Због Трговске горе, ако буде требало, ићи до Стразбура

Надлежни из БиХ поручују да ће се, ако буде неопходно, због Трговске горе ићи и до Стразбура.

Босна и Херцеговина 03.06.2020 | 20:36
Због Трговске горе, ако буде требало, ићи до Стразбура

У Бањалуци је данас одржан први састанак Координациног тијела БиХ за проблематику одлагања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива на Трговској гори, који је формирао Савјет министара БиХ.

Ово тијело сада је формирало експертски тим који броји 21 члана из разних научних области, који треба да дају прецизне аргументе о томе које ће посљедице БиХ имати уколико се Хрватска не предомисли око прављења нуклеарног одлагалишта у непосредној граници са БиХ.

Ускоро ће бити формиран и правни тим, а надлежни из БиХ поручују да ће се, ако буде неопходно, ићи и до Стразбура.

За око 250 хиљада становника који живе у 13 општина у Републици Српској и ФБиХ, а које су смјештене у близини границе са Хрватском питање одлагања нуклеарног отпада на Трговској гори биће питање опстанка. Република Хрватска не одустаје од намјере да гради одлагалиште. Министар спољне трговине и економских односа БиХ каже да је став свих институција у БиХ јединствен по овом питању, односно да је неприхватљива идеја Хрватске да на том мјесту одлаже нуклеарни отпад. 

„Разговарао сам са хрватским амбасадором и са хрватским министром енергетике и екологије. Ја сам увјерен у чињеницу да они од тога неће одустати.“, каже министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац.

Таква потврда недавно је стигла и из Хрватске. Фонд за финансирање разградње Нуклеарне електране Кршко прије неколико мјесеци је службено добио на употребу војни комплекс Черкезовац на Трговској гори за складиштење радиоактивног отпада. Из овог Фонда недавно је саопштено да се сада чекају истраживања и студије утицаја на околину и да ће се уколико оне буду позитивне, за 3 до 3 и по године на том мјесту изградити складиште ниског и средњег радиоактивног отпада. БиХ је имала информације да је јавни позив за обављање те студије објављен, али и да је убрзо поништен. 

„Уколико намјера власти Републике Хрватске и даље буде иста, приликом израде студије тог документа, они морају обавијестити погођену земљу, а та погођена земља је БиХ. Тог документа нема. По нашим сазнањима они су поништили тендер. Шта даље планирају и смјерају не знам.“, каже министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић.

А да ли је БиХ погођена земља, одлучиће ако буде потребно и Међународни суд и надлежне конвенције.

„Ја вјерујем уколико ми успијемо наметнути ову тему, на нивоу арбитраже или на нивоу међунарног суда, уколико успоримо ту њиховунактивност на самом складиштењу тог материјала, значи да ће они веома брзо морати да размишљају о неком другом мјесту.“, каже начелник општине Нови Град, Мирослав Дрљача.

На рјешавању овог проблема учињено је много више у посљедњих неколико мјесеци, него у ранијим годинама, каже представник Зеленог клуба Саша Магазиновић. Међутим, он истиче да је много више очекивао од Предсједништва БиХ, које је донијело Резолуцију о противљењу активности изградње одлагалишта на Трговској гори.

„Предсједништво БиХ јесте усвојило низ закључака и ја потписујем сваки од њих. Између осталог да ће комуницирати са институцијама Републике Хрватске, да ће се формирати правни тим и тако даље. И то је било у марту прошле године. И није питање за мене него за њих шта је од тога имплементирано. Оно што ја знам јесте да није ништа.“, наглашава представник Зеленог клуба – међупланетарне групе посланика Саша Магазиновић.

Конкретну активност од Предсједништва БиХ очекивао је и бивши министар здравља Слободан Станић, који досадашњу борбу види као једну врсту конфузије надлежних у БиХ, док са друге стране Хрватска зна шта хоће.

„Потребно је да Предсједништво БиХ донесе одлуку о покретању тужбе против Републике Хрватске. Република Хрватска је искористила кризу око вируса корона да уради два крупна корака напријед у реализацији свога пројекта око прављења нуклеарног одлагалишта на Трговској гори. Према томе, ми након тога немамо шта са њима дипломатски преговарати.“, каже Станић.

Тужбом би, наглашава Станић, БиХ као мјеру могла тражити забрану привременог одлагања нуклерног отпада. О свему се огласио и члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, који је поручио да не постоји ниједна препрека за органе БиХ да предузму мјере које ће спријечити намјеру Хрватске да одлаже отпад у близини границе са БиХ.

БН ТВ

 

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Слуге УСТАШКЕ

03.06.2020 18:45

БРАЋО РВАТИ,Дајте пара,ЈАСЕНОВАЦ И ГРАДИШКА СТАРА,ДОДИКОВ СРПСКИ НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕС,ДЕЦУ СВОЈУ НА ПЕЉЕШКИ МОСТ ВЕШАЛИ ДАБОГДА,ИЗДАЈИЦЕ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бане

03.06.2020 19:24

Ре. Немојте тако. Наљутићете Човића. Ипак је он један од главних гостију на слави код вође а и заступао је српске интересе у Сарајеву

Name

Ухх

03.06.2020 19:50

Ово је резултат коалиције сндс и хдз. Бурле издајник!

Name

СРЕБРЕНКА ГОЛИЦ

03.06.2020 20:14

ХОЦЕ ОНА ИЦИ ДО СТРАСБУРА. АЈТЕ НЕ СЕР.. ВИСЕ. ОНА МОЗЕ ПРАТИ ГАЦЕ ДОДИКОВЕ ГРАДЈЕВИНСКЕ МАФИЈЕ. СТА ЦЕ ТО У СТРАСБУРУ СТА ВИ САЊАТЕ. САНО ЈОЈ ДУСАНКА МАЈКИЦ ТРЕБА. СПОДОБА КОЈА КУПУЈЕ КРЕМЕ ЗА ЛИЦЕ ОД 500 МАРАКА.

Name

Хорват лијез

04.06.2020 22:58

Мису Рвати није ни Христос Ристо

Name

Догодине у Призрену!

03.06.2020 18:52

СНСД слуге усташке! Дајете српску дјецу да трује хрватски нуклеарни отпад! Све у затвор!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пељесац

03.06.2020 18:58

Нема ништа од тога, не заборављамо вам Пељешац и српски национални интерес.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрква

03.06.2020 19:09

КАКАВ СЗРАЗБУР, ГРАДЈАНСКА НЕПОСЛУСНОСТ И ИЗВРНУТ СВЕ НАОПАКО, НЕМА УПЛАТЕ ПОРЕЗА, НЕМА ПЛАЦАЊА КОМУНАЛИЈА, СВИ У СТРАЈК, АКО БУДЕМО ТАКО ЈЕДИНСТВЕНИ НЕМА ТОГ УСТАСКОГ СЛУГЕ КОЈИ НАС МОЗЕ ПОКОРИТИ !!!! ПУУУУУ, ПОСЛЕ ЈАСЕНОВЦА ОПЕТ НА СРПСКЕ КОСТИ СА НУКЛЕАРНИМ ОТПАДОМ !!! АКО ТО ДОЗВОЛИМО БОЉЕ ДА НАС НЕМА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глобал зитизен

03.06.2020 19:14

Додиков вето на одлуку о Пељеском мосту је јос тада дао сагласност за ово одлагалисте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

само ја

03.06.2020 19:23

ето националног интереса, исли сте за инат Бошњацима сто се тиче П Моста

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душан

03.06.2020 19:28

Јел стварно Додик мисли да че га Комшић послије сталног вријеђања Комшич и омаловажавања и фијаска код Пељешког Моста подржати??????Само човјек без мозга може то помишљати.Вирални интерес Пељешки Мост преко кјег нече печи ниједан србин.......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ррр

03.06.2020 20:17

Зар це Миле против Цовица и хрватских интетеса?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јинг јанг

03.06.2020 21:37

Е јбг хрвати,набаците Мили које милионце,узеце тај отпад и ако треба на Боску га ставити,толико је гладан и похлепан!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

04.06.2020 08:42

Ето ти га Миле твоји Хрвати.

ОДГОВОРИТЕ