Човек киборг у лобању уградио антену помоћу које ЧУЈЕ боје! (ВИДЕО)

Нил Харбисон (36) живи у Њујорку, а пореклом је Британац уметник је и први је човек киборг на свету! Тачније, он је борац за права киборга и транс-врста..

Занимљивости 04.06.2020 | 17:30
Човек киборг у лобању уградио антену помоћу које ЧУЈЕ боје! (ВИДЕО)

У свету је познат као прва особа која је својевољно пристала да јој се у главу угради антена.

Нил је рођен као далтониста и спектар боја које види је скроман. Због тога је пристао да буде део експеримента. Наиме, из главе му вири антена уз помоћ које, коначно, може да види боје.

"Не само што видим, ја чујем боје - каже Нил."

Тачније, Нил објашњава да боје сада доживљава као што их ми видимо преко екрана. Антена, која је уграђена 2004. године у његову главу, шаље аудио вибрације кроз лобању: електромагнетне, музичке и остало што може да стигне путем интернета! Кроз своју WиФи антену добиј и сигнале са сателита!

Он је прва особа која је регистрована као киборг!

"Људи су у обавези да користе технологију и повезују је са својим чулима, јер бити киборг није обична одлука, ја сам уметник и своје тело и мозак третирам као скулптуру каже Нил.

Он није прва особа која је трансформисала тело у циљу уметности, то је прва урадила контроверзна уметница Орлан. Она је урадила девет операција како би лице прилагодила западњачком лепотном идеалу. Међутим, Нил је трансофрмисао чула, па његова антена претвара боју у звук!



Нил је презадовољан својом антеном и често држи предавања о томе колико му је променила живот. Он је, чак, 2010. године основао Киборг фондацију, а 2017. Удружење транс-врста како би се борио за права полу људи полу аутомата. Ово удружење пружа бесплатну правну помоћ свима који желе да се "самодизајнирају".

Наиме, Нил сматра себе уметником који креира тела и комбинује технологију са хуманоидним органима.Рецимо, он је у непрестаном контакту са пет особа на пет континената и једни другима шаљу слике, поруке и мисли. Америчка глумица Руби Вакс је била прва особа са којом је обавио директан телефонски позив кроз антену, без телефонског апарата.

Занимљиво је да је током демонстрација у Барселони његова антена уништена, јер су полицајци мислили да је реч о камери и да их све време снима. Набавио је нову.

Нилова антена је, уствари, соларна круна кроз коју прима податке о времену и кретању Сунца током 24 часа. Администрација је 2004. године одбила да му изда британски пасош, јер на слици не сме да постоји ништа осим лица. Он је успео да уз помоћ правника докаже да је антена његов орган и тако постао први човек киборг.

На крају свега да вам кажемо и то да Нилова најбоља пријатељица плесачица Мун Рибас је прва жена киборг. Она је 2007. године уградила у стопала сензоре помоћу којих осећа сеизмичке активности.

Извор: Занимљивостидана.цом

Коментари / 0

Оставите коментар