Потврђено колико је људи у Хрватској имало вирус корона

У Хрватској је мање од два одсто становништва, дакле мање од 80.000 људи, било заражено новим корона вирусом, показују прелиминарни подаци серолошког тестирања које проводи Хрватски завод за јавно здравство.

Регион 04.06.2020 | 11:33
Потврђено колико је људи у Хрватској имало вирус корона

Ниска прокуженост у хрватској популацији, што значи и низак број људи отпоран на заразу, показује да ће највећи дио хрватских грађана бити угрожен корона вирусом САРС-Цов-2 у случају да дође до другог пандемијског таласа. 

Да се вирус не би ширио у популацији неопходно је да је висок удио становника преболио болест (стицање тзв. имунитета крда) или да је висок удио становништва вакцинисан. С обзиром да се ради о новом вирусу, вакцине још нема.

У Хрватском заводу за јавно здравство је прије три седмице почело серолошко тестирање 1.100 узорака крви грађана који су прикупљени из болничких лабораторија, домова здравља и завода за јавно здравство.

"До сада је тестирано 520 узорака. Узорке смо почетно тестирали ЕЛИСА тестом, а сви реактивни узорци потврђују се тестом неутрализације вируса у култури станица. Дио узорака већ је тестиран неутрализацијским тестом, а преостали су још у обради јер тест траје четири-пет дана. Прелиминарни подаци показују ниску прокуженост становништва, испод два посто. Ваља напоменути да неутрализацијска протутијела нису доказана код свих испитаника чији су узорци ЕЛИСА тестом дали позитиван резултат. Тај је податак важан јер само неутрализацијска протутијела имају заштитну улогу при поновној инфекцији", рекла је др. Татјана Вилибић-Чавлек, управница Одјељења за виролошку серологију ХЗЈЗ-а.

Она је додала да су сличне резултате, тј. ниску прокуженост показала сероепидемиолошка истраживања, проведена и у другим европским државама.

У Енглеској се прокуженост процјењује на око седам одсто, а у тешко погођеној италијанској регији Ломбардији на око 15 одсто. Према писању "Неw Yорк Тимеса", прокуженост у Њујорку износи 19,9, у Лондону 17,5, у Мадриду 11,3, у Вухану 10,0, а на ширем подручју Стокхолма 7,3 одсто. Све те бројке недостатне су за постизање колективног имунитета, у медијима популарно названог "имунитет крда". Да би се корона вирус САРС-Цов-2 престао ширити у популацији, њена прокуженост мора бити изнад 60 одсто.

(Јутарњи лист)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Карадоз

04.06.2020 09:53

Никад неце бити утврдјено посто је огроман број оних који су имали благе симптоме и нису регистровани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Андриц

04.06.2020 11:27

Тако је,и дзаба се труде контролисати вирус преко неке тамо статистике...

Name

бања лука

04.06.2020 13:03

Да али су службени подаци цца мање од 3000 а оно стварно 30 пута више, "корона фрее" држава????

Name

Статистика

05.06.2020 05:14

Наравно да су званицни подаци не истинити и да се праве бројке крију а све у корист туристицке сезоне... па то и птице на грани знају...

ОДГОВОРИТЕ