Ово су правила за организовање прослава матуре

Прославе матура за основце и средњошколце у Српској су, ипак, дозвољене након 1. јуна, а Институт за јавно здравство издао је сада и препоруке о хигијенско-епидемиолошким мјерама које треба поштовати.

Република Српска 03.06.2020 | 07:18
Ово су правила за организовање прослава матуре

Како истичу, ове прославе се могу организовати искључиво уз поштовање максималног ограничења окупљања до 50 особа, а препоручује се да то буде на отвореном простору.

– Особе које имају симптоме заразне болести, као што су повишена температура, кашаљ, бол у грлу, малаксалост, пролив и повраћање, без обзира да ли се ради о благим или израженијим симптомима, не могу да присуствују прослави – упозоравају из Института.

Такође, прослави неће моћи да присуствују ни они који су били у блиском контакту с потврђеним или сумњивим случајевима Цовид-19.

– Приликом прославе је неопходно поштовати постојеће препоручене мјере, као што је ношење маски и хигијена руку. Неопходно је обезбиједити услове за дезинфекцију руку у складу с препорукама Института за јавно здравство РС – наводи се у препорукама. 

Организатори, односно школе требало би да унапријед означе сва сједећа и стојећа мјеста међусобне удаљености од два метра. Сједећа мјеста треба распоредити тако да је омогућена физичка удаљеност од два метра између особа које сједе за различитим столовима.

За једним столом дозвољено је да сједе највише четири особе, на размаку не мањем од једног метра.

– За вријеме прославе није дозвољено дијелити чаше, друго посуђе и прибор и све остале предмете са другим особама. Пожељно је кориштење једнократних чаша и другог посуђа. Препоручује се да трајање прослава буде временски ограничено – наводе из Института.

Како је Српскаинфо раније писала, школе сада имају велику одговорност да организују прославу матура уз поштивање свих прописаних мјера, а мислећи на здравље ученика на првом мјесту. Због тога многи већ размишљају о организовању појединачних излета или само симболичном обиљежавању краја школовања у школским двориштима.

(Српскаинфо)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

ДД

03.06.2020 05:42

Ово није прослава него тортура.Зар им није боље да се сами организују негдје у природи И прославе.Мањи це им бити троскови,а могу у тренеркама, фармерицама И патикама прославити И опет да прослава остане у сјецању као лијеп догадјај за цијели зивот

ОДГОВОРИТЕ
Name

дјуе

03.06.2020 08:36

А јел можемо мало као Кошарац, не мора бити томпус, замотаћемо мало...

Name

слазем се

03.06.2020 09:51

Ту нетреба пепељаре и пије се из фласе!

Name

Сале

03.06.2020 05:54

Нема од тог ништа. Нећу да славим у логорској атмосфери а влада и угоститељи не могу обоје и јаре и паре а знам да су им паре приоритет..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Андриц

03.06.2020 06:05

Ако буде ико славио то треба снимити од поцетка до краја,да видимо како то изгледа...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

03.06.2020 06:10

Правила, за матуру тог узраста... То је у старту контрадикција... Предложено се мозе испостовати рецимо за окупљање за 40 година матуре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

18

03.06.2020 08:26

Ова правила теско је испостовати и за 40-дана ,а камо ли прославу матуре,омладина на ово пристати неце,сви знамо ста је матурско веце.

Name

Дуки мајстор

03.06.2020 11:35

хахаха Какви болиди

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxx

03.06.2020 15:38

Ово као да иду на спровод по овим правилима .