Модрича: Фабрика се затвара због 23 заражена радника

Надлежне општинске и републичке институције предузимају мјере како би била под контролом епидемиолошка ситуација у Модричи, која је погоршана након потврђивања вируса корона код 23 радника фабрике обуће “Алфа”, закључено је данас на сједници општинског Штаба за ванредне ситуације.

Република Српска 04.06.2020 | 14:49
Модрича: Фабрика се затвара због 23 заражена радника

На сједници Штаба, којој је присуствовао вршилац дужности директора Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић, речено је да се у Модричи појавило локално жариште, те да је Хигијенско-епидемиолошка служба модричког Дома здравља почела идентификацију свих контаката из тог жаришта. Зељковић је навео да ће Институт са регионалним центром у Добоју помоћи надлежнима у Модричи како би епидемиолошка ситуација била под контролом.

– Идентификоваће се сви блиски контакти, биће тестиране одређене особе и у складу с тим ће се пратити ситуација у овој општини – рекао је новинарима Зељковић. Он је додао да особе које су позитивне морају у карантин или кућну изолацију уз љекарски надзор и строго поштовање прописаних мјера. Зељковић је препоручио локалној управи Модриче пооштравање мјера заштите, те позвао грађане да користе заштитну опрему, одржавају личну хигијену и држе прописано одстојање. 

Командант Штаба за ванредне ситуације Модриче Младен Крекић рекао је да ће због појаве вируса корона фабрика “Алфа”, са око 450 радника, бити затворена наредних 14 дана.

– Штаб је данас продужио забрану посјета домовима за стара лица у Модричи, наредио дезинфекцију свих јавних површина у граду, као и предузећа са већим бројем радника, те наредио ношење заштитних маски на јавним мјестима – навео је Крекић.

Директор Дома здравља Модрича Дарко Стефановић рекао је да ће новозаражене особе, у зависности од симптома, бити упућене у републички карантин у ђачком дому или у болницу у Добоју. Он је подсјетио да је у протекла два дана тестирано 60 радника фабрике “Алфа”.

– Хитно су предузете све потребне епидемиолошке мјере, а у наредна три дана приоритет ће бити откривање и анализа контаката са позитивним особама – навео је Стефановић. Он је истакао да је, због великог броја заражених, ситуација тешка, да је присутна доза страха међу становништвом, али да ће, уз подршку Института за јавно здравство и локалне заједнице, ситуација бити под контролом.

– Од почетка епидемије, на подручју Модриче и Вукосавља под активним здравственим надзором било је више од 1.100 особа, а тестирано је 700. Укупно заражених је 56, од којих је 19 хоспитализовано. Пет особа је до сада умрло – навео је Стефановић. 

(Срна)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Корона

04.06.2020 13:35

Ово је све мутна игра само да би народ упласило и да мозе власт манипулисати са народом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алфа

04.06.2020 14:05

Зашто не напишете да је у истој фабрици заражена једна радница прије 7 дана а није заустављен тада рад већ су радници тјерани да и даље раде док се зараза није проширила...Илија Јефтић и Младен Крекић су најодговорнији за то...Први као газда фирме а други као к-дант општинског штаба због непредузимања мјера...

ОДГОВОРИТЕ
Name

модрицанин

04.06.2020 15:00

Крекиц акционар у Алфи, Додик долази на родјендан газди Алфе, премијер Висковиц свецано отворио нови погон у Алфи, преко странке добио 750000 км подстицаја за запосљавање радника који нису радили само онај дан кад су исли да се пријаве на биро, ...

Name

Андриц

04.06.2020 16:24

Модрицанин,није то само у Алфи.У Бањалуци ја знам бар пет фирми које одјаве раднике,пријаве их на биро,и онда од дрзаве добију подстицај за запосљавање радника с бироа.И то ураде сваких пар мјесеци,пола гурну другоме у дзеп,пола себи,и свима добро.При томе,радници немају појма да су били одјављени па поново пријављени,јер сефови фалсификују потписе,и све ок...

Name

Модри

04.06.2020 14:29

Људи знате ли ви ко је директор дома здравља прогуглајте све це вам бити јасмо па цовијек који нема двије цисте са Здравством са неким приватним факултетом исти није дао возило да се нпр обидје први слуцај короне у модрици па је исти заразио остале

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.06.2020 18:54

Неко написа у коментару да овог директора ДЗ Модрича зову Сампрас или у преводу Сам-прасе поједе.

Name

АЛФА И ОМЕГА

04.06.2020 21:51

Како се Јевтић односи према својим робовима није ни чудо шта се дешава! Радио сам у његовом предузећу - боље речено зони сумрака! Тај скот је обичан сељак који ни падеже не зна! А тек што воли да се рекламира на туђој муци, жена му је мало уљуднија, ваљда се плаши пакла али он ђубре ужива у својој тортури над робовима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Корона

06.06.2020 11:16

Људи моји у центру сам дешавања. Ја вам гарантујем да ће се за пар дана потврдити свега још 10ак позитивних случајева из Модрице, највише 15. Фабрика броји преко 400 радника, на линији 1 како је они називају ради 50ак жена и позитивно је њих 35, али нису стигли сви резултати тако да број може бити већи. Општинске власти, а и Републичке су наредиле да се не тестирају све жене, него само оне које имају неке од симптома, тако да више нико неће да пријављује симптоме. Жене су тек данас почели да возе за Добој у Ђачки дом, а директор ДЗ је још јуче изјавио да су све жене пребачене. Све саме лажи. Нико не оспорава да жариште постоји, то је дефинитивно, али Крекиц и кризни штаб немају појма ста да раде. Нека је драги Бог у помоћи тим женама и њиховим породицама. Оне су три дана од потврђивања резултата на корону биле са својим укућанима, о чему ми онда причамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

06.06.2020 12:21

Цовјек је све добро рекао од речи до речи. Илија Јевтић не предузима ништа, једино сто му је битно то је новац и профит. Никакво саосећање за раднице нема. Једини коме је стало је директор фирме али коме су руке везане и не може ништа урадити на своју руку. Да ли је могуће да постоје двоструки арсини када је тестирање у питању? Изгледа да да, толико о томе да је здравље најбитније.