Припремамо измјене Закона о јавним набавкама БиХ!

Члан Предсједништва Босне и Херцеговине Жељко Комшић потврдио је данас да је у фази припрема приједлога измјена и допуна Закона о јавним набавкама БиХ, који мора бити усаглашен са европским стандардима, како се нежељене ситуације, попут случаја набавке респиратора, не би дешавале.

Босна и Херцеговина 04.06.2020 | 13:33
Припремамо измјене Закона о јавним набавкама БиХ!

У интервјуу за Фену Комшић је нагласио да је Закон о јавним набавкама прије свега потребно измијенити у дијелу који се тиче изузећа у јавним набавкама.

Говорећи о, како су је медији назвали, афери "респиратори", Комшић је напоменуо да у том смислу постоје двије важне ствари од којих је прва да правосудне институције морају процесуирати одговорне и утврдити њихову одговорност, а као друго казао је да правосудне институције морају бити слободне од политичког утјецаја.

"Да ли је сад то тако, да ли овдје имамо ту ситуацију? Рекао бих не, имамо буку и галаму с двије стране, а да при томе грађани још увијек не знају истину о свему томе. Да ли се овдје неког хапси што је нешто нетранспарентно урадио или је неко неког у томе смислу ухватио на кривој нози, то ћемо да видимо, али пуно боље би било да имамо више повјерења у правосуђе", сматра Комшић.

У томе смислу поздравио је закључак Вијећа за имплементацију мира (ПИЦ) у којем је истакнуто да Високо судско и тужилачко вијеће (ВСТВ) мора бити ослобођено од политичких утјецаја.

Комшић, који је уједно и предсједник Демократске фронте (ДФ), осврнуо се и на проблеме функционирања парламентарне већине на нивоу БиХ истичући да је питање да ли је икада откако је Босна и Херцеговина у дејтонском оквиру, постојала парламентарна већина у програмско-политичком смислу.

"Постоји она математичка, јер је на нивоу БиХ власт формирана. Тако да зависи с које стране гледате на оно што зовемо парламентарном већином. Такво нам је уставно устројство и оно узрокује то да су наше парламентарне већине више математичке него политичке. Колико знам математичка парламентарна већина постоји", подвукао је.

Но, досадашњи министар сигурности БиХ Фахрудин Радончић, који је уједно и предсједник Савеза за бољу будућност (СББ), поднио је оставку на министарско мјесто те Комшић оцјењује да је та најављена оставка ствар односа између Странке демократске акције (СДА) и СББ-а, што је потребно да они између себе ријеше, али каже да се ДФ ту неће наметати као арбитар.

Када је у питању генерално рад Вијећа министара, Комшић истиче да је очекивао више од појединих министара па и од предсједавајућег Вијећа Зорана Тегелтије (Савез независних социјалдемократа - СНСД), али сматра да још увијек има времена за нову динамику у раду Вијећа министара.

Задовољан је, напомиње, радом министра одбране БиХ Сифета Поџића (ДФ) и активностима у области НАТО перспективе које министар Поџић проводи, а који се носи с бројним отежавајућим околностима након што је претходно, како Комшић каже, "Хрватска демократска заједница (ХДЗ) лоше водила то министарство".

Говорећи о локалним изборима који су сада помјерени за новембар, Комшић је казао да се избори морају одржати јер је то, наглашава, минимум демократије, додајући да је неодржавање избора из било којег другог разлога, а да то није пандемија, у потпуности неприхватљиво.

Ипак, сматра да ће на путу до одржавања избора бити блокада, јер постоје странке којима се не свиђа Централна изборна комисија (ЦИК), па опструирају одржавање избора.

"Ни мени се некада није свиђао ЦИК, али нисмо били против одржавања избора. Дакле, они који су против одржавања избора они су за укидање демократије и одузимање права гласа грађанима. Такво насиље се не смије допустити", сматра Комшић.

БиХ поновно биљежи застој на путу ка Европској унији, иако је оформљена политичка радна група која треба наћи начина за имплементацију 14 приоритета из Мишљења Европске комисије. Комшић подсјећа да у тој групи нису хтјели учествовати дужносници ХДЗ-а, иако их је, додаје, шеф Делегације ЕУ у БиХ Јоханн Саттлер називао шампионима европских интеграција.

"То им није сметало да га грубо понизе и одбаце његове позиве. Јасно је да је та странка највећи кочничар ЕУ пута БиХ, да не прихватају провођење пресуда Европског суда за људска права, баш као што не прихватају ни пресуде суда у Хаагу, а без провођења тих пресуда не можемо у ЕУ", казао је Комшић.

Истиче да је добро што су СНСД и члан Предсједништва БиХ и предсједник СНСД-а Милорад Додик показали кооперативност и жељу за убрзањем европског пута те је Комшић изразио наду и увјерење да је то искрено опредјељење.

Говорећи о односима између чланова Предсједништва БиХ, Комшић каже да та институција ради у континуитету. Тако је било и за вријеме пандемије коронавируса, тако је и сада.

"Политичке разлике међу члановима Предсједништва постоје. Међутим, оне нас не спрјечавају у томе да радимо свој посао, да радимо оно што је у оквиру уставних надлежности Предсједништва БиХ", закључио је члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић.

(Фена)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

ДЕМАГОГ

04.06.2020 12:22

ОПЕТ ОВАЈ ДЕМАГОГ. ЛУПА. ПА ОВДЕ КАКАВ ГОД ЗАЈОН ДОНЕСЕС МАФИЈА ГА НЕ ПОСТУЈЕ. СТО СЕ НАМ НОВИ ЗАКОН. ЗАТВОР МИСТЕР ДЕМАГОГ. ТО НАМ ТРЕБА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

само ја

04.06.2020 12:42

шта ти уопште покушаваш да кажеш? али ме насмија

Name

Ре ДЕМАГОГ

04.06.2020 13:57

Хоћеш нешто да напишеш а ниси ни свјестан да си у очима имало писмених људи једна обична сировина која тура нос свугдје,све знаш али о себи ништа не знаш,типично за незналице и примитивце.

Name

Нако

04.06.2020 13:03

Свака цаст, господине Комсицу, једини цовјек/политицар који нема ораха по дзеповима

ОДГОВОРИТЕ
Name

@нако

04.06.2020 13:31

не лупетај. цуј нема ораха?? цим си у талу са СДА респираторима не мозес бити цист

Name

Јаффа

04.06.2020 15:30

Зашто не покрену процедуру за покрадене паре до сад кроз јавне набавке, ако је тако поштен?

Name

Сердар

04.06.2020 13:46

Стам вас било сто необјављујете моје конентаре.Браните Криминалзе

ОДГОВОРИТЕ
Name

реСердар

04.06.2020 14:04

Друзе, јеси ли узео прописану терапију за данас? Не брини, сад це коментари ?

Name

само ја

04.06.2020 19:38

опет без рецепта? ???

Name

Мато

05.06.2020 18:22

Стацес јадо ти само сто ти нареди бакир то мозе смрдоња

ОДГОВОРИТЕ