Изабрана нова влада Косова, Авдулах Хоти премијер

У Приштини је изгласана нова косовска влада на челу са Авдулахом Хотијем. За нову владу гласао је 61 посланик косовске скупштине.

Регион 03.06.2020 | 13:58
Изабрана нова влада Косова, Авдулах Хоти премијер

Како преноси портал "Косово онлајн" мандатар за састав нове владе изјавио је у свом експозеу да неће промовисати своје политичке циљеве, већ ће настојати да сачува пријатељства без којих Косово не може да напедује ка ЕУ интеграцијама.

- Ми смо једна нација којој треба влада која ће бити у служби народа, а не да експеремнтише - рекао је Хоти. 

Он је додао да би популистичка влада била штетна за коосвско друштво.

- Верујем да можемо да изградити демократско друштво и државу. Желимо да ојачамо саардњу између различитих делова нашег друштва . Наша Влада ће бити заснована на тим начелима - навео је Хоти у свом обраћању уочи гласања за избор нове владе.

У будућој влади два места Српској листи

Седница косовске скупштине почела је са закашњењем од пола сатаа у скупштинској сали на почетку није било посланика Самоопредељења.

Хоти је презентовао и предлог састава нове владе са четири потпредседника и 16 министарстава.

Први потпредседник владе био би Бесник Тахири из Алијансе за будућност Косова. Остала три потпредседника били би Дритон Сељманај, Аљбуљена Хаџа и Горан Ракић из Српске листе, који би обављао и дужност министра за локалну самоуправу.

Далибор Јевтић из Српске листе предложен је да и даље обавља дужност министра за заједнице и повратак. 

Из Демократског савеза Косова предложени су Хикмете Бајрами за министарку финансија, Бесиан Мустафа за министра пољопривреде, Вљора Думоши за министарку културе, Агим Вељиу за министра унутрашњих послова, Антон Ћуни за министра одбране, Арбен Абраши за министра инфраструктуре, Арменд Земај за министра здравља.

Из Алијансе за будућност Косова Бљерим Кући био би министар економије, Мељиза Харадинај министарка иностраних послова, министар правде Сељим Сељими а Рам Љика министар образовања.

Скендер Речица предложен је за министра за рад и социјално старање, Весељ Краснићи за министра за трговину и индустрију и Енис Керван за министра регионалног резвоја.

У току је расправа о предлогу програма будуће косовске владе.

(Блиц)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Хоопа у празно!

03.06.2020 12:23

Мудар цовјек увијек најприје скоци па онда казе хоопа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БРРзина!

03.06.2020 13:41

Влада је ту, сада јос само референдум о самосталности!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милорад Додик

03.06.2020 23:36

Све моји људи, браца

ОДГОВОРИТЕ