Тест на корону у Српској платило скоро 500 грађана

Тестирање на вирус корона у Републици Српској до сада је платило скоро 500 грађана, а у Институту за јавно здравство кажу да захтјеве за комерцијалне тестове подносе држављани Српске који раде у иностранству.

Република Српска 03.06.2020 | 07:15
Тест на корону у Српској платило скоро 500 грађана

Институт за јавно здравство РС услугу комерцијалног тестирања на присуство вируса корона увео је у првој половини маја на захтјев пословне заједнице, а у посљедње три седмице дневно је у просјеку пристизало око 20 захтјева.

- До сада је обављено 475 комерцијалних тестирања на присуство “ковида 19”. Тестирају се држављани Српске коју раде у иностранству, уколико им држава у коју путују као услов за улазак тражи негативан тест - рекли су у Институту.

Додали су да налаз теста буде издат пацијенту у оквиру 24 часа од момента узимања узорка.

- Да би особа била тестирана, потребно је да закаже термин и уплати 200 КМ на жиро рачун или лично у нашим просторијама - објаснили су у Институту за јавно здравство.

Директор Уније удружења послодаваца РС Саша Аћић каже да је услуга комерцијалног тестирања омогућила пословним људима да неометано путују у друге државе, што је од великог значаја.

- У протекле три седмице, колико је услуга активна, користили су је наши привредници, али будући да сусједне државе полако укидају мјеру обавезног посједовања ПЦР теста при уласку на њихову територију, биће смањена потреба за тестирањем. Током трајања епидемије циљ нам је био да привредници имају што мање проблема приликом преласка граница, због чега смо са Владом РС и Савјетом министара БиХ изналазили оптимална рјешења у сложеним околностима - рекао је Аћић и додао да није било примједаба на висину цијене тестирања.

Вршилац дужности Републичке управе цивилне заштите Милан Новитовић каже да је грађанима РС негативан ПЦР тест потребан при уласку у земље ЕУ.

- То је мјера земаља чланица Уније која је и даље на снази. Сусједна Хрватска је билатерално одобрила држављанима Србије да уђу без теста, али такав изузетак још није направила за грађане БиХ - рекао је Новитовић.

Он је истакао да је ублажавање мјера у БиХ утицало на раст улазака и излазака грађана из земље.

- Највише излазака је према Србији и Хрватској, према којима и традиционално имамо највећу фреквенцију. Будући да је вирус и даље присутан, савјетујем свима који путују да буду опрезни. Одређена доза опреза у виду личне хигијене и контаката и даље треба да постоји - сматра Новитовић. Услугу комерцијалног тестирања у сусједној Хрватској наплаћују 200 евра, у Србији око 70 евра, док аеродром у Бечу ту услугу наплаћује 190 евра.

Анализа

Институт за јавно здравство РС је једина установа у Српској која обавља комерцијално тестирање грађана на присуство вируса корона. Анализу раде на “рил тајм - ПЦР” апарату, што је препорука Свјетске здравствене организације.

(Глас Српске)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Јоки

03.06.2020 07:35

Сви цете ви бити дијаспора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xx

03.06.2020 08:13

То луд цовјек мозе радит тај тест и болестан углаву

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трн

03.06.2020 08:13

Све је код нас лополук ,продају тестове које су добили дзабе ,али проклето.Па морају намирити ине новце сто су узимали од градјана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сулудо

04.06.2020 10:54

200 марака за тест!?. Отимацина, од сиротиње. Али незнам која будала у овој ситуацији ради тест. Запад јос увијек има мјере да само са радном визом, без теста и изолације се мозе уц у дрзаву. Све остало је циста превара! Цему онда тест?

Name

дијаспора

03.06.2020 08:24

Јел ово била једна од мјера на снази насе Зекане?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срамота

03.06.2020 09:55

Све це то народ платити , на овај или онај нацин и напунити покрадене фондове . Сиром локални заједница , узима се од народа , проналазе се сва могуца срества да доду до пара , при том не марци да тај народ нема висе одакле дати , да је и сам погодем и није радио . Сматрам да ви који сте узели највисе од народа , треба да показете своју солидарност и помогнете . А не обрнуто опет све по народу !!! Срамота !!! Стидите се !!!!

Name

Мирослав

03.06.2020 09:23

Аћић каже да су тест радили ,наши привредници а не људи који побјегоше из РС , тј бауштелци , иста прича што ови са РТРС кажу за кредит ММФ да је то помоћ за КОВИД - 19.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

03.06.2020 16:11

Јос једна смисљена пљацка

ОДГОВОРИТЕ