и насиља полиције, саопштила је полиција.

На почетку скупа полиција је наводила да има нешто више од 10.000 учесника, али је потом сваких десет минута долазило, и поред пљуска, по 5.000 људи.

Учесници протеста подршке демонстрантима у САД узвикивали су "Блацк ливес матте!", "Но јустице, но пеаце!" и "И цан`т бреатхе".

Пошто је на скуп дошао огроман број људи није било могуће поштовати размак од 1,5 метара колико налажу корона правила аустријске владе.

УБИЦЕ АФРОАМЕРИКАНЦА КОЈИ ЈЕ ЏОГИРАО КОРИСТЕЛЕ ПОГРДНЕ РЕЧИ

Државни тужилац у америчкој савезној држави Џорџији рекао је данас током судског саслушања да је један од белаца који су убили Афроамериканца Ахмада Арберија изговарао погрдне речи док је стајао над његовим телом након што га је убио.

На салушању, на којем треба да буде утврђено да ли има довољно доказа да би се приступило суђену за убиство, агент ФБИ задужен за тај случај је сведочио да су Тревис и Грег Мек Мајкл и Вилијам Роди Брајан у камионетима јурили Арберија, преноси АП.

Државни тужилац је навео да је Тревис МекМајкл био тај који је користио погрдан израз док је Арбери упуцан лежао на земљи.

Овај случај је изазвао бес широм земље након што се снимка проширила интернетом.

Грег МекМајкл, 64-годишњи бивши полицајац и његов 34-годишњи син Тревис угледали су Арберија док је џогирао и закључили да личи на осумњиченог за низ провала, па су кренули за њим камионетом.

(Курир.рс/Тањуг/Бета)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

X

05.06.2020 06:49

Поступци многих званичника су луцемјерни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наравно

05.06.2020 11:10

Смјењују се на власти, а вијековима исти проблем под тепихом....